Print this page

Εφηβεία και ασφαλής χρήση internet

Οι πασχαλινές διακοπές δίνουν όλον τον χρόνο στους έφηβους να χαζέψουν και να παίξουν στο internet. Δυστυχώς όμως, κρύβει πολλούς κινδύνους. Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το έφηβο παιδί σας;

Απαγορεύστε στο παιδί να δημοσιεύει διαδικτυακά προσωπικές πληροφορίες. Τέτοιες είναι το πλήρες όνομά του, η διεύθυνση του σπιτιού , το όνομα του σχολείου του κ.ο.κ.
Μη του δώσετε τα δικά σας στοιχεία, δηλαδή το όνομα χρήστη και τον κωδικό εισόδου που χρησιμοποιείτε. Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως τέτοια στοιχεία είναι αυστηρώς προσωπικά και δεν τα δίνουμε σε άλλους για κανένα λόγο. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσει πως λάθος χρήση των στοιχείων αυτών μπορεί να το βάλει αλλά και εσάς σε σοβαρούς μπελάδες. Αν έχει ήδη δικά του στοιχεία, συμφωνήστε να σας τα παραχωρήσει και εσείς να τα χρησιμοποιήσετε μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Προσοχή με τις φωτογραφίες. Να είστε αυστηροί όσον αφορά την ανάρτηση των φωτογραφιών. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες, ερωτική συμπεριφορά, ρατσιστικά και υβριστικά σχόλια, παράνομη συμπεριφορά είναι θέματα που απαγορεύεται να ανεβάζει. Επίσης, ούτε οι φίλοι του επιτρέπεται να τον αναφέρουν (tag) όταν αναρτούν τέτοιου είδους εικόνες. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, πράξτε ανάλογα.

Μην ανεχτείτε άσχημη συμπεριφορά και αγενή σχόλια στο internet. Πολλοί έφηβοι θεωρούν πως για να γίνουν αρεστοί και δημοφιλείς στο internet πρέπει να ακολουθούν τέτοιου είδους συμπεριφορά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βγάλει και εκεί όπως και στη πραγματικότητα τον ευγενικό του χαρακτήρα και να ζητήσει και από τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
Να επιμείνετε να καταλάβει πως άλλο το διαδίκτυο και άλλο η πραγματική ζωή. Να απαγορεύσετε, αφότου έχετε εξηγήσει όμως, να συναντήσει το παιδί κάποιον που γνώρισε online. Πείτε του για τους τρομερούς κινδύνους που ενέχει τέτοια πράξη και πόσο ψεύτικη αλλά κυρίως επικίνδυνη μπορεί να είναι η προσωπικότητα που γνώρισε online και η οποία ενδέχεται να κρύβεται πίσω από ένα εντελώς «αθώο» προφίλ.

Να συζητάτε χωρίς να κατακρίνετε ποια websites επισκέπτεται ή όσα του έχουν πει οι φίλοι του. Ζητείστε του να σας εμπιστευτεί και να σας τα δείξει. Αν δεν θέλει προσπαθήστε να το βρείτε μόνοι σας για να το ελέγξετε. Αν δεν σας φαίνεται ασφαλές για την ηλικία του πείτε του με ειλικρίνεια γιατί το πιστεύετε αυτό. Υπενθυμίστε του όλα αυτά τα websites που μπορεί να επέμβουν πειρατικά στο δικό σας κομπιούτερ και να κάνουν σοβαρή ζημιά ή άλλα που ενώ φαίνονται ακίνδυνα μπορούν να το βάλουν και κατ' επέκταση όλη την οικογένεια σε μπελάδες.

Μάθετε το παιδί πώς να διακρίνει μεταξύ μιας πραγματικής και μιας ψεύτικης πραγματικότητας. Δείξτε του τα ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και τα chat room που άλλα δείχνουν και άλλα πιθανότατα είναι στην πραγματικότητα.

Επιβεβαιώστε πως το παιδί δεν κατεβάζει τίποτα από το internet αν δεν έχει τη δική σας άδεια πρώτα. Μάθετε το παιδί ό, τι χρειάζεται για να κατεβάζει με ασφάλεια.
Φροντίστε να ασφαλίσετε την παροχή internet στο σπίτι σας είτε με τη ρύθμιση εργαλείων γονικού ελέγχου ή με άλλα διαθέσιμα προϊόντα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοινού διάφορες ομιλίες -online ή ζωντανές- καθώς και εκπομπές που εκθέτουν τους κινδύνους που κρύβει για ένα έφηβο η πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Το κυριότερο όμως όλων είναι να μιλήσετε ανοιχτά στο παιδί σας, να εκφράσετε τους φόβους και τις αγωνίες σας και να καλλιεργήσετε κλίμα ειλικρίνειας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης.