Print this page

15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε εργαζόμενη μητέρα

Θα σας κάνουν τη ζωή ευκολότερη.

Είναι μια αληθινή πρόκληση να είναι κανείς και γονιός και επαγγελματίες, δηλαδή έχει κανείς δύο δουλειές πλήρους απασχόλησης. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε καλύτερα και στους δύο ρόλους σας -και μάλιστα ταυτόχρονα!

- Οι νεότεροι συνάδελφοί σας πάντα θα θεωρούν ότι «λουφάρετε» όταν παίρνετε γονική άδεια ή χρειαστεί να φύγετε νωρίτερα από τη δουλειά γιατί κάτι συνέβη με το παιδί. Δεν ξέρουν τι σας περιμένει στο σπίτι... Μη νιώθετε την υποχρέωση να εξηγήσετε.

- Μάθετε να λέτε «όχι» χωρίς να νιώθετε καμία απολύτως ενοχή. Η ενοχές είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς τη δυστυχία.

- Βάλτε όρια στη συμπεριφορά όλων -όχι μόνο των παιδιών σας. Εσείς δείχνετε στους άλλους πώς να σας φέρονται. Εάν δεν σας φέρονται σωστά είναι επειδή το έχετε επιτρέψει. Δεν είναι απαραίτητο να σας συμπαθούν όλοι!

- Έχετε πάντα μέσα στην τσάντα σας ένα σπρέι για τους λεκέδες. Οι πιθανότητες είναι ότι θα διαπιστώσετε ότι έχετε ίχνη από σοκολάτα ή γάλα στο πουκάμισό σας λίγο πριν συναντήσετε τον καινούριο μεγάλο πελάτη.

- Μπορείτε να ζητήσετε συγνώμη επειδή κάποιον αδικήσατε ή προσβάλλατε. Ποτέ όμως μη ζητάτε συγνώμη για τα αισθήματά σας ή για το γεγονός ότι... υπάρχετε!

- Τα παιδιά σας πολύ σύντομα δεν θα θέλουν να περνούν την περισσότερη ώρα κοντά σας. Απολαύστε το όσο κρατήσει -ακόμα κι όταν θέλουν να σας δείξουν την χειροτεχνία την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο με το διευθυντή σας.

- Αφιερώστε λίγο χρόνο κάθε μέρα στον εαυτό σας. Το έχετε μεγαλύτερη ανάγκη κι από όσο νομίζετε.

- Μην αφήνετε τον εγωισμό σας να σας εμποδίζει από το να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε.

- Θα υπάρξουν μέρες που θα νιώθετε ότι είστε μια κακή μαμά ή ακόμα και απαίσια μαμά. Εκείνες τις μέρες να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές είστε μια χαρά γονιός!

- Δύο σημαντικές δεξιότητες που θα πρέπει να καλλιεργήσετε είναι να μάθετε πώς να προσλάβετε και πώς να απολύσετε μια baby sitter.

- Φροντίστε να ενημερώνετε συχνά το βιογραφικό σας – κανείς ποτέ δεν ξέρει πότε θα χρειαστεί να αρχίσει να ψάχνει για άλλη δουλειά.

- Δεν χρειάζεστε πολλές φίλες, χρειάζεστε όμως τις κατάλληλες. Ξέρετε ήδη ποιες είναι, Φροντίστε να τους αφιερώνετε το χρόνο που απαιτείται για να τις κρατήσετε, όσο φορτωμένο κι αν είναι το πρόγραμμά σας.

- Καλέστε τη γειτόνισσα για καφέ. Μια μέρα θα χρειαστεί να της ζητήσετε να κρατήσει το παιδί για λίγο.

- Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει καθόλου να μακιγιάρεστε, βρείτε τουλάχιστον ένα κραγιόν που σας ταιριάζει και έχετέ το πάντα στην τσάντα σας.

- Έχετε κερδίσει το δικαίωμα να ζητήσετε αυτό που πιστεύετε ότι σας αξίζει στη δουλειά σας -είτε αυτό είναι μια καλύτερη θέση, είτε μια αύξηση ή ένας χώρος όπου να μπορείτε να βγάζετε γάλα με το θήλαστρο!