Print this page

Σειρά Readers της Express Publishing

Iστορίες, παραμύθια και μύθοι στα Αγγλικά για παιδιά κάθε ηλικίας...

Παραμύθια, ιστορίες, αφήγηση, φαντασία... πόσο τα αγαπούσαμε όλα αυτά ως παιδιά! Πόσο μας μάγευαν οι εμπειρίες που επικοινωνούνταν μέσα από κόσμους μαγικούς, μέσα από ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμασταν!

    Η όλη διαδικασία του παραμυθιού βάζει το παιδί σε ένα ασυνείδητο μα απόλυτα φιλικό και διασκεδαστικό περιβάλλον μάθησης. Αυτό ακριβώς το «ασυνείδητο» κομμάτι της μάθησης αποτελεί και τη λέξη κλειδί, καθώς ό,τι είναι υποχρεωτικό να αφομοιωθεί «με το ζόρι» αποτελεί στρεσογόνα διαδικασία για τον παιδικό εγκέφαλο, ενώ ό,τι επικοινωνείται ήπια και φιλικά – όπως ακριβώς λειτουργεί και το παιχνίδι – μπορεί να μετουσιωθεί σε γνώση για μια ολόκληρη ζωή.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρει και ο Νίκος Τσακνάκης, Κλινικός Ψυχολόγος Παιδιού και Εφήβου « (...) καθώς το παραμύθι λειτουργεί καταπραϋντικά στις ανησυχίες της παιδικής ψυχής, μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε το ρόλο και τη λειτουργία του στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Το παιδί ταυτίζεται με τους ήρωες και μέσα από αυτήν την ταύτιση ζει τις συναισθηματικές καταστάσεις των χαρακτήρων. Το παιδί βιώνει ένα φάσμα συναισθημάτων όπως χαρά, αγωνία, απογοήτευση, λύτρωση, διαδικασία που το βοηθάει να κατανοήσει και να ονοματίσει τα συναισθήματά του. Η διαδικασία αυτή από μόνη της ηρεμεί την παιδική ψυχή που ακόμα δυσκολεύεται να προσδιορίσει τι νιώθει και μαθαίνει να ρυθμίζει τα συναισθήματά του κάτω από διάφορες και διαφορετικές συνθήκες. Αρχίζει, δηλαδή, να κατακτά τη συναισθηματική αυτορρύθμιση (Cassar, 2000; Fleer&Hammer, 2013; Blake&Maiese, 2008).

Ακόμη, το παραμύθι βοηθάει το παιδί σιγά-σιγά να κοινωνικοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από τους ήρωες, διδάσκεται κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές και μοντέλα συμπεριφορών. Παράλληλα, οι λύσεις που βρίσκουν οι ήρωές του, αποτελούν πρότυπα μίμησης για να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα. Το παιδί μαθαίνει την ύπαρξη του καλού και του κακού, την έννοια της τιμωρίας και της επιβράβευσης, του δίκαιου και του άδικου, της δύναμης και της αδυναμίας. Έτσι από την πραγματικότητα του παραμυθιού, σταδιακά μεταβαίνει στις «πραγματικότητες» της ζωής (Cassar, 2000; Fleer&Hammer, 2013).»

Επιπρόσθετα η μάθηση μέσω των ιστοριών/παραμυθιών :

προσφέρει ευχαρίστηση

βελτιώνει το αισθητικό κριτήριο του παιδιού

καλλιεργεί την φαντασία του

καλλιεργεί τη σκέψη και τη γλώσσα

προκαλεί ψυχική ισορροπία

συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό στην κοινωνικοποίηση του παιδιού

παρέχει γνώσεις και διευρύνει τους ορίζοντες του παιδιού

συμβάλλει στην απόκτηση εμπειρίας

...και φυσικά διδάσκει αξίες

 

Η εταιρία Express Publishing, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, έχει αναπτύξει διάφορες σειρές εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας, που χρησιμοποιούν ως όχημα εκπαίδευσης ιστορίες, παραμύθια και μύθους, αλλά και άλλα γνωστικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν τα σύγχρονα παιδιά. Οι σειρές αυτές καλύπτουν όλες τις ηλικίες, καθώς οι επιμέρους τίτλοι είναι προσαρμοσμένοι στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες και το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υπέροχα Readers της Express Publishing επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.expresspublishing.co.uk/gr/en/category/readers