Print this page

Οδηγός επιβίωσης για εγκύους το χειμώνα

Τι πρέπει να προσέξετε εάν περιμένετε μωρό αυτή την εποχη!

Μπορεί το κρύο να είναι κάτι που αντέχει κανείς πιο εύκολα όταν έχει μια τεράστια κοιλιά -σε σχέση με την υπερβολική ζέστη- όμως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι σημαντικό να προσέχουμε σε περίπτωση που είμαστε έγκυες το χειμώνα. Να μερικά πράγματα που πρέπει να κάνετε (ή να αποφύγετε) εάν διανύετε τους τελευταίους μήνες κατά την πιο κρύα περίοδο του χρόνου.

 

Κάντε το εμβόλιο για τη γρίπη

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο κατά τη διάρκεια της κύησης, γι' αυτό και οι ιώσεις «προτιμούν» τις εγκύους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Διαβάστε κι εδώ για ποιους λόγους οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

 

Πάρτε συμπλήρωμα ασβεστίου και βιταμίνης D

Επειδή το χειμώνα κυκλοφορούμε λιγότερο σε εξωτερικούς χώρους και η ηλιοφάνεια είναι πιο μικρή μπορεί να προκύψει έλλειψη βιταμίνης D η οποία είναι απαραίτητη για γερά οστά (μην ξεχνάτε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που βάζει την υγεία των οστών σε μια μικρή δοκιμασία). Συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να χρειαστεί να πάρετε ασβέστιο ή/και βιταμίνη D σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

 

Πιείτε πολύ νερό

Όταν βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε ζεστούς κλιματιζόμενους χώρους υπάρχει ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά καθώς και τροφές που περιέχουν νερό (φρούτα και λαχανικά) γιατί το νερό είναι απαραίτητο όχι μόνο στον οργανισμό σας αλλά και για να διατηρείται ο όγκος του αμνιακού υγρού στα σωστά επίπεδα.

 

Μείνετε στο σπίτι εάν χιονίζει ή έχει πάγο

Εάν υπάρχει η δυνατότητα, καλό θα ήταν να μη βγείτε στους παγωμένους ή χιονισμένους δρόμους, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε! Καλό είναι να θυμάστε ότι στην εγκυμοσύνη, επηρεάζεται η ισορροπία καθώς αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος, ενώ ταυτόχρονα οι αρθρώσεις γίνονται πιο ελαστικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να βγείτε, φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια.

 

Πλένετε τακτικά τα χέρια σας

Ακούγεται υπερβολικά απλοϊκό, κι όμως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποφύγετε τους ιούς και τα μικρόβια που παραμονεύουν παντού αυτή την εποχή είναι να είστε σχολαστικοί με την υγιεινή και να αποφεύγετε να ακουμπάτε το πρόσωπο με τα χέρια σας. Επίσης, προφανώς, καλό θα ήταν να αποφύγετε το συγχρωτισμό με ανθρώπους που είναι άρρωστοι. Η εγκυμοσύνη είναι από μόνη της μια καλή δικαιολογία για να αποφύγετε την επαφή μαζί τους.

Διαβάστε κι εδώ τι να κάνετε εάν κολλήσετε ίωση στην εγκυμοσύνη...

 

Φροντίστε την επιδερμίδα σας

 

Ο κρύος αέρας ξεραίνει το δέρμα -πόσο μάλλον στην κατάστασή σας που η επιδερμίδα είναι ακόμα πιο ευαίσθητη. Για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα και το «σκάσιμο» φροντίστε το νερό όταν κάνετε μπάνιο να είναι χλιαρό και όχι καυτό και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κοιλιά, τα χέρια, τους αγκώνες και το στήθος.