Print this page

Καλό καλοκαίρι χωρίς κουνούπια

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πιο ενοχλητικούς... επισκέπτες του καλοκαιριού, σε 5 βήματα!

Δεν είναι μόνο ότι διαταράσσουν τον ύπνο μας σφυρίζοντας ενοχλητικά δίπλα στο αυτί μας, ούτε ότι τα τσιμπήματά τους προκαλούν εκνευριστική φαγούρα... Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Chikungunya, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, κυρίως για τα παιδιά. Να πώς θα προστατέψουμε όλη την οικογένεια από τους μικροσοπικούς απρόσκλητους επισκέπτες αυτό το καλοκαίρι.

1. Ακολουθήστε το κατάλληλο... dress code!

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ακάλυπτη επιφάνεια στο σώμα των παιδιών (αλλά και το δικό μας) είναι όσο πιο μικρή γίνεται! Ντύστε τα με ελαφριά βαμβακερά ρούχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, αλλά διαθέτουν μακριά μανίκια και μπαντζάκια. Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, γιατί σ' αυτή την περίπτωση, το ράμφος του κουνουπιού μπορεί να διαπεράσει το ύφασμα. Σημαντικό είναι επίσης και το χρώμα των ρούχων! Έχει παρατηρηθεί πως τα κουνούπια αντιπαθούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, ενώ ελκύονται περισσότερα από όσα έχουν έντονες αποχρώσεις και εμπριμέ μοτίβα!

2. Κλείστε τις σίτες

Οι σίτες είναι ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από το σπίτι σας, αρκεί να τις κλείνετε κάθε φορά πίσω σας, όταν βγαίνετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. Με τον ίδιο τρόπο σάς προστατεύουν και οι κουνουπιέρες, που είναι απαραίτητες τόσο στην κούνια του μωρού, όσο και στο καροτσάκι ή το πορτ μπεμπέ του. Πάντα τσεκάρετε ότι δεν έχει παγιδευτεί κάποιο κουνούπι μέσα στην κουνουπιέρα προτού βάλετε το παιδί για ύπνο.

3. Καταστρέψτε τις εστίες τους

Οποιαδήποτε επιφάνεια με στάσιμο νερό μπορεί να γίνει μια… υπέροχη φωλιά όπου τα κουνούπια θα γεννήσουν τα αυγά τους. Μην αφήνετε ποτέ κουβάδες και άλλα δοχεία με νερό στα μπαλκόνια σας και φροντίστε να ποτίζετε τα φυτά σας τόσο όσο χρειάζεται για να μην τρέξει νερό στα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες. Υπολογίστε ότι τα κουνούπια επωάζουν τα αυγά τους 7 έως 10 μέρες, οπότε εάν υπάρχουν επιφάνειες με νερό (π.χ. βάζα) φροντίστε να αλλάζετε το νερό συχνά. Τέλος, απομακρύνετε τα αντικείμενα γύρω από το σπίτι όπου μπορεί να συγκεντρωθεί νερό από βροχές, όπως άδειες γλάστρες, παλιοί μπουκάλια, διακοσμητικά δοχεία κ.λπ.

4. Γεμίστε το μπαλκόνι σας με φυτά που απωθούν τα κουνούπια

Θα γεμίσουν το χώρο σας πρασινάδα και αρώματα και την ίδια στιγμή θα διώχνουν τους απρόσκληρους επισκέπτες. Τέτοια φυτά είναι ο βασιλικός, το λεμονόχορτο, η μέντα, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. 

5. Φτιάξηε ένα φυσικό αντικουνοθπικό με καφέ!

Εάν πίνετε γαλλικό καφέ, μην πετάξετε αυτόν που έμεινε στο φίλτρο αφού φτιάξατε το πρωινό σας ρόφημα. Βάλτε τον σε ένα μπολάκι και αφήστε το στον ήλιο να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια, «ανάψτε» τη σκόνη του καφέ με ένα αναπτήρα έως ότου αρχίζει να βγάζει καπνό. Το άρωμά του απωθεί τα κουνούπια και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ανοιχτό χώρο, αντί για τα χημικά αντιαπωθητικά!