Print this page

Τι να κάνετε εάν κολλήσετε ίωση στην εγκυμοσύνη!

Δεν είναι εύκολο να είσαι έγκυος. Ούτε να έχεις γρίπη ή γαστρεντερίτιδα! Πόσο μάλλον να συνδυάζεις και τα δύο. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε και τι να αποφύγετε εάν έχετε να αντιμετωπίσετε μια ίωση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τη ζωή μιας γυναίκας πιο εύκολη από πολλές απόψεις, όπως για παράδειγμα ότι πάντα της δίνουν μια θέση στο μετρό ή παρακάμπτει την ουρά στην τράπεζα. Όμως όταν πρόκειται για ιούς, μην περιμένετε ότι θα κάνουν διακρίσεις σεβόμενοι την κατάστασή σας! Κάθε άλλο... Καθώς ο οργανισμός σας βάζει τα δυνατά του για να προφυλάξει το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας, έχει βάλει σε καταστολή το ανοσοποιητικό σας σύστημα κι έτσι οι πιθανότητες να κολλήσετε κάποιον από τους πολλούς ιούς που κυκλοφορούν παντού αυτή την εποχή είναι περισσότερες. Αυτό όμως είναι απαραίτητο: αν το ανοσοποιητικό σας δούλευε στο φουλ υπήρχε ο κίνδυνος να απέρριπτε το έμβρυο σας «ξένο σώμα». Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ιοί και τα βακτήρια δεν απειλούν το μωρό σας. Εσείς μπορεί να νιώθετε άσχημα, να υποφέρετε από συνάχι, εμετούς ή καταρροή, όμως το μωρό σας εξακολουθεί να αναπτύσσεται ήρεμα και φυσιολογικά, προστατευμένο μέσα στη μήτρα σας.

Το  μόνο που μπορείτε να κάνετε για να προφυλάξετε τον εαυτό σας και να μην κολλήσετε κάποια ίωση είναι να ακολουθήσετε την κοινή λογική και τους βασικούς κανόνες υγιεινής: πλένετε τακτικά τα χέρια σας, μην αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας, να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους και τη συναναστροφή με άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης, να κοιμάστε και να τρέφεστε καλά και να έχετε μια ήπια φυσική δραστηριότητα. Τι γίνεται όμως εάν, παρόλα αυτά τα μέτρα προστασίας δεν τη γλιτώσετε και ξυπνήσετε μια μέρα με πόνο στο λαιμό ή την κοιλιά ή και πυρετό; Εμείς σας προτείνουμε μερικούς ασφαλείς τρόπους να αντιμετωπίσετε:

...το κοινό κρυολόγημα

Η μόνη περίπτωση να μην περάσετε έστω ένα κρυολόγημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να μείνετε έγκυος το Μάρτιο και να γεννήσετε τον Οκτώβριο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένα μικρό ή μεγάλο μέρος της κύησης θα συμπέσει με την εποχή των ιώσεων κατά τη διάρκεια της οποίας ο μέσος άνθρωπος θα κολλήσει δύο ή τρεις φορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Φροντίστε να ξεκουράζεστε, να πίνετε άφθονα υγρά και χρησιμοποιήστε ένα υγραντήρα (και το τρεχούμενο ζεστό νερό στο μπάνιο μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά) ή γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο για να ανακουφιστείτε από συμπτώματα όπως συνάχι και πονόλαιμος. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο φάρμακο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε εάν επιτρέπεται ή όχι στην εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, τα συνηθισμένα παυσίπονα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη είναι ασφαλή. Καλό θα ήταν όμως να αποφύγετε τα αποχρεμπτικά και τα αποσυμφορητικά που κάποιες φορές επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Αν και αυτό δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε νευρικότητα, καθώς οι παλμοί της καρδιάς σας είναι ήδη αυξημένοι λόγω της εγκυμοσύνης.

...τη γαστρεντερίτιδα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στις ιώσεις που έχουν σαν σύμπτωμα εμετούς και διάρροιες είναι η αφυδάτωση, οπότε θα πρέπει να έχετε στο νου ότι χρειάζεται να πίνετε πολλά υγρά. Εάν το στομάχι σας δεν μπορεί να τα κρατήσει, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Είναι πιθανό να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακα κατά των εμετών, προκειμένου να μην πάθετε αφυδάτωση. Εάν η ίωση συνοδεύεται από πυρετό, μπορείτε να πάρετε παυσίπονο παρακεταμόλης σε χάπι ή υπόθετο.

... τη γρίπη

Η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα στις εγκύους και μπορεί να διαρκέσουν για περισσότερο χρόνο, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να εξελιχθεί σε πνευμονία, κάτι απειλητικό και για την υγεία του εμβρύου, εξαιτίας του υψηλού πυρετού που προκαλεί. Για το λόγο αυτό ο γυναικολόγος σας πιθανότατα σας έχει ήδη συστήσει να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο. Εάν ωστόσο κολλήσετε, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε στο κρεβάτι και να πίνετε πολλά υγρά. Οι ειδικές καραμέλες θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον πόνο στο λαιμό και το βήμα, ενώ τα απλά αντιπυρετικά θεωρούνται ασφαλή, όχι όμως και τα αντιγριπικά φάρμακα. Ενημερώστε το γιατρό σας για κάθε ενόχληση και μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας δεν κινδυνεύει, αρκεί εσείς να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Σεποιες περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας

Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σε περίπτωση που

- έχετε υψηλό πυρετό (πάνω από 38,3 βαθμούς Κελσίου)

- νιώθετε έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα

- έχετε αναπνευστικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό

- το στομάχι σας δεν μπορεί να συγκρατήσει υγρά