Print this page

Πρώτη φορά γονείς

Ακόμη και όταν οι γονείς κάνουν λάθη δεν πειράζει! Κανείς δεν είναι τέλειος… αρκεί να ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα λάθη μας και να διδάσκουμε στα παιδιά μας το σωστό.

Την ίδια στιγμή το παιδί μαθαίνει ότι λάθη γίνονται και ότι μπορούμε να τα διορθώνουμε με την συμπεριφορά μας. Τα παιδιά δεν χρειάζεται να ζουν σε γυάλα, ζουν στην πραγματικότητα όπου μπορούν να σταθούν με τον καλύτερο τρόπο και να αναπτύξουν μια ακέραια προσωπικότητα. Ακριβώς επειδή δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν, πολλοί οδηγούνται στην υπερβολή. Υπερβολικές ανησυχίες, υπερβολικές προσδοκίες και συμπεριφορές που προκαλούν ένταση στο ζευγάρι αλλά και στον δεσμό γονιού-παιδιού.

Από την μια είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά η «ενημέρωση και η αντιμετώπιση» είναι δυο παράγοντες που επιβάλλονται για να αποφεύγονται διάφορα προβλήματα. Σε αυτήν την κρίσιμη φάση, το ζευγάρι πρέπει να λειτουργεί ψύχραιμα και να χρησιμοποιεί τον ήρεμο διάλογο για μια εποικοδομητική επικοινωνία. Η υπερβολή αποχωρεί και η δυναμική της οικογένειας βρίσκει τις σωστές ισορροπίες, μαθαίνοντας πώς να είναι το ζευγάρι σωστοί γονείς, λειτουργώντας σαν ομάδα, αλλά και παραμένοντας ένα δεμένο ζευγάρι.

Το να βρίσκεται ο ένας απέναντι στον άλλον, με λογοκρισία, θυμό και φωνές είναι σίγουρο ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσατε να εξελιχτείτε σαν οικογένεια και παράλληλα να δίνεται το σωστό παράδειγμα στο παιδί. Ο τρόπος που διαφωνεί το ζευγάρι λειτουργεί σαν δίδαγμα του πως επικοινωνούν δυο άνθρωποι σε αυτήν την περίπτωση. Τα παιδιά αρχικά μιμούνται τους γονείς τους οπότε όλα αυτά καλό είναι να ξεκινούν όταν το παιδί δεν έχει αρχίσει να μιλάει ακόμη αλλά παρατηρεί πάρα πολλά.

Η γέννηση του πρώτου παιδιού είναι μια απίστευτα μοναδική εμπειρία καθότι είναι και η πρώτη εμπειρία του ζευγαριού που γίνονται γονείς! Το γεγονός αυτό γεννά διάφορα θετικά συναισθήματα, αλλά και άλλα. Ένα από αυτά είναι η αμφιβολία και ο φόβος. Τι είναι σωστό και τι όχι;Πρώτη φορά γονείς…

Μίνα Κάνταρου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχοθεραπεύτρια
Συν. στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής
του Νος. Παίδων «Η Αγία Σοφία»
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
T: 6986174017