Print this page

Συμβουλές για ένα καλοκαίρι χωρίς κουνούπια

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πιο ενοχλητικούς... επισκέπτες του καλοκαιριού, σε 4 βήματα!

Δεν είναι μόνο ότι διαταράσσουν τον ύπνο μας σφυρίζοντας ενοχλητικά δίπλα στο αυτί μας, ούτε ότι τα τσιμπήματά τους προκαλούν εκνευριστική φαγούρα... Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Chikungunya, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, κυρίως για τα παιδιά. Να πώς θα προστατέψουμε όλη την οικογένεια από τους μικροσοπικούς απρόσκλητους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι.

1. Ακολουθήστε το κατάλληλο... dress code!
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ακάλυπτη επιφάνεια στο σώμα των παιδιών (αλλά και το δικό μας) είναι όσο πιο μικρή γίνεται! Ντύστε τα με ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αλλά διαθέτουν μακριά μανίκια και μπαντζάκια. Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, γιατί σ' αυτή την περίπτωση, το ράμφος του κουνουπιού μπορεί να διαπεράσει το ύφασμα. Σημαντικό είναι επίσης και το χρώμα των ρούχων! Έχει παρατηρηθεί πως τα κουνούπια αντιπαθούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ενώ ελκύονται περισσότερα από όσα έχουν έντονες αποχρώσεις και εμπριμέ μοτίβα!

2. Επιλέξτε τα σωστά εντομοαπωθητικά
Προτιμήστε εκείνα που εξασφαλίζουν αποτελεσματικότητα και είναι ασφαλή. Μια σειρά με προϊόντα που προστατεύουν αποδεδειγμένα και είναι εύκολα στη χρήση, είναι αυτή του Autan, που είναι η Νο1 μάρκα στα Εντομοαπωθητικά στην Ελλάδα. Ιδανικά για όλη την οικογένεια για να χαρείτε το έξω χωρίς έγνοια. Πρώτο, στη δική μας προτίμηση, το γνωστό κι αγαπημένο σε κάθε ελληνική οικογένεια Autan Junior, χωρίς προσθήκη αρώματος, συντηρητικών & χρωστικών. Επιπλέον δεν περιέχει parabens ενώ μας προστατεύει έως και 4 ώρες.

Μην ξεχνάμε όμως και τα υπόλοιπα εντομοαπωθητικά προϊόντα Autan, όπως:
Autan Family Care Soft Spray: Με άμυλο καλαμποκιού που στεγνώνει γρήγορα στο δέρμα και δεν χρειάζεται επάλειψη.
Autan Family Care Λοσιόν: Με aloe vera, χωρίς parabens.
Autan Family Care Stick: Με aloe vera και γλυκερίνη.
Και τα τρία παραπάνω Autan είναι κατάλληλα για παιδιά από 2 ετών και πάνω και μας προστατεύουν έως και 4 ώρες.
Autan Protection Plus Spray και Autan Protection Plus Lotion: Προστασία από 3 είδη εντόμων: κουνούπια, κουνούπια τίγρης και μύγες που τσιμπούν για έως και 8 ώρες. Για παιδιά από 12 και 2 ετών αντίστοιχα.
synth 3b


3. Κλείστε τις σίτες
Οι σίτες είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι σας, αρκεί να τις κλείνετε κάθε φορά πίσω σας, όταν βγαίνετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Με τον ίδιο τρόπο σάς προστατεύουν και οι κουνουπιέρες, που είναι απαραίτητες τόσο στην κούνια του μωρού, όσο και στο καροτσάκι ή το πορτ μπεμπέ του. Πάντα τσεκάρετε ότι δεν έχει παγιδευτεί κάποιο κουνούπι μέσα στην κουνουπιέρα προτού βάλετε το παιδί για ύπνο.

4. Καταστρέψτε τις εστίες τους
Οποιαδήποτε επιφάνεια με στάσιμο νερό μπορεί να γίνει μια… υπέροχη φωλιά όπου τα κουνούπια θα γεννήσουν τα αυγά τους. Μην αφήνετε ποτέ κουβάδες και άλλα δοχεία με νερό στα μπαλκόνια σας και φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας τόσο όσο χρειάζεται για να μην τρέξει νερό στα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες. Υπολογίστε ότι τα κουνούπια επωάζουν τα αυγά τους 7 έως 10 μέρες, οπότε εάν υπάρχουν επιφάνειες με νερό (π.χ. βάζα) φροντίστε να αλλάζετε το νερό συχνά. Τέλος, απομακρύνετε τα αντικείμενα γύρω από το σπίτι όπου μπορεί να συγκεντρωθεί νερό από βροχές, όπως άδειες γλάστρες, παλιοί μπουκάλια, διακοσμητικά δοχεία κ.λπ.

Κι αν παρόλες τις προφυλάξεις δεν γλιτώσουμε το τσίμπημα;
Σ' αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απλώσουμε στην περιοχή μια λοσιόν, όπως το Autan για μετά το Τσίμπημα με χαμομήλι & aloe vera, που ανακουφίζει και αναζωογονεί την επιδερμίδα μετά το τσίμπημα από κουνούπια, μύγες που τσιμπούν και επαφή με τσουκνίδες, δροσίζει και περιποιείται το δέρμα.

Καλό καλοκαίρι, λοιπόν, αν όχι χωρίς κουνούπια, σίγουρα χωρίς κουνούπια κοντά μας!