Print this page

«Γ@μωτο, το παιδί μου βρίζει! Τι κάνω τώρα;»

Ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσουμε όταν ακούμε το παιδί μας να μιλάει άσχημα;

Σας φαίνεται απόλυτα λογικό να εκτοξεύσετε μερικές «όμορφες» λέξεις όταν βγαίνετε από το σούπερ μάρκετ και διαπιστώνετε ότι κάποιος έχει κλείσει με το αυτοκίνητό του το δικό σας στο πάρκινγκ ή όταν κατεβαίνετε από το κρεβάτι και πατάτε ένα κομματάκι Lego, όμως το πρόβλημα είναι πως σίγουρα α παιδιά σας θα βρουν αυτό το λεξιλόγιο πολύ διασκεδαστικό και αργά ή γρήγορα θα το μιμηθούν. Τα καλά νέα είναι πως αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό που όλα τα παιδιά κάνουν, ξεκινώντας από την ηλικία των 2 ετών και με κορύφωση τα 11-12. Τα κακά νέα είναι ότι ο δικός σας ρόλος ως γονιός είναι να τους μάθετε να μην το κάνουν (τουλάχιστον, όχι μπροστά σας και μπροστά σε άλλους ενήλικες). Να μερικοί τρόποι να το καταφέρετε:

Κάντε σαν αν μην έγινε τίποτα

Εάν το πιτσιρίκι σας διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποιες λέξεις που όταν τις ξεστομίζει είναι σαν να σας... πατάει τον κάλο, να είστε είστε σίγουροι ότι θα το κάνει όσο πιο συχνά μπορεί -ακόμα κι αν δεν έχει ιδέα τι ακριβώς είναι αυτό που λέει. Γι' αυτό, μια λύση είναι να προσποιηθείτε ότι δεν ακούσατε, να αγνοήσετε τη συμπεριφορά αυτή και να αλλάξετε θέμα. Σιγά σιγά, αυτές οι λέξεις θα χάσουν τη «μαγεία» που ασκούν στο παιδί και θα τις ξεχάσει.

Εξηγήστε του τη διαφορά μεταξύ «δημόσιου» και «ιδιωτικού»

Όταν είναι μικρά, τα παιδιά συχνά χρησιμοποιούν λέξεις απλά και μόνο επειδή τις άκουσαν, χωρίς να ξέρουν ότι καλό είναι να μην αναφέρονται δημοσίως. Δεν υπάρχει λόγος να τα μαλώνετε. Αντίθετα, εξηγήστε τους ότι όταν βρισκόμαστε μαζί με άλλους, θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες συμπεριφοράς, οι οποίοι ορίζουν ότι κάποιες λέξεις και εκφράσεις (για παράδειγμα, όσες αναφέρονται σε μερικές λειτουργίες του σώματος) δεν θα πρέπει να αναφέρονται. Πείτε τους ωστόσο ότι μπορεί να τις λέει όσο θέλει όταν είναι μόνο του στο δωμάτιό του.

Αντικαταστήστε τις «κακές» λέξεις με άλλες

Εάν έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί σας βρίζει όταν είναι θυμωμένο, βοηθήστε το να ανακαλύψει άλλες λέξεις που είναι λιγότερο προσβλητικές, αλλά εξίσου εκτονωτικές και πιθανόν αστείε. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εφεύρετε νέες σύνθετες λέξεις που ακούγονται διασκεδαστικές και που στο άκουσμά τους το παιδί θα ξεχάσει το θυμό του, έχοντας έτσι ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Βάλτε όρια

Μπορεί όσο είναι ακόμα μικρά να είναι και κάπως χαριτωμένα όταν βρίζουν, όμως αυτή η συνήθεια κορυφώνεται στην εφηβεία, και τότε δεν είναι καθόλου χαριτωμένο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι όταν είστε όλοι ήρεμοι να κάντε μια κουβέντα με τα παιδιά και να τους εξηγήσετε ότι το καθετί έχει το χρόνο και το χώρο του κι ότι αυτά που συνηθίζει να λέει ότι παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του είναι ανεπίτρεπτα όταν ακούγονται στο σχολείο ή στο οικογενειακό τραπέζι και επισύρουν συνέπειες. Διαβεβαιώστε τα ότι έχετε απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριό τους κι όταν μπορούν μόνα τους να ξεχωρίσουν πότε θα πρέπει να προσέχουν τη γλώσσα τους και να είστε σίγουροι ότι θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Προσέξτε τη δική σας γλώσσα

Μέχρι μια ηλικία τα παιδιά αντιγράφουν ό,τι ακούν και βλέπουν από τους γονείς τους, που σημαίνει ότι εάν δεν θα αντιγράψει κάτι «αρνητικό» εάν δεν δει κάτι. Υιοθετήστε τη συνήθεια να μην βρίζετε, ακόμα κι όταν δεν είναι μπροστά τα παιδιά σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα το κάνετε και παρουσία τους.