Print this page

Γιατί δεν πρέπει να δέχεστε πολλές επισκέψεις μετά τη γέννηση του μωρού

Επενδύστε σε λίγο «προσωπικό» χρόνο για εσάς και το μωρό σας, αμέσως μετά τον τοκετό. Τον έχετε ανάγκη οικογενειακώς!

Ένας καινούριος άνθρωπος μπαίνει στην οικογένεια ή την παρέα και είναι λογικό όλοι να θέλουν να τον καλωσορίσουν και να τον γνωρίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Και παρόλο που κι εσείς θέλετε να δείξετε το μωρό σας σε όλους τους φίλους και τους συγγενείς, είναι σκόπιμο να περιορίσετε τον κόσμο που θα... παρελαύνει στο σπίτι σας τις μέρες μετά τον τοκετό. Όχι μόνο γιατί θέλετε να εξασφαλίσετε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον -χωρίς ιούς και μικρόβια- για το βρέφος που ακόμα δεν έχει αναπτύξει αρκετά το ανοσοποιητικό του, αλλά για πολλούς άλλους λόγους, όπως:

Δεν θα ξαναζήσετε ποτέ αυτές τις οικογενειακές στιγμές

Η μαμά, ο μπαμπάς και το μωρό... Ανεξάρτητα από το εάν είναι το πρώτο μωρό σας ή είστε ήδη έμπειροι γονείς, αυτές οι πρώτες στιγμές, οι πρώτες μέρες, οι πρώτες εμπειρίες που μοιράζεστε είναι τόσο πολύτιμες, που καλό θα ήταν να τις απολαύσετε με ηρεμία -αντί να σκέφτεστε εάν έχετε αρκετά σοκολατάκια για να κεράσετε τους επισκέπτες σας ή αν είναι το σπίτι καθαρό. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να βιώσετε και να συνειδητοποιήσετε το θαύμα που έχει συμβεί. Το γεγονός ότι γίνατε μητέρα, πατέρας, γονείς. Απολαύστε την οικογενειακή ευτυχία. Όλα τα υπόλοιπα -τα δώρα, οι συστάσεις, οι γνώμες των τρίτων, μπορούν να περιμένουν.

Θα χρειαστείτε ηρεμία μέχρι να μάθετε να θηλάζετε με επιτυχία

Ο θηλασμός μπορεί να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι πολύ απλό. Θα χρειαστεί προσπάθεια και εξάσκηση, ακόμα κι έτσι όμως οι απογοητεύσεις δεν είναι κάτι που μπορείτε να αποκλείσετε. Θα πρέπει να είστε με το μωρό στο στήθος συχνά, κάποιες φορές σε απρόβλεπτο χρόνο -και θα είστε σίγουρα πιο ήρεμη εάν είστε μόνοι σας εκείνες τι ώρες.

Οι ορμόνες σας συνεχίζουν να στήνουν χορό

Μην απορήσετε εάν τις ημέρες μετά τον τοκετό τη μια στιγμή θέλετε να βάλετε τα γέλια κι αμέσως μετά τα κλάματα. Θα πάρει λίγο χρόνο να αποκατασταθεί η ισορροπία στις ορμόνες σας και, πιστέψτε μας, εκείνες τις φορές που νιώθετε να χάνετε τον έλεγχο δεν χρειάζεται να έχετε επισκέψεις! Εξάλλου, ποιος θέλει να έχει μάρτυρες όταν κυκλοφορεί στο σπίτι με νυχτικό που έχει πάνω λεκέδες από ξεραμένο γάλα, έχει ένα τεράστιο, πρησμένο στήθος και προσπαθεί να μάθει να αλλάζει πάνες, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να συνέλθει από την ταλαιπωρία ενός τοκετού;

Θα πρέπει να οργανώσετε μια ρουτίνα

Τα μωρά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα -το ίδιο και οι γονείς. Ακόμα κι όταν αρχίσετε να δέχεστε κόσμο στο σπίτι για να γνωρίσει το μωρό, ζητήστε τους να έρχονται συγκεκριμένη ώρα, που δεν θα συμπίπτει με τις ώρες των γευμάτων και του ύπνου του μωρού -ή των δικών σας! Και μη νιώθετε άσχημα εάν κάποιες μέρες απλά δεν έχετε καμία όρεξη να δεχτείτε επισκέψεις. Απλά εξηγήστε σε όποιον θέλει να σας δει ότι κάποια άλλη στιγμή θα είναι προτιμότερη- προς το παρόν, προέχει η σωστή φροντίδα του καινούριου μέλους της οικογένειας!