Print this page

Τι σκέφτεται μια μέλλουσα μαμά λίγο πριν από μια προγραμματισμένη καισαρική

Υπάρχουν περιτπώσεις που για διάφορους λόγους το πρώτο ραντεβού με το μωρό σας δεν είναι κάτι που καθορίζει η φύση αλλά είναι ακριβές και πολύ συγκεκριμένο. Τι περνάει άραγε από το μυαλό μιας γυναίκας που περιμένει να μπει στο χειρουργείο για την προγραμματισμένη καισαρική της; Μάλλον, κάτι από αυτά (ή όλα αυτά μαζί):

Θα το νιώσω όταν ανοίγουν την κοιλιά μου;

Κι αν δεν με πιάσει η επισκληρίδιος; Ακόμα κι αν δεν πονέσω, πάλι δεν θα νιώσω κάτι όταν το νυστέρι αρχίζει να κόβει την κοιλιά μου; Ας μην το σκέφτομαι καλύτερα. Αλλά τώρα που το σκέφτηκα, δεν παίζει να το βγάλω από το μυαλό μου!

Αν πάρει τη σειρά μου άλλη μία ετοιμόγεννη, θα ουρλιάξω

Περιμένετε υπομονετικά στο χώρο λίγο έξω από τα χειρουργεία, φορώντας τη ρόμπα σας και τα νάιλον καλύμματα για τα πόδια. Και, φυσικά, δεν έχετε κανένα πρόβλημα που ο τοκετός σας θα καθυστερήσει λίγο γιατί μόλις έφτασε ένα έκτακτο περιστατικό. Την πρώτη φορά. Ή και τη δεύτερα. Εάν όμως δείτε άλλη μία γυναίκα που έφτασε μετά από εσάς να γεννάει πριν ακόμα σας κάνουν την επισκληρίδιο, δεν θα δείξετε καμία κατανόηση!

Κι αν λιποθυμήσω;

Δεν είναι μόνο ότι το θεωρείτε ένα πάρα πολύ πιθανό ενδεχόμενο (πόσο εύκολο είναι να διατηρήσει κανείς τις αισθήσεις του με τόσο στρες;) είναι κι ότι φοβάστε ότι μια λιποθυμία θα σας στερήσει την ευκαιρία να είστε πραγματικά παρούσα τις πρώτες στιγμές που το μωρό σας θα αντικρίσει τον κόσμο. Ησυχάστε! Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα τέτοιο! Η φύση σάς έχει κάνει τόσο δυνατή γι' αυτή τη στιγμή που μπορείτε να αντέξετε τα πάντα!

Αν κάτι πάει στραβά;

Όπως και να το κάνεις, η καισαρική δεν είναι μια φυσική διαδικασία, είναι μια κανονική χειρουργική επέμβαση. Μήπως ο γιατρός μου βγήκε χτες και ξενύχτησε; Μήπως ήταν όλη νύχτα στο νοσοκομείο ξεγεννώντας μωρά και τώρα δεν βλέπει μπροστά του από την κούραση; Παναγία μου!

Θα μπορέσω να δεθώ με το παιδί μου;

Πώς θα γίνω μάνα χωρίς όλες αυτές τις μαγικές ορμόνες που έχει προβλέψει η φύση για να συνοδέψει την εμπειρία του φυσιολογικού τοκετού; Μπα, δε νομίζω ότι αυτό θα είναι πρόβλημα. Είμαι σίγουρη ότι το λατρεύω ήδη!!!