Print this page

10+1 tips για να απολαύσετε πραγματικά το μπάνιο στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά

Για εκείνα, το να περάσετε όλη τη μέρα στη θάλασσα θα είναι σίγουρα απόλαυση. Για να είναι όμως και για εσάς θα πρέπει να έχετε προνοήσει μερικά πράγματα...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από μια μέρα στην παραλία με τα παιδιά... Εάν εξαιρέσουμε ότι περνάμε όλη την ώρα ελέγχοντας ότι δεν έχουν πάει στα βαθιά, ότι το φαγητό που πήραμε μαζί έχει γίνει έξτρα τραγανό εξαιτίας της άμμου κι ότι συνήθως στο τέλος της μέρας ορκιζόμαστε στον εαυτό μας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το ξανακάνουμε το επόμενο Σαββατοκύριακο, Επειδή όμως τελικά θα το ξανακάνουμε, ορίστε μερικά πολύ πρακτικά tips για να είναι η επόμενη φορά πραγματικά διασκεδαστική -όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους!

1. Πηγαίνετε όσο πιο νωρίς μπορείτε για να πιάσετε θέση κοντά στο ναυαγοσώστη και μπροστά στην ακτή. Απλώστε λίγο τα πράγματά σας δεξιά-αριστερά ώστε να εξασφαλίσετε αρκετό χώρο γύρω σας και να μη νιώθετε άσχημα κάθε φορά που τα παιδιά περνάνε με τα πόδια τους γεμάτα άμμο πάνω από την πετσέτα της διπλανής παρέας!

2. Επενδύστε σε ένα καρότσι με μεγάλες ρόδες. Εάν χρειάζεται να διανύσετε με το μωρό και τα πράγματά του μια αρκετά μεγάλη απόσταση πάνω στην άμμο, ένα καροτσάκι με μεγάλες ρόδες ειλικρινά σας χρειάζεται. Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, για να μην κουβαλάτε τις τεράστιες τσάντες με όλα τα απαραίτητα και τα παιχνίδια τους στους ώμους, μπορείτε να πάρετε ένα καρότσι λαϊκής με μεγάλες ρόδες. 

3. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ταλκ! Δεν ξέρω εάν το γνωρίζετε αλλά το ταλκ είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διώξετε την άμμο από τα πόδια σας. Απλά ρίξτε μια μικρή ποσότητα πριν μπείτε στο αυτοκίνητο, τινάξτε και... καθαρίσατε! Επίσης, εάν έχετε μωρό που φοράει πάνα, ρίξτε μια μικρή ποσότητα ταλκ στις πτυχώσεις ανάμεσα στα ποδαράκια του για να μην κολλήσει εκεί η άμμος και το ενοχλεί. 

4. Βάλτε κάθε σνακ σε ξεχωριστό δοχείο. Το τελευταίο που θέλετε είναι το παιδί σας να βγει πεινασμένο από τη θάλασσα και να βάλει το χέρι του (που είναι γεμάτο άμμο) μέσα στη σακούλα όπου έχετε τα φαγητά. Εάν έχετε προνοήσει να πάρετε μαζί σας πολλά μικρά δοχεία με διαφορετικά σνακ, τουλάχιστον δεν θα γεμίσουν όλα με άμμο και θα μείνει κάτι καθαρό για να τσιμπήσετε κι εσείς (τα παιδιά συνήθως δεν ενοχλούνται όταν τα φρούτα τους είναι... έξτρα τραγανά). Βάλτε την τσάντα με τα φαγητά πίσω από το καρεκλάκι σας όπου συνήθως υπάρχει αρκετή σκιά για να μην αλλοιωθούν από τον ήλιο. 

5. Πάρτε μαζί σας μια μικρή φουσκωτή πισίνα. Εάν έχετε παιδάκι μικρής ηλικίας (1,5 2 ετών), μια καλή ιδέα είναι να πάρετε μια φουσκωτή πισινούλα και να βάλετε μέσα λίγο νερό από τη θάλασσα ώστε να μπορεί έστω για λίγη ώρα να πλατσουρήσει δίπλα σας, χωρίς να χρειάζεται να το κυνηγάτε από πίσω και να τρέχετε να το προλάβετε μην μπει μόνο του στη θάλασσα. 

6. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας το ειδικό εργαλείο που στερεώνει καλά την ομπρέλα. Εννοείται ότι θα πάρετε μαζί σας ομπρέλα, σωστά; Εάν όμως δεν πάρετε κι εκείνο το εργαλείο που μοιάζει με πλαστικό τρυπάνι και εξασφαλίζει ότι το κοντάρι της θα βυθιστεί αρκετά βαθιά μέσα στην άμμο, κινδυνεύετε να δείτε όλη αυτή τη σκιερή εγκατάσταση που κάνατε κάμποση ώρα να φτιάξετε, κυριολεκτικά να γκρεμίζεται με το πρώτο φύσημα του αέρα. 

7. Πάρτε μαζί μας μια άδεια σακούλα για τα σκουπίδια. Θυμάστε εκείνο το συμπαθητικό γλάρο; «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές»! Λίγο πριν φύγετε, αδράξτε την ευκαιρία να δώσετε ένα βιωματικό μάθημα οικολογίας στα παιδιά σας μαζεύοντας όλοι μαζί ό,τι αφήσατε στην παραλία. Εάν δεν υπάρχει κάδος στην ακτή, θα χρειαστείτε τη σακούλα για να τα πάρετε μαζί και να τα πετάξετε στο σπίτι ή στον κοντινότερο κάδο απορριμμάτων που θα βρείτε στη διαδρομή της επιστροφής.

 8. Βάλτε το κινητό σας μέσα σε πλαστική θήκη που κλείνει καλά. Στην ανάγκη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από αυτά τα νάιλον σακουλάκια με το κλείσιμο που χρησιμοποιείτε για τα σάντουιτς των παιδιών. Έτσι, θα μείνει μακριά από το νερό και την άμμο. 

9. Το προηγούμενο βράδυ, βάλτε δυο τρία μικρά μπουκαλάκια με νερό στην κατάψυξη. Θα τα χρησιμοποιήσετε σαν παγοκύστες για να μην αλλοιωθούν τα φαγητά σας και, μετά το φαγητό, θα έχετε άφθονο δροσερό νερό για όλους!

10. Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό κάθε μία ώρα. Ιδιαίτερα εάν έχει συννεφιά ή ένα δροσερό αεράκι, είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος ακόμα κι όταν δεν νιώθουμε να μας καίει. 

11. Πάρτε μαζί σας ένα σεντονάκι και το νάνι του παιδιού. Τα πολύ μικρά παιδιά κουράζονται εύκολα από τον ήλιο και το παιχνίδι στη θάλασσα και είναι λογικό να θέλουν να ρίξουν έναν υπνάκο. Εάν έχετε μαζί σας το καρότσι (ή μια ψάθα), το σεντονάκι του και το αγαπημένο του λούτρινο ζωάκι ή ό,τι άλλο του είναι απαραίτητο για να αποκοιμηθεί (π.χ. πιπίλα), θα μπορεί κι εκείνο να απολαύσει τον ύπνο του κι εσείς μια ωρίτσα χαλάρωσης χωρίς να χρειάζεται να τρέχετε πίσω του.