Print this page

Πες το µ’ ένα παραµύθι: Οι περιπέτειες του Νιλς

Μια διασκευή της αγαπημένης ιστροίας του Νιλς Χόλγκερσεν, από τις εκδόσεις Πατάκη!

Ένας αγαπηµένος ήρωας που συντρόφεψε πολλές γενιές παιδιών επιστρέφει σε µια σύγχρονη διασκευή. Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά το αριστούργηµα της Σέλµα Λάγκερλεφ ενώ η Μυρτώ ∆εληβοριά ταξιδεύει τον Νιλς Χόλγκερσεν µέσα από τις δικές της εικόνες. Σ΄ αυτή την καινούργια διασκευή κρατήθηκαν οι βασικοί ήρωες της ιστορίας ο Νιλς, ο λευκός χήνος, η φοβερή αγριόχηνα Άκα αρχηγός του κοπαδιού, η πονηρή αλεπού η Σµίρε και φυσικά ο Γκόργκο, ο αετός, ο µαχητής για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. «Όταν προσπαθείς να ζωντανέψεις ένα βιβλίο που αγάπησες κάποτε πολύ είναι σαν να προσπαθείς να µιλήσεις για στιγµές από το δικό σου παρελθόν, για ήρωες που µοιράστηκες πολλά µαζί τους. Γιατί µε τα χρόνια ένα βιβλίο που σε συντροφεύει γίνεται κι ένα δικό σου κοµµάτι» λέει η Μαρία Παπαγιάννη Ο άξονας της σειράς είναι ότι όλα µπορείς να τα πεις κι αλλιώς. Πώς να πεις σ΄ ένα παιδί που κακοµεταχειρίζεται τα ζώα ότι αυτός ο τόπος ανήκει σε όλα τα πλάσµατα; Πώς να πεις σε κάποιον που νιώθει αιχµάλωτος ότι αξίζει να ζει για ένα όνειρο. Πώς να τα πεις χωρίς να κάνεις κήρυγµα; Ο Νιλς ήταν το παράδειγµά. Αυτό το κακότροπο και τεµπέλικο αγόρι που όσα κι αν του έλεγαν οι γονείς του, φερόταν άσχηµα στα ζώα και τους ανθρώπους. Όµως ο Νιλς άλλαξε. Πώς; Ταξιδεύοντας µαζί µε τις αγριόχηνες για ένα χρόνο είδε και κατάλαβε πολλά. Και γύρισε σοφότερος και γεµάτος αγάπη. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η σειρά: «Πες το µ΄ ένα παραµύθι»

Πώς όµως ξεκίνησε η δηµιουργία του βιβλίου;

Πριν από 110 χρόνια περίπου, η Σουηδική Ακαδηµία είχε µια πρωτότυπη και τολµηρή ιδέα. Ζήτησε από σηµαντικούς συγγραφείς της χώρας να γράψουν αναγνωστικά για τα σχολεία της βασικής εκπαίδευσης. Η Λάγκερλεφ ανταποκρίθηκε κι έγραψε «Το θαυµαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον». Ένα παραµύθι, δηλαδή, και καθόλου ένα βαρετό διδακτικό αναγνωστικό. Μια ιστορία που συνδυάζει την ποίηση µε τη δράση, τη φαντασία µε τη γνώση. Ο µικρούλης Νιλς ταξιδεύει πάνω από την πατρίδα του τη Σουηδία. Γνωρίζοντας τη χώρα του µαθαίνει να εκτιµά τα πιο απλά πράγµατα και να απολαµβάνει την κάθε στιγµή. Ανακαλύπτει τη χαρά της ζωής, τη χαρά να µοιράζεσαι, να βοηθάς, να αγωνίζεσαι και να νικάς. Γίνεται ένας ελεύθερος άνθρωπος. Το Πες το µ’ ένα παραµύθι... Οι περιπέτειες του Νιλς, είναι πάνω απ’ όλα µια συναρπαστική περιπέτεια. Μια τολµηρή ιστορία, δοσµένη µε τρόπο εύληπτο και τρυφερό για τα παιδιά.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ Στο τέλος του βιβλίου δίνονται κάποιες πληροφορίες στους νεαρούς αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν τη χώρα του Νιλς. Κι είναι σίγουρο ότι όταν κλείσουν το βιβλίο θα θέλουν να πετάξουν κι αυτοί µαζί του πάνω απ΄ αυτή την όµορφη χώρα. Τώρα αν θα ταξιδέψουν πάνω στην πλάτη ενός χήνου ή διαλέξουν άλλο µεταφορικό µέσο αυτό εµείς δεν το ξέρουµε