Print this page

Tips για να μεγαλώσουμε γενναία κορίτσια

Κάθε μικρό κορίτσι είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι θα γίνει μια γυναίκα όπως είναι πάνω-κάτω η μητέρα της, αφού εκείνη είναι το πρότυπό της. Εάν λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι είμαστε αδύναμες και εύθραυστες, το πιο πιθανό είναι ότι θα μεγαλώσουμε αδύναμα κορίτσια. Εάν όμως ανάμεσα στις αξίες που θα τα διδάξουμε για τη ζωή είναι και το θάρρος, τότε θα γίνουν δυναμικές γυναίκες που ξέρουν να διεκδικούν ό,τι αξίζουν. Σύμφωνα με την Caroline Paul, συγγραφέα το βιβλίου «The Gutsy Girl: Escapades for Your Life of Epic Adventure», το θάρρος είναι κάτι που μαθαίνεται και το μόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να το κατακτήσει είναι να κάνει αρκετή πρακτική εξάσκηση.

Πολλές γυναίκες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν είναι εξίσου δυνατές ή γενναίες όσο οι άντρες. «Το πρόβλημα είναι ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκουμε στις κόρες μας είναι ο φόβος, αφού σπάνια τις ενθαρρύνουμε να κάνουμε κάτι που δεν θεωρείται και τόσο "ασφαλές". Έτσι, μερικές από τις λέξεις που τους επαναλαμβάνουμε όταν εκείνα δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους σε πιο "σκληρά" παιχνίδια είναι "πρόσεχε", "θα χτυπήσεις" και "μη"», λέει η Paul. Πράγματα που αφήνουμε ένα αγόρι να κάνει, μας φαίνονται υπερβολικά επικίνδυνα για ένα κορίτσι. Έτσι, το μήνυμα που στέλνουμε και στα δύο φύλα είναι ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο γενναίες σε σχέση με τους άντρες ή ότι χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν πράγματα που οι άντρες είναι ικανοί να καταφέρουν μόνοι τους. «Λέμε στα κορίτσια ότι πρέπει να φοβούνται και στα αγόρια να έχουν θάρρος. Κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», καταλήγει η ειδικός.

Πώς μπορούμε όμως στην πράξη να εμφυσήσουμε περισσότερο θάρρος και γενναιότητα στα κορίτσια; Να μερικές ιδέες που προτείνει η Paul

Να ενθαρρύνουμε το περιπετειώδες πνεύμα

Αφήστε τις κόρες σας να κάνουν "επικίνδυνα" πράγματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πολύ σημαντικό για όλα τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι να ρισκάρουν και να δοκιμάζουν τα όριά τους, γιατί έτσι μαθαίνουν πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους, πώς να ξανασηκώνονται μετά από μια πτώση, πώς να επιμένουν και να έχουν αυτοπεποίθηση.

Να σταματήσουμε να είμαστε υπερβολικά προστατευτικοί

Κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη να πείτε στην κόρη σας «πρόσεχε!» βρείτε τη δύναμη να αντισταθείτε στην παρόρμηση και σωπάστε. Να θυμάστε πως όταν το κάνετε το μήνυμα που περνάτε στο παιδί είναι ότι δεν είναι αρκετά καλή για να τα καταφέρει κι όταν θα πρέπει να φοβάται ή να μην πιέζει τον εαυτό της για να κάνει κάτι δύσκολο.

Να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τους φόβους τους

Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που η κόρη σας θα σας πει ότι φοβάται να κάνει κάτι. Μην την πιέσετε. Βοηθήστε τη με ήρεμο τρόπο να να ανακαλύψει τι είναι ακριβώς αυτό που την τρομάζει και πώς να το αντιμετωπίσει.

Να είμαστε κι εμείς γενναίοι

Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από υγιή, σωστά πρότυπα και κανένας δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά καλύτερα από τους γονείς τους. Όταν νιώθετε κι εσείς οι ίδιοι ότι χάνετε το θάρρος σας, σκεφτείτε πως εάν παραδοθείτε τώρα στο συναίσθημα του φόβου δεν θα μπορέσετε να δείξετε έμπρακτα στην κόρη σας τι σημαίνει να είναι δυνατή, κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί όταν αργά ή γρήγορα θα πρέπει να λύνει μόνη της τα προβλήματά της!