Print this page

Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά για το σεξ;

Πολύ νωρίτερα, από ό,τι νομίζουμε οι περισσότεροι...

Οι περισσότεροι γονείς νιώθουμε άβολα ακόμα και στη σκέψη ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε στα παιδιά μας για ό,τι αφορά το σεξ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κατανοούμε πως αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει! Σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα στον Καναδά έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων (87%) θεωρεί πως η σεξουαλική εκπαίδευση των παιδιών είναι κάτι τόσο σημαντικό που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Κι αυτό είναι σπουδαίο! Εκείνο όμως που δεν είναι και τόσο καλό είναι ότι οι γονείς πιστεύουν ότι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει για το σεξ είναι γύρω στα 11 με 14 χρόνια του. Τότε, όμως, είναι μάλλον αργά...

Όπως σχολιάζει η Cory Silverberg, ειδικός σε θέματα σεξουαλικής εκπαίδευσης και συγγραφέας του βιβλίου « Sex Is a Funny Word», «το ζητούμενο πλέον δεν είναι πειστούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ, αλλά να πειστούν να το κάνουν πολύ νωρίτερα από ό,τι εκείνοι το θεωρούν σκόπιμο». Οι λόγοι είναι πολλοί. Όπως εξηγεί η ειδικός, όταν αρχίσουμε να μιλάμε για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά ενώ εκείνα είναι πολύ μικρά, προλειαίνουμε το έδαφος ώστε να είναι πιο εύκολο να αρχίσουμε αργότερα να αναφερόμαστε στο σεξ ως πράξη και ως κάτι που αφορά τα ίδια. Και επειδή κάθε φορά που μιλάμε για το θέμα, δημιουργούμε ένα κοινό έδαφος ώστε να είναι πιο εύκολο τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά να πατήσουμε ώστε να επιστρέψουμε στη συζήτηση.

Πώς μιλάμε στα μικρά παιδιά για το σεξ;

Τι μπορεί όμως να πει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα σε παιδιά τεσσάρων ή πέντε ετών; Κατ' αρχάς, μπορεί να απαντήσει στις όποιες ερωτήσεις εκείνα κάνουν με ειλικρίνεια και χωρίς την πρόθεση να σταματήσουν όπως όπως την κουβέντα. Επίσης, «στο πλαίσιο της σεξουαλικής εκπαίδευσης, είναι σημαντικό να μιλάμε για τα μέρη του σώματος χρησιμοποιώντας τα κανονικά τους ονόματα», εξηγεί η ειδικός. Ξεκινώντας έτσι όταν το παιδί είναι ακόμα νήπιο, είναι πολύ πιο εύκολο λίγο αργότερα να του εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει να ακουμπάει αυτά τα μέρη του σώματος όταν είναι μπροστά σε κόσμο, ή για την ερωτική έλξη όταν θα γίνει εννέα ή δέκα ετών και για τη συναίνεση στην ερωτική επαφή όταν μπει στην εφηβεία.

«Εάν περιμένετε το παιδί σας να γίνει 11 για να αρχίσετε να του μιλάτε για το σεξ, τότε ο όγκος των πληροφοριών που θα πρέπει να διαχειριστεί θα είναι υπερβολικός. Είναι σαν να προσπαθείτε να διδάξετε άλγεβρα σε ένα παιδί που δεν έχει μάθει ακόμα τους αριθμούς», σχολιάζει η Silverberg. Τέλος, όπως προσθέτει η ίδια, συζητώντας με τα παιδιά μας για το σώμα μας και τα... περίεργα πράγματα που μπορεί να επιλέξουμε να κάνουμε μ' αυτά, έχουμε ένα ακόμα πλεονέκτημα: μαθαίνουμε να ανοιγόμαστε και να μιλάμε γι΄ αυτά τα θέματα όχι μόνο με τα παιδιά, αλλά και με άλλους, όπως για παράδειγμα, το δικό μας ερωτικό σύντροφο. Όπως εκτιμά η ίδια, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο μας φαίνεται τόσο άβολο να μιλήσουμε με τα παιδιά για το σεξ είναι επειδή δεν έχουμε συνηθίσει να μιλάμε με κανέναν. Κι όμως, αν το συνηθίσουμε, το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερη σεξουαλική ζωή τώρα και στο μέλλον για όλους!