Print this page

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καθημερινή φροντίδα του βρέφους

Πώς θα φροντίσετε σωστά το ευαίσθητο δερματάκι του

Οι στιγμές που αφιερώνουμε στην περιποίησή του μωρού μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο γιατί μας δίνουν αφορμές για παιχνίδια, χαδάκια και αγκαλιές αλλά και επειδή η σωστή φροντίδα συνδέεται άμεσα με την υγεία του. Ας κρατάμε κατά νου πως το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού και την ίδια στιγμή το «σύνορο» ανάμεσα στο σώμα του μωρού και τις περιβαλλοντικές «επιθέσεις».
Η επιδερμίδα του μωρού σας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, είναι πέντε φορές πιο λεπτή από εκείνη ενός ενήλικα, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και δεν έχει ακόμη αναπτύξει μηχανισμούς αποτοξίνωσης. Το σμήγμα και ο ιδρώτας παράγονται ακανόνιστα και σε μικρή ποσότητα, γι’ αυτό και υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις κλιματικές αλλαγές (ήλιος, κρύο). Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ο δερματικός φραγμός αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως να σημειώνεται αυξημένη απώλεια υγρασίας που προκαλεί ξηροδερμία. Η ανωριμότητα των αμυντικών μηχανισμών κάνει το μωρό σας ευάλωτο στις μικροβιακές μολύνσεις και το αφήνει σχεδόν ανυπεράσπιστο κάτω από τον ήλιο. Παράλληλα, καθημερινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η χρήση πάνας και οι συχνοί καθαρισμοί, κάνουν το δέρμα του βρέφους ιδιαίτερα εύθραυστο και επομένως πολύ απαιτητικό για τη σωστή φροντίδα του. Η καθημερινή υγιεινή στοχεύει στον αποτελεσματικό καθαρισμό από τους ρύπους, χωρίς όμως να «πληγώνεται» ο δερματικός φραγμός και να επηρεάζεται η φυσιολογική χλωρίδα.

Κάντε την αλλαγή της πάνας παιχνιδάκι

06cf6629056f6482de5f922bdb357b3e

Ένα από τα πιο κομβικά σημεία της καθημερινής φροντίδας του δέρματος του μωρού σας είναι η αλλαγή της πάνας. Για να είστε σίγουροι ότι την κάνετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακολουθείστε τα εξής βήματα :

Επιλέξτε τον κατάλληλο χώρο, η αλλαγή της πάνας του μωρού σας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή. Επιλέγουμε πάντα ένα συγκεκριμένο χώρο για την αλλαγή της πάνας (αλλαξιέρα ή ένα συγκεκριμένο τραπεζάκι/έπιπλο, εκτός από την κουζίνα και το τραπέζι φαγητού) για τον περιορισμό διασποράς μικροβίων μέσα στο σπίτι. Τοποθετούμε πάντα καθαρή πετσέτα για να ξαπλώσουμε το μωρό και δεν το αφήνουμε μόνο του, χωρίς επίβλεψη.

Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία. Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν από κάθε αλλαγή της πάνας. Φροντίζουμε να έχουμε δίπλα μας όλα τα απαραίτητα, ώστε να μην αφήσουμε από τα μάτια μας το μωράκι μας ούτε δευτερόλεπτο. Χρειαζόμαστε μια καθαρή πετσέτα, πάνες, αφρό τοπικού καθαρισμού, απαλά χαρτομάντιλα για να αφαιρέσουμε τον τοπικό αφρό, προστατευτική κρέμα, καθαρά ρουχαλάκια σε περίπτωση που έχουν λερωθεί αυτά που φοράει, πλαστικές σακούλες για τα απορρίμματα και τα λερωμένα ρουχαλάκια.

Ξεκινήστε με σωστό καθαρισμό. Για κάτω από τη βρύση, χρησιμοποιούμε το Baby Bath, απαλό αφρόλουτρο, πλένουμε το μωρό από τη μέση και κάτω με χλιαρό νερό και τον απαλό αφρό καθαρισμού. Το Baby Foam της Frezyderm είναι η λύση για τον τοπικό καθαρισμό, για αποτελεσματικό καθαρισμό και την αλλαγή πάνας ενδιάμεσα στην ημέρα ή όταν είμαστε εκτός σπιτιού γιατί είναι απαλό με το δέρμα, δεν θέλει ξέβγαλμα με νερό και αφαιρείται μ ένα χαρτομάντηλο. Καθώς το προϊόν περιέχει ήπια επιφανειοδραστικά για καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς και πρωτεΐνες σιταριού για την ενίσχυση του υδρολιπιδικού μανδύα και την ελαχιστοποίηση βλαπτικών επιδράσεων από εξωτερικούς παράγοντες. Παράλληλα το εκχύλισμα χαμομηλιού, τα ενυδατικά, μαλακτικά και αντιφλογιστικά συστατικά που περιέχει φροντίζουν και καταπραΰνουν το ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα. Χάρη στην ειδική αντλία, ο αφρός είναι έτοιμος για να προσφέρει εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό καθαρισμό. Πλένουμε σχολαστικά τη μηρογεννητική περιοχή πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω με το νερό να κυλάει προς την ίδια κατεύθυνση. Ξεπλένουμε καλά και σκουπίζουμε ταμποναριστά. Εναλλακτικά, μπορείτε να καθαρίσετε την περιοχή ακόμα και όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού γιατί προσφέρει εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό καθαρισμό, χωρίς τρίψιμο ή σφουγγάρι και αφαιρείται πανεύκολα με χαρτομάντιλο ή νερό.

Βάλτε καθαρή πάνα.Τοποθετήστε το μωρό επάνω σε μία ανοιχτή καθαρή πάνα. Απλώστε σχολαστικά την προστατευτική κρέμα Baby cream της Frezyderm εκεί όπου υπάρχουν πτυχώσεις για την αποφυγή συγκαμάτων αλλά και την περιποίηση τυχόν ερεθισμών που ήδη υπάρχουν. Η Baby cream της Frezyderm δημιουργεί φραγμό προστασίας και απομονώνει το δέρμα από την υγρασία και τις ερεθιστικές εκκρίσεις, επουλώνει τις αμυχές και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων καθώς προστατεύει από το παράτριμμα. Η σύνθεσή της, ειδικά μελετημένη για τα βρέφη με χαμηλό ποσοστό οξειδίου του ψευδαργύρου, απλώνεται εύκολα δημιουργώντας ένα λεπτό φιλμ προστασίας χωρίς να επιβαρύνει την επιδερμίδα και αφαιρείται χωρίς να προκαλεί ερεθισμό. Χάρη στο χαμομηλέλαιο και την πανθενόλη, έχει αντιερεθιστική και καταπραϋντική δράση, αναπλάθει και επουλώνει την επιδερμίδα. Ασφαλίστε την πάνα ώστε να είναι εφαρμοστή αλλά όχι σφικτή στο σωματάκι του μωρού. Τέλος, καθαρίστε καλά τα χέρια μας μετά από κάθε αλλαγή της πάνας, καθώς και το τραπέζι ή την αλλαξιέρα με νερό και σαπούνι.

Τip: Αν κατά την αλλαγή της πάνας το μωρό είναι ανήσυχο μπορούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με ένα παιχνιδάκι.

Η μαγική ώρα του μπάνιου
9df4a5e038f87fc49786a3d54f509628
Προτού ξεκινήσει το μπανάκι καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει μία ευχάριστα ζεστή θερμοκρασία στο δωμάτιο. Το νερό θα πρέπει να είναι ζεστό, ούτε χλιαρό ούτε καυτό. Για να βεβαιωθείτε για τη θερμοκρασία του, χρησιμοποιείστε θερμόμετρο (περίπου στους 35Ο C) ή βυθίστε τον αγκώνα σας και ελέγξτε το. Γεμίστε τη βρεφική μπανιέρα με νερό από 5 εκ. όταν είναι νεογέννητο έως 15 εκ. ύψος όταν θα είναι πιο μεγάλο, λίγο πιο κάτω από τη μέση του μωρού όταν αυτό είναι καθισμένο μέσα. Με το ένα χέρι να κρατάτε το μωράκι σας ακολουθώντας τις οδηγίες του παιδιάτρου ή της μαίας, για τον ασφαλή τρόπο κρατήματος του μωρού σε όλη τη διάρκεια του μπάνιου. Ειδικά τις πρώτες μέρες και μέχρι να εξοικειωθείτε είναι ιδανικό να έχετε τη βοήθεια του συντρόφου σας ή κάποιου δικού σας ανθρώπου.
Για το λούσιμο, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα από το Baby Shampoo της Frezyderm, το απαλό σαμπουάν για το καθημερινό λούσιμο των βρεφών με pH 7,1, προστατεύετε τα ματάκια του μωρού σας από τα δάκρυα. Χάρη στην ειδική του σύνθεση καθαρίζει και περιποιείται απαλά τα μαλλάκια, ενώ παράλληλα οι πρωτεΐνες σίτου που περιέχει ενισχύουν τη δομή της τρίχας. Είναι εμπλουτισμένο με εκχύλισμα χαμομηλιού για αντιφλογιστική και αντιερεθιστική δράση. Σέβεται τη φυσιολογία της βρεφικής επιδερμίδας προστατεύοντας το δερματικό φραγμό, το pH και την φυσιολογική δερματική χλωρίδα. Τρίψτε το κεφαλάκι του πολύ απαλά. Ξεπλύνετε με χαμηλή ροή νερού είτε κάτω από τη βρύση είτε ρίχνοντας νερό με το χέρι σας.
Συνεχίστε την περιποίηση του μωρού σας με το βρεφικό αφρόλουτρο Baby Bath της Frezyderm. Το απαλό αφρόλουτρο για το καθημερινό μπανάκι το οποίο σέβεται το pH, τη φυσιολογική δερματική χλωρίδα και τον δερματικό φραγμό, είναι συμβατό με το δάκρυ του βρέφους, δεν τσούζει τα μάτια και χάρη στα ήπια επιφανειοδραστικά προσφέρει καθαρισμό χωρίς να προκαλεί ερεθισμούς. Η σύνθεσή του με εστέρες από αμύγδαλο εξασφαλίζει την αναλίπανση της επιδερμίδας και τη διατήρηση ανέπαφου του δερματικού φραγμού. Παράλληλα, το εκχύλισμα χαμομηλιού προσφέρει αντιφλογιστική και αντιερεθιστική προστασία ενώ οι πρωτεΐνες σίτου με τις μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες τους ενισχύουν τον υδρολιπιδικό μανδύα. Χαϊδεύετε απαλά το κορμάκι του και δίνεται έμφαση ανάμεσα στις πτυχές.Καθαρίστε επίσης προσεκτικά τα αυτάκια και την περιοχή πίσω από αυτά καθώς και το λαιμό. Ξεβγάλετε το μωρό σας με χαμηλή πίεση νερού, είτε με το τηλέφωνο του ντους είτε ρίχνοντας νερό με το χέρι σας είτε με ένα ποτηράκι. Κρατήστε σταθερά το μωρό στα χέρια σας την ώρα που το βγάζετε από το μπάνιο, γιατί το βρεγμένο δερματάκι του θα γλιστράει. Τυλίξτε το αμέσως με μια πετσέτα και σκουπίστε ταμποναριστά.

Tip: Ζήστε το μαζί με τον μπαμπά, η βοήθεια του πέρα από σημαντική είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά μπαμπάς και μωρό.

Πώς θα επιλέξετε τα σωστά προϊόντα

Τα προϊόντα Baby Line της Frezyderm έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των γονιών αλλά παράλληλα των φαρμακοποιών και των παιδιάτρων. Με παρουσία στην αγορά για δύο δεκαετίες, έχουν αποδείξει έμπρακτα στην Ελληνίδα μητέρα πως είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Για την καθημερινή φροντίδα του βρέφους είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε ξεχωριστό σαμπουάν και αφρόλουτρο και όχι προϊόντα 2 σε 1, διότι οι ανάγκες περιποίησης του τριχωτού και των μαλλιών είναι διαφορετικές από αυτές τις επιδερμίδας του σώματος. Το βρεφικό σαμπουάν πρέπει να έχει λιγότερες μαλακτικές ιδιότητες από αυτές του αφρόλουτρου, για να μην επιβαρύνει το τριχωτό αλλά να προσφέρει περισσότερη ενυδάτωση στην τρίχα.
Είναι σημαντικό όλα τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά και να είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ανάγκες του βρεφικού δέρματος.

Οι αγνές συνθέσεις των προϊόντων φροντίδας της είναι στηριγμένες σε:
Χαμομήλι που συνδυάζει καταπραϋντική ικανότητα, μείωση φλεγμονής και ερυθρότητας και αντιερεθιστική δράση
Πρωτεΐνες σίτου που χαρίζουν ελαστικότητα στο δέρμα και πλούσια ενυδάτωση
Πρώτες ύλες φαρμακευτικής καθαρότητας που εγγυώνται την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων, χωρίς χρωστικές, χωρίς οινόπνευμα και χωρίς συντηρητικά Parabens.

Και να θυμάστε… οι στιγμές με το μωρό σας είναι μοναδικές, απολαύστε τις!