Print this page

Μερικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε περισσότερο τη νέα χρονιά

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την οικογένειά μας πιο χαρούμενη, πιο ενωμένη και πιο αρμονική. Αρκεί να καθιερώσουμε μερικές απλές συνήθειες! Ας υποσχεθούμε, λοιπόν, ότι το 2017 θα...

 

...παίρνουμε περισσότερες αποφάσεις όλοι μαζί

Είναι ωραίο ο καθένας να γνωρίζει ότι η γνώμη του μετράει και η άποψή του είναι σημαντική για τους άλλους, ακόμα κι αν είναι ακόμα παιδί. Καθιερώστε ένα τακτικό οικογενειακό «συμβούλιο», π.χ. μια φορά την εβδομάδα για να συζητάτε κάποια από τα θέματα που σας απασχολούν και να ανταλλάσσετε απόψεις. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τη γνώμη τους με επιχειρήματα, να συνεργάζονται και να παίρνουν αποφάσεις.

 

...εκφράζουμε ανοιχτά τα συναισθήματά μας

Είναι πολύ λογικό για όλους να νιώθουμε εξοργισμένοι κάποιες φορές και δεν είναι κακό να το εκφράζουμε. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να μάθουμε μικροί και μεγάλοι να αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων.

 

...γελάμε περισσότερο

Όταν γελάμε οι συναισθηματικές «δεξαμενές» ολόκληρης της οικογένειας γεμίζουν -από εκεί θα πάρουμε δυνάμεις όταν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις και προβλήματα. Επιπλέον, το γέλιο προάγει τη θετική σκέψη και κάνει ακόμα και τις «δύσκολες» συζητήσεις να γίνονται πιο εύκολα και χαλαρά.

 

...εστιάσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Η καθημερινότητα όλων μας είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και ευθύνες. Έτσι, συχνά πιστεύουμε ότι ακόμα κι αν το θέλουμε δεν διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο για να βρισκόμαστε περισσότερο με την οικογένειά μας. Όμως, αυτά που εμπλουτίζουν τη σχέση με τα παιδιά και το σύντροφό μας είναι οι στιγμές που περνάμε μαζί, όχι οι ώρες. Αρκεί αυτές τις στιγμές να είμαστε πραγματικά παρόντες!

 

...βάλουμε σε προτεραιότητα το γάμο μας

Συχνά, οι γονείς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι η σχέση μας με το σύντροφό μας θα πρέπει να «θυσιαστεί» προκειμένου να αφιερωθούμε στην οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο όμως αποτυγχάνουμε να φροντίσουμε αυτό που αποτελεί τα θεμέλια της οικογένειάς μας, δηλαδή το γάμο μας. Κανονίστε να βγαίνετε με το σύντροφό σας μια φορά κάθε εβδομάδα ή κάθε δεκαπέντε μέρες, προγραμματίστε ένα ταξίδι μόνο για τους δυο σας και μη νιώθετε τύψεις απέναντι στα παιδιά σας: είναι στις υποχρεώσεις του γονιού να τους δείξουμε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά μέσα στις προσωπικές σχέσεις τους.

 

...φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας

Είναι η βάση όλων. Κανείς δεν μπορεί να είναι καλός γονιός ή καλός σύντροφος εάν δεν αγαπάει και δεν φροντίζει αρκετά τον εαυτό του. Ό,τι και αν είναι αυτό που σας «γεμίζει» και σας δίνει δυνάμεις για να αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με χαμόγελο -είτε μια βόλτα με τις φίλες σας, είτε μια ώρα στο γυμναστήριο- βεβαιωθείτε ότι το κάνετε συχνά!