Print this page

7 εγγυημένα κόλπα για να κάνετε το παιδί σας να σας ακούει με την πρώτη

Έτσι, θα μπορέσετε επιτέλους να σταματήσετε να ουρλιάζετε!

Έχετε πια καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσετε κάτι από το παιδί σας, όπως να μπει στο μπάνιο ή να φορέσει τα παπούτσια του, κι εκείνο απλώς να το κάνει χωρίς αντιρρήσεις και καθυστέρηση και χωρίς να χρειαστεί να το επαναλάβετε πενήντα φορές (τις μισές από αυτές, φωνάζοντας); Κι όμως, μπορείτε να το καταφέρετε εάν ακολουθήσετε αυτά τα «κόλπα»:

Εξασφαλίστε την προσοχή του

Τα παιδιά συνήθως απορροφώνται εντελώς από αυτό που κάνουν, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε λίγες πιθανότητες να σας ακούσει εάν του μιλάτε την ώρα που παίζει. Για να κερδίσετε την προσοχή του:

- Σταθείτε μπροστά του, χαμηλώνοντας ώστε το πρόσωπό σας να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το δικό του,

- Ζητήστε του να σταματήσει ό,τι κάνει για να σας ακούσει.

- Κοιτάξτε το στα μάτια.

- Πείτε αυτό που θέλετε, ξεκινώντας λέγοντας το όνομά του.

- Ρωτήστε το εάν κατάλαβε τι ζητήσατε και πείτε του να το επαναλάβει.


Δίνετε μικρές και συγκεκριμένες εντολές
Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο περισσότερα λέμε τόσο λιγότερα «ακούνε» τα παιδιά. Γι' αυτό αποφύγετε τις αναλύσεις και τα κηρύγματα και απλά πείτε ευθέως τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει και πότε. Αντί λοιπόν να του λέτε ότι εάν δεν τελειώσει γρήγορα με το πρωινό του θα αργήσει στο σχολείο και πώς γίνεται να κάνει τόσες ώρες να πιει ένα ποτήρι γάλα και κάθε πρωί έχετε τα ίδια, απλά πείτε του «τελείωσε τώρα το φαγητό σου και πήγαινε να πλύνεις τα δόντια σου».

Αναφέρετε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει
Όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, προσχολικής ηλικίας, το να δίνουμε γενικές και αόριστες εντολές, όπως «μάζεψε το δωμάτιό σου» είναι κάτι που τα μπερδεύει και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι χρήσιμο να «σπάσετε» την εντολή σε μικρότερες που περιγράφουν τι ακριβώς πρέπει να κάνει, δηλαδή «πήγαινε τα βρώμικα ρούχα στο καλάθι με τα άπλυτα, βάλε τα παιχνίδια σου στο κουτί και βάλε τα παπούτσια σου το ένα δίπλα στο άλλο».

Προλάβετε τις αντιρρήσεις
Ποτέ μην ξεκινάτε να δίνετε κάποια εντολή στο παιδί λέγοντας «μήπως θα μπορούσες...», ή «όταν μπορείς...», γιατί η δεδομένη απάντησή του είναι «δεν μπορώ τώρα» ή «αργότερα» (που στη γλώσσα των παιδιών σημαίνει «ποτέ», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις δικές του υποχρεώσεις. Καλό είναι να μην δίνετε στο παιδί ότι έχει την επιλογή να το κάνει ή όχι. Πείτε, λοιπόν, κοφτά «ώρα για μπάνιο -πάρε ένα παιχνίδι μαζί σου και πάμε».

Χαμηλώστε την ένταση της φωνής σας
Αντίθετα από ό,τι κάνουμε συνήθως, είναι πιο πιθανό ένα παιδί να μας ακούσει εάν του πούμε κάτι σχεδόν ψιθυριστά παρά εάν αρχίσουμε να φωνάζουμε. Με αυτό τον τρόπο κερδίζουμε καλύτερα την προσοχή τους -και επιπλέον αποφεύγουμε να κάνουμε σκηνή, εάν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο.

Να είστε συνεπείς στις υποσχέσεις σας
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα παιδιά ακούνε πιο πολλές φορές με την πρώτη τους μπαμπάδες τους παρά τις μαμάδες. Αυτό συχνά έχει να κάνει με το γεγονός ότι το «όχι» του μπαμπά είναι συνήθως «όχι, ενώ της μαμάς μπορεί να είναι και «ίσως» ή «αργότερα» ή ακόμα και «ναι». Για να μας παίρνουν τα παιδιά μας στα σοβαρά και να ξέρουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα τους κανόνες που έχουμε θέσει, είναι σημαντικό να εννοούμε αυτό που λέμε, είτε είναι «θα πάμε στις κούνιες μόλις τελειώσεις τα μαθήματά σου» είτε «αν δεν σταματήσεις τώρα θα σε πάρω και θα φύγουμε από το πάρτι».