Print this page

Μήπως ήρθε η ώρα να «κόψετε» το μπιμπερό;

Θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι πια μεγάλο για να πίνει το νερό ή το γάλα του με μπιμπερό αλλά εκείνο αρνείται ακόμα και να πλησιάσει το ολοκαίνουριο ποτηράκι του; Να μερικές ιδέες για να το δελεάσετε!

Είναι ένα από τα απαραίτητα αξεσουάρ για κάθε μωρό. Συχνά όμως καταλήγει να εξελιχθεί σε εξάρτηση τρίχρινων ή και τετράχρονων πιτσιρικιών που αρνούνται όχι μόνο να πιουν γάλα αλλά και νερό αν δεν σερβιριστεί στο «ιερό δισκοπότηρο» της βρεφικής ηλικίας τους. Αν, λοιπόν, θέλετε να σταματήσετε έγκαιρα τη συνήθεια του παιδιού να πίνει από το μπιμπερό, θα πρέπει να καταστρώσετε σχέδιο.

- Το πρώτο που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η «απεξάρτηση» από το μπιμπερό είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί αν ξεκινήσετε νωρίς. Ένα μωρό έξι μηνών είναι πολύ πιο πιθανό να δείξει ενθουσιασμό στην ιδέα να πίνει από ποτήρι «σαν μεγάλος», από ένα παιδάκι ενάμισι έτους που ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί.

- Εάν το μπιμπερό με το γάλα είναι το αποκορύφωμα της διαδικασίας που οδηγεί στο κρεβάτι για το νυχτερινό ύπνο, η προσπάθεια να το κόψετε είναι πιθανό να βγάλει το παιδί «εκτός προγράμματος». Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, κάντε κάποιες αλλαγές στη βραδινή ρουτίνα (π.χ. ξεκινήστε τη συνήθεια να ακούτε μαζί χαλαρωτική μουσική ή να διαβάζετε ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί) ώστε να μην είναι η αλλαγή από το μπιμπερό στην κούπα αυτό που θα αναστατώσει ένα καθιερωμένο πρόγραμμα.

- Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει μόνο του την κούπα ή το εκπαιδευτικό ποτηράκι που θα αντικαταστήσει το μπιμπερό του. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η εικόνα του αγαπημένου του ήρωα πάνω σε ένα φλιτζάνι με ζωηρό χρώμα.

- Τονίστε με κάθε ευκαιρία πόσο «μεγάλος» φαίνεται κανείς όταν εγκαταλείπει τις μωρουδίστικες συνήθειες. Εάν, μάλιστα υπάρχει μωρό στην οικογένεια ή στο στενό περιβάλλον σας, το μεγαλύτερο παιδί θα κολακευτεί πολύ εάν του δοθεί η ευκαιρία να αφήσει πίσω του το μπιμπερό που «είναι για μωρά» και υιοθετήσει τις συνήθειες των ενηλίκων.

- Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το μπιμπερό για κανέναν άλλο λόγο πέρα από αυτόν για τον οποίο είναι σχεδιασμένο, δηλαδή για να πίνει το μωρό γάλα, νερό ή χυμό. Εάν του το προσφέρετε όταν είναι αγχωμένο, στεναχωρημένο ή εκνευρισμένο, είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε αντικείμενο-φετίχ για το παιδί σας.