Print this page

3 σημάδια ότι πρέπει να ασχοληθείτε περισσότερο με τον εαυτό σας

Είναι συχνό φαινόμενο στις μαμάδες να ικανοποιούν τις ανάγκες των άλλων εις βάρος των δικών τους. Συχνά όμως αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι καλό για κανέναν!
Σίγουρα έχετε ακούσει για τη θεωρία της «μάσκας οξυγόνου» σχετικά με τη μητρότητα. Αυτή που υποστηρίζει πως όπως στο αεροπλάνο οι αεροσυνοδοί συμβουλεύουν να φορέσουμε πρώτα τη μάσκα οξυγόνου εμείς πριν βοηθήσουμε κάποιον άλλον, έτσι και στην καθημερινή ζωή θα πρέπει να φροντίσουμε πρώτα τον εαυτό μας πριν αρχίσουμε να παρέχουμε τη φροντίδα μας στην οικογένειά μας. Ακούγεται λογικό, έτσι δεν είναι; Για να μπορούμε να διαθέτουμε την απαραίτητη ενέργεια που απαιτεί ο ρόλος της μαμάς, είναι σημαντικό να είμαστε καλά από όλες τις απόψεις. Γιατί, τότε, σχεδόν καμία από εμάς δεν βάζει σε προτεραιότητα τον εαυτό της; Μάλλον ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε κάποια πράγματα και να κάνουμε τις απαραίτητες διορθωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα εάν σας είναι πολύ γνωστά τα εξής συμπτώματα»:

Δεν καταφέρνετε να ολοκληρώσετε σχεδόν τίποτα σωστά

Υπάρχουν δύο λόγοι που κάθε βράδυ διαπιστώνετε ότι δεν έχετε κάνει ούτε τα μισά από όσα έπρεπε να γίνουν μέσα στη μέρα: ο πρώτος ότι είναι τόσο πολλά που δεν θα ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να τα ολοκληρώσετε. Κι ο δεύτερος ότι είστε τόσο εξαντλημένη που προτιμάτε να παρατάτε την προσπάθεια. Η λύση είναι να αρχίσετε να κάνετε λιγότερα πράγματα από αυτά που σας εξαντλούν και περισσότερα από αυτά που σας «γεμίζουν». Μόνο έτσι θα μπορείτε να γίνετε ξανά αποτελεσματική, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για τους άλλους.

Αρρωσταίνετε συχνά

Όλοι μας κολλάμε κάποια ίωση μια φορά στο τόσο, όμως εάν έχετε διαπιστώσει ότι τελευταία πέφτετε στο κρεβάτι με το παραμικρό κρυολόγημα είναι πιθανό να μην προσφέρετε στον οργανισμό σας ό,τι έχει ανάγκη για να είναι δυνατός. Εάν δεν τρέφεστε σωστά, δεν κοιμάστε αρκετά και δεν ξεκουράζεστε όσο έχετε ανάγκη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ιούς και τα μικρόβια.

Δεν έχετε καθόλου υπομονή

Όχι, πιθανότατα δεν φταίνε τα παιδιά σας που βγαίνετε συχνά πυκνά εκτός εαυτού... Η ευθύνη βαρύνει εσάς την ίδια γιατί δεν φροντίζετε τον εαυτό σας όσο πρέπει. Εάν αρχίσετε να αφιερώνετε λίγο περισσότερο χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν, σας ηρεμούν και «φορτίζουν» τις μπαταρίες σας θα διαπιστώσετε σύντομα ότι θα γίνετε πολύ πιο υπομονετική και cool μαμά! Το τι είναι αυτό, θα το αποφασίσετε εσείς, μερικές καλές ιδέες για αρχή όμως είναι να βγαίνετε τακτικά μια βόλτα για καφέ με φίλες σας, να εξασφαλίσετε μια ώρα ησυχίας για να διαβάσετε το βιβλίο σας, να γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο (και να πηγαίνετε 2-3 φορές την εβδομάδα) ή να ασχολήστε μερικές ώρες με την κηπουρική που έχει αποδειχτεί ότι έχει χαλαρωτική επίδραση.

Πώς να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας

Μάθετε να λέτε «όχι»: Δεν είναι κακό να αρνηθείτε μια πρόσκληση για συμμετέχετε κάπου που δεν σας αρέσει ιδιαίτερα, ούτε να αποφύγετε να αναλάβετε μια υποχρέωση που ξέρετε ότι απλώς θα σας προσθέσει ακόμα περισσότερη κούραση και πιο πολύ άγχος. Αντιθέτως, είναι πολύ σημαντικό να πείτε περισσότερα «ναι» σε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Ζητήστε βοήθεια: Ένας από τους βασικούς λόγους που οι μαμάδες δεν έχουν ποτέ χρόνο για τον εαυτό τους είναι ότι επιμένουν να τα κάνουν όλα μόνες τους. Κι όμως... Είναι δικαίωμά σας να ζητήσετε από το σύντροφό σας να ετοιμάσει το φαγητό μια φορά την εβδομάδα (ας παραγγείλει απέξω αν δεν ξέρει να μαγειρεύει) ή να ζητήσετε από τη μαμά σας ή από μια καλή φίλη να κρατήσει το μωρό ένα απόγευμα για να κάνετε τα ψώνια σας με την ησυχία σας. Και εννοείται πως από μια ηλικία και μετά (ακόμα κι από τα 2) τα παιδιά πρέπει ναα αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις υποχρεώσεις τους σπιτιού!

Διαβάστε κι εδώ μερικούς απλούς τρόπους για να κάνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Κατανοήστε πως δίνετε το παράδειγμα στα παιδιά σας: Θέλετε ο γιος και η κόρη σας μεγαλώνοντας να ξέρουν πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους; Τότε θα πρέπει να το κάνετε πρώτα εσείς, γιατί από το παράδειγμά σας θα πάρουν μαθήματα για τη ζωή τους! Αν το σκεφτείτε έτσι θα διαπιστώσετε πως το να βάλετε σε προτεραιότητα τη δική σας ευημερία είναι κι αυτό μια υποχρέωσή σας απέναντι στα παιδιά σας!