Print this page

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά στη μελέτη στο σπίτι

Η επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν αγχώνει μόνο τους μαθητές, αλλά και τους γονείς. Ας κάνουμε μια μικρή ‘επανάληψη’ στα… βασικά της μελέτης στο σπίτι!

Δύσκολα θα βρει κανείς παιδί που να πηγαίνει να κάνει τα μαθήματά του χωρίς γκρίνιες. Όμως, καλώς ή κακώς, το διάβασμα στο σπίτι είναι απαραίτητο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Για να γίνει όσο πιο αποτελεσματικό και ευχάριστο γίνεται, ακολουθήστε αυτά τα tips.

Δείξτε ενδιαφέρον για τις εργασίες που έχει να κάνει. Τα παιδιά –ιδιαίτερα τα πιο μικρά που πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του σχολείου και τώρα μαθαίνουν πώς να μελετούν- επηρεάζονται πολύ από την άποψη που έχουν οι γονείς για ό,τι κάνουν. Γι’ αυτό, εάν εσείς δείξετε ενθουσιασμό κι εκείνα θα νιώσουν αμέσως ότι τελικά αυτά που έχουν να διαβάσουν μπορεί και να είναι πολύ ενδιαφέροντα. Όταν λοιπόν το παιδί σας ζητά να ρίξετε μια ματιά στην εργασία του, αφήστε ό,τι κάνετε και πηγαίνετε κοντά του με χαρά.

Οργανώστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα μελέτης. Τα παιδιά –ακόμα και όταν φτάσουν στη σχολική ηλικία- έχουν ανάγκη από τη ρουτίνα. Όταν ο χώρος, η ώρα και οι συνθήκες στις οποίες διαβάζει είναι συγκεκριμένα, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα (π.χ. μετά το φαγητό θα έχει στη διάθεσή του μία ώρα να παίξει και να ξεκουραστεί και μετά θα αρχίσει να διαβάζει) και ένα χώρο με καλό φωτισμό, τάξη και οργάνωση. Εάν θέλει, μπορείτε να του επιτρέψετε να διακοσμήσει μόνο του το γραφείο του.

Περιορίστε στο ελάχιστο τους περισπασμούς. Εξηγήστε στο παιδί ότι μπορεί να βλέπει τηλεόραση, να μασουλάει κάποιο σνακ, να μιλάει στο τηλέφωνο ή –αν είναι μεγαλύτερο- να τσεκάρει το προφίλ του στο Facebook μόνο τις ώρες που κάνει διάλειμμα. Την ώρα που διαβάζει μπορεί να έχει σε χαμηλή ένταση μουσική, αν αυτό το βοηθάει να συγκεντρωθεί καλύτερα.

Βοηθήστε το να εφαρμόσει τη θεωρία στην πράξη. Όποτε είναι δυνατό, δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να έρθει σε επαφή με αυτά που γράφουν τα βιβλία. Εάν για παράδειγμα διαβάζει στην Ιστορία για τη νεολιθική εποχή, κανονίστε μια βόλτα στο αρχαιολογικό μουσείο για δει από κοντά τα εκθέματα αυτής της περιόδου. Αν το βιβλίο της χημείας περιγράφει ένα πείραμα με απλά υλικά, αφήστε το να το δοκιμάσει στην κουζίνα ή ζητήστε του να μιλάτε το υπόλοιπο απόγευμα στα αγγλικά για να κάνει εξάσκηση στη γλώσσα.

 

Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του. Εάν βρίσκεστε στο σπίτι την ώρα που το παιδί διαβάζει, ασφαλώς και μπορείτε να λύνετε τις απορίες του, χωρίς όμως να σπεύδετε να δίνετε λύση σε κάθε πρόβλημά του. Εξηγήστε του ότι το διάβασμα είναι δική του υποχρέωση κι ότι θα πρέπει σταδιακά να μάθει να το κάνει χωρίς να χρειάζεται καμία βοήθεια από μέρους σας.