Print this page

Ιδέες για να εξοικονομήσετε χρόνο, κόπο και χρήματα αυτά τα Χριστούγεννα

Όσο κι αν όλοι λατρεύουμε τις γιορτές, είναι γεγονός πως πρόκειται για μια εποχή του χρόνου που συχνά μας γεμίζει άγχος. Τόσο οι δουλειές που πρέπει να γίνουν και τα δώρα που πρέπει να αγορσστούν όσο και τα έξοδα που προϋποθέτουν όλα αυτά είναι καλοί λόγοι για να έχουμε έξτρα στρες αυτές τις μέρες. Εμείς σας προτείνουμε μερικές απλές ιδέες για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα ώστε να περάσετε τις γιορτές πιο χαλαροί και ξεκούραστοι!

Για τα δώρα

- Καταγράψτε σε μια λίστα τους ανθρώπους στους οποίους έχετε την υποχρέωση να κάνετε δώρο. Ομαδοποιήστε τα δώρα που μπορείτε να ψωνίσετε στο ίδιο κατάστημα και φροντίστε να έχετε πάντα τη λίστα μαζί σας όταν ψωνίζετε ώστε να μην ξεχάσετε κανέναν.

- Φτιάξτε μια λίστα με δώρα για τα παιδιά σας, ώστε να έχετε πρόχειρες μερικές καλές απαντήσεις στην ερώτηση «τι να τους πάρω για τα Χριστούγεννα;» που σίγουρα θα ακούσετε πολλές φορές από συγγενείς και φίλους. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρόνο για να κάνετε πολλές αλλαγές.

- Αγοράστε από το ίντερνετ ό,τι είναι δυνατό να αγοραστεί με το αυτό τον τρόπο για να γλιτώσετε χρόνο, να μην μπλέξετε στην κίνηση και να μη χρειαστεί να περιμένετε σε ουρές στα ταμεία.

- Φτιάξτε μερικά δώρα μόνοι σας! Μπισκότα κομμένα με κουπ-πατ σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, gingerbread cookies, γιορτινές κατασκευές, είναι μερικές μόνο από τις ιδέες που μπορεί να σκεφτείτε για να κάνετε όμορφα, χειροποίητα δώρα που σίγουρα όλοι θα εκτιμήσουν.

- Ξεφύγετε από τις κλασικές επιλογές δώρων και σκεφτείτε πιο πρωτότυπες ιδέες -που επιπλέον μπορεί και να κοστίζουν λιγότερο. Τα δώρα «εμπειρίας», όπως ένα εισιτήριο για μια θεατρική παράσταση ή ένα ζωολογικό κήπο είναι από αυτά που μένουν αξέχαστα -πολύ περισσότερο από ακόμα ένα παιχνίδι!

Για το γιορτινό τραπέζι

- Εάν σκοπεύετε να κάνετε ρεβεγιόν ή χριστουγεννιάτικο γεύμα στο σπίτι σας, μην ντραπείτε να ζητήσετε από μερικούς καλεσμένους σας να φέρουν κάτι για το τραπέζι. Θα σας γλιτώσει πολύ κόπο και να είστε σίγουροι ότι κι εκείνοι θα νιώσουν πολύ όμορφα που μπορούν να συνεισφέρουν. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και όταν τελειώσετε με το φαγητό: αναθέστε στον καθένα από μια δουλειά για να μαζέψετε το σπίτι γρήγορα και χωρίς να ταλαιπωρηθείτε.

- Βγείτε έξω για φαγητό. Γιατί να περάσετε όλο το πρωινό των Χριστουγέννων στην κουζίνα, όταν μπορείτε να πάτε οικογενειακώς κάπου έξω να φάτε και να μην έχετε καμία έννοια για το ποιος θα πλύνει τα πιάτα;

- Φτιάξε τη λίστα με τα ψώνια σας αρκετά νωρίς ώστε ένα τύχει να δείτε σε προσφορά κάτι από αυτά που θα χρειαστείτε να τα πάρετε για μην μαζεύονται όλα για τελευταία στιγμή. Φυσικά, εκ των προτέρων θα πάρετε μόνο πράγματα που δεν χαλάνε, όπως αναψυκτικά, κρασιά, χαρτικά κ.λπ.

- Γλιτώστε τις ατελείωτες ουρές στα σούπερ μάρκετ τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, εντοπίστε από τώρα ποιο κατάστημα της γειτονιάς σας κάνει διανομές στο σπίτι. Εκτός από τα σούπερ μάρκετ, μπορείτε να ψωνίσετε με αυτό τον τρόπο και από πολλά κρεοπωλεία και μανάβικα!