Print this page

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι γυναίκες που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία

Έχει και τα καλά του το να αργεί να χτυπήσει το βιολογικό ρολόι!

Εάν κάνατε παιδιά σε μια ηλικία που θεωρείται κάπως μεγαλούτσικη για να γίνει μια γυναίκα μαμά έχετε πολλούς λόγους να χαμογελάτε (εκτός, φυσικά, από τα παιδιά σας). Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μεγαλύτερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν στη ζωή τους -σε σχέση με όσα γεννήθηκαν από νεαρές γυναίκες.

Δανοί ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών και διαπίστωσαν ότι όσα είχαν μαμάδες που τα απέκτησαν σε ηλικία μεγαλύτερη από το μέσο όρο των 31 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να τιμωρήσουν σωματικά τα παιδιά τους. Επιπλέον, το γεγονός ότι είχαν μια πιο «ώριμη» και λιγότερο συναισθηματική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μητρότητα είχε ως αποτέλεσμα τα παιδιά τους να είναι πιο κοινωνικά και με μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα κατά την προεφηβεία.

Αλλά και μακροπρόθεσμα, φαίνεται ότι τα παιδιά ωφελούνται από την επιλογή των γονιών τους να ξεκινήσουν λίγο αργότερα την οικογένειά τους. Σύμφωνα να άλλη έρευνα, όσα έχουν πιο μεγάλους γονείς είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο, αλλά και να είναι πιο ψηλά και πιο υγιή -σε σχέση με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους που γεννήθηκαν όταν οι γονείς ήταν αρκετά νεώτεροι.

Από την άλλη, οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι η απόκτηση παιδιών από μια ηλικία και μετά έχει κάποιους αυξημένους κινδύνους, όπως αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης Συνδρόμου Down, αλλά και διαβήτη ή υπέρτασης αργότερα στη ζωή τους.