Print this page

Τι αποκαλύπτουν οι ζωγραφιές του για την ευφυΐα του παιδιού

Οι ζωγραφιές του παιδιού μας αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα από το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Μπορεί να μας δώσει στοιχεία για την ψυχολογία αλλά και για την ευφυΐα του!

«Κοίτα μαμά τι ζωγράφισα!», «Ωωωω, τι ωραίο γουρουνάκι!!!», «Δεν είναι γουρουνάκι, είσαι εσύ, μαμά», «Μα, ναι, βέβαια. Πω πω, ίδια με έκανες!»… Δεν υπάρχει κανένα παιδί που δεν θα ζωγραφίσει κάτι, αρκεί  του δοθεί η ευκαιρία να βρεθεί μπροστά σε ένα λευκό χαρτί και μερικές μπογιές. Τώρα, το αν θα φτιάξει ένα μικρό αριστούργημα ή ένα τέρας που με το ζόρι θα κολλήσετε στην πόρτα του ψυγείου για να μην το πληγώσετε, είναι άλλο θέμα…

Φαίνεται όμως ότι οι επιστήμονες μπορούν να δουν σ’ αυτές τις ζωγραφιές πολύ περισσότερα από ένα ουράνιο τόξο, μια νεράιδα, ένα ρομπότ ή έναν δράκο που φτύνει φωτιές! Ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ζωγραφίζει το παιδί στη νηπιακή ηλικία μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για το ποιος θα είναι ο δείκτης ευφυΐας του όταν φτάσει στην εφηβεία. Για τις ανάγκες της έρευνάς τους, ζήτησαν από 7.753 ζευγάρια από δίδυμα παιδιά να ζωγραφίσουν ένα παιδάκι. Στη συνέχεια, τα έργα τους βαθμολογήθηκαν με βάση τον αριθμό των χαρακτηριστικών που διέθεταν (πόδια, χέρια, κεφάλι κ.λπ.). Τα ίδια παιδιά κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα τεστ ευφυΐας στην ηλικία των 4 και των 14 ετών. Φάνηκε λοιπόν πως όσο καλύτερο «βαθμό» είχαν πάρει οι ζωγραφιές τόσο μεγαλύτερο ήταν το σκορ στο IQ τεστ που έκαναν δέκα χρόνια αργότερα.

Όπως σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Ψυχιατρικής Ρόζαλιντ Άρντεν, η δοκιμασία «Ζωγράφισε ένα παιδάκι» είναι κάτι που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ’20 και οι συσχετισμοί ανάμεσα σ’ αυτή και την εξυπνάδα του παιδιού έχουν γίνει εδώ και χρόνια. «Η ικανότητα να αναπαράγουμε φιγούρες είναι κάτι που διαθέτει μόνο ο άνθρωπος και αποτελεί έκφραση των γνωστικών δεξιοτήτων μας -ακριβώς όπως η γραφή- που επέτρεψε στο ανθρώπινο είδος να αποθηκεύσει πληροφορίες και να χτίσει πολιτισμό», λέει η ίδια. Το ενδιαφέρον σημείο πάντως της συγκεκριμένης έρευνας, σύμφωνα πάντα με την Άρντεν είναι πως αποδείχτηκε ότι ο συσχετισμός μεταξύ της καλλιτεχνικής δεξιότητας και της ευφυΐας ισχύει ακόμα και δέκα χρόνια μετά.

«Τα ευρήματα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος να αρχίσουν να ανησυχούν οι γονείς εάν το παιδί τους δεν ζωγραφίζει καλά», τονίζει η ίδια. «Η ικανότητα αυτή δεν καθορίζει απόλυτα την ευφυΐα του, η οποία επηρεάζεται από ένα σωρό άλλους παράγοντες, γενετικούς και περιβαλλοντικούς, οι οποίοι θα διαμορφώσουν την ευφυΐα του αργότερα στη ζωή του».