Print this page

Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας

Τα σημεία-κλειδιά για τη φροντίδα του (και τη δική σας).

Πολλές φορές οι τρεις πρώτοι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού αναφέρονται ως «το τέταρτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης». Είναι γεγονός ότι σ' αυτό το διάστημα το νεογνό παραμένει απόλυτα εξαρτημένο από τη μητέρα του και συνεχίζει την ανάπτυξή του έξω από τη μήτρα, Από την άλλη, και οι νέοι γονείς χρειάζονται φροντίδα γιατί αντιμετωπίζουν όλη αυτή την κατάσταση με άγχος, κούραση και πρωτόγνωρα συναισθήματα. Αυτό το επιπλέον τρίμηνο λοιπόν είναι κρίσιμο για να αναλάβουν οι γονείς το ρόλο τους και να δομηθεί η οικογένεια στις νέες βάσεις που δημιουργεί η παρουσία ενός καινούριου μέλους.

Αυτές οι συμβουλές του Harvey Karp, συγγραφέα του βιβλίου «The Happiest Baby on the Block» θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε με τον καλύτερο τρόπο.

Διατηρήστε -όσο είναι δυνατόν- συνθήκες όπως αυτές που επικρατούσαν στη μήτρα

Καθώς το μωρό, όπως είπαμε, συνεχίζει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννησή του (σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά που γεννιούνται έτοιμα να περπατήσουν και να τραφούν μόνα τους), είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να κάνουμε την έξοδό του από τη μήτρα όσο λιγότερο «δραματική» γίνεται. Γι' αυτό, καλό είναι να φροντίσουμε να μην αλλάξουν πολλά πράγματα για το μωρό μας που ως έμβρυο ήταν συνηθισμένο σε κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες: περιορισμένο χώρο, συνεχή επαφή με τη μαμά του, έντονους ρυθμικούς θορύβους, όπως αυτοί της καρδιάς και της κυκλοφορίας του αίματος της μητέρας και σχεδόν διαρκής κίνηση. Εάν το μωρό βρεθεί ξαφνικά σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό, θα εκνευριστεί και θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί. Φτιάξτε, λοιπόν, μια «μήτρα» έξω από το σώμα σας, φροντίζοντας να κρατάτε αγκαλιά και να νανουρίζετε το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε. Οι «λευκοί» θόρυβοι, όπως αυτοί των μηχανημάτων (πλυντήριο, απορροφητήρας κ.λπ.), αλλά και το φάσκιωμα, θα σας βοηθήσουμε επίσης.

Αφιερώστε χρόνο στο σώμα σας

Το να περνάει το πρώτο τίμηνο κυρίως κρατώντας αγκαλιά και νανουρίζοντας το μωρό σας ή φορώντας το σε μάρσιπο, είναι πολύ βοηθητικό και για τη νέα μαμά, γιατί έτσι ακόμα κι αν θέλει να ασχοληθεί με διάφορα άλλα πράγματα δεν μπορεί κι έτσι δίνει στο σώμα της το χρόνο που χρειάζεται για να θεραπευτεί πλήρως από την εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα η μήτρα συσπάται προσπαθώντας να απανέλθει στο αρχικό της μέγεθος. Επιπλέον, υπάρχουν τα λόχεια, η έντονη εφίδρωση (καθώς το σώμα προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα επιπλέον υγρά που είχε μαζέψει) ενώ κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν και ακράτεια ούρων, κυρίως όταν γελάνε ή φτερνίζονται. Εάν χρειάστηκε να γίνουν τομές και ράμματα ή εάν έχετε γεννήσει με καισαρική τομή, υπολογίστε ότι το σώμα σας έχει να αναλάβει κι από αυτά! Την ίδια στιγμή, οι ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές είναι τρομερά σημαντικές. Οι εναλλαγές στη διάθεση, η έλλειψη ενέργειας και το άγχος βάζουν νέες προκλήσεις για τη μητέρα, που πρέπει να μάθει να αντεπεξέρχεται στο νέο ρόλο της.

Ζητήστε βοήθεια

Είτε πρόκειται για μια γιαγιά, μια αδερφή ή μια επαγγελματία νταντά, ένας άνθρωπος διατεθειμένος να βοηθήσει τη νέα οικογένεια τους πρώτους μήνες είναι απαραίτητος. Η παρουσία του θα σας δώσει τη δυνατότητα να ασχοληθείτε λίγο με τον εαυτό σας (ακόμα κι αν αυτό, προς το παρόν, σημαίνει απλά να κάνετε ένα ντους) και θα σας επιτρέψει να ασχοληθείτε αποκλειστικά με το μωρό σας, χωρίς να πρέπει να έχετε στο νου σας πράγματα όπως οι δουλειές του σπιτιού, το μαγείρεμα ή τα ψώνια. Προτιμήστε να αναθέσετε αυτές τις υποχρεώσεις στους άλλους και όχι το αντίθετο (δηλαδή να πηγαίνετε εσείς στο σούπερ μάρκετ όσο κάποιος άλλος μένει με το μωρό), καθώς αυτή πρώτη περίοδος είναι σημαντική για να δεθεί το νεογέννητο με τους γονείς του -οπότε είναι σκόπιμο να περνούν μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.