Print this page

5 τρόποι να γίνουμε καλύτεροι γονείς!

Βασισμένοι στην πιο μακροχρόνια έρευνα που έχει γίνει πάνω στην ανάπτυξη του ανθρώπου.

Φαίνεται πως ο αφηρημένος όρος «καλός γονιός» θα μπορούσε να αναλυθεί σε πέντε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται από τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει γίνει ποτέ για την ανθρώπινη ανάπτυξη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιστήμονες, είχε διάρκεια πάνω από 70 χρόνια (ξεκίνησε το 1946) και έλαβε υπόψη δεδομένα από περισσότερα από 70.000 παιδιά. Τα συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν συνοπτικά στην TED talk παρουσίαση της Helen Pearson (μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη εδώ...) και συνοψίζονται στο ότι για να είναι κάποιος καλός γονιός θα πρέπει:

- Να συζητάει με το παιδί του και να ακούει πραγματικά αυτά που εκείνο του λέει

- Να ανταποκρίνεται στο παιδί του με ζεστασιά.

- Να του μάθει κάποιες βασικές γνώσεις (όπως να αναγνωρίζει τα γράμματα και τους αριθμούς) και να ενδιαφέρεται για την εκπαίδευσή του.

- Να δίνει την ευκαιρία στο παιδί να αποκτήσει εμπειρίες, πηγαίνοντάς το σε μουσεία, ζωολογικούς κήπους, ταξίδια κ.λπ.

- Να του διαβάζει κάθε μέρα

Μπορεί να ακούγονται απλά όμως είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορούν να κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Από την άλλη, βέβαια, δεν υπάρχει κάποια «συνταγή» που κάνει μια γυναίκα καλή μαμά ή έναν άντρα καλό πατέρα. Όμως, αυτές οι παρατηρήσεις είναι μια καλή αφορμή για να αναρωτηθούμε αν ασχολούμαστε αρκετά με τα παιδά μας ή παρασυρμένοι από την πολυάσχολη καθημερινότητά μας τους στερούμε στιγμές μαζί μας που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους.