Print this page

5 σημάδια ότι το παιδί σας είναι πιο έξυπνο από το μέσο όρο

Όλα τα παιδιά είναι έξυπνα και χαρισματικά. Υπάρχουν όμως κάποια που είναι περισσότερο από τα υπόλοιπα. Μήπως το δικό σας ανήκει σ' αυτή την κατηγορία;

Όλοι οι γονείς νιώθουμε περήφανοι για τα παιδιά μας και ονειρευόμαστε ότι μια μέρα θα καταφέρουν κάτι σπουδαίο, όπως για παράδειγμα ότι θα ανακαλύψουν ζωή σε άλλους πλανήτες, θα βρουν το φάρμακο για ανίατες ασθένειες ή θα διδάξουν σε κάποιο από τα διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου. Κάποια από εμάς έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν τα όνειρα που κάνουν για το παιδί τους να πραγματοποιούνται. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν πέντε ενδείξεις που συνδέονται στενά με αυξημένο IQ στα παιδιά, κι αυτές είναι οι εξής:

Τα πιο έξυπνα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν σε πιο μικρή ηλικία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους

Τα παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν πολύ μικρά και έχουν ιδιαίτερα καλή σχέση με το βιβλίο, μέχρι την ηλικία των 7 ετών έχουν ήδη καλύτερες επιδόσεις σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την ευφυία, όπως το λεξιλόγιο, ο προφορικός λόγος και η επιχειρηματολογία. Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2004 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τη συμμετοχή 2.000 ζευγαριών ομοζυγωτικών διδύμων.

Τα πιο έξυπνα παιδιά έχουν πιο έξυπνες μαμάδες

Χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τη συμβολή του πατέρα, φαίνεται πως τα γονίδια που σχετίζονται πιο άμεσα με τις γνωστικές ικανότητες έχουν την έδρα τους στο χρωμόσωμα Χ, το οποίο ένα παιδί έχει τις διπλάσιες πιθανότητες να έχει κληρονομήσει από τη μητέρα παρά από τον πατέρα του. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη έρευνα (του 1994) η καλύτερη ένδειξη για να προβλέψει κανείς το πόσο έξυπνο είναι ένα παιδί είναι το IQ της μητέρας του. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, οι δείκτες ευφυίας μαμάς και παιδιού αποκλείνουν στις περισσότερες περιπτώσεις κατά 15 πόντους.

Τα έξυπνα παιδιά δημιουργούν γύρω τους ένα χάος

Αντί να εκνευρίζεστε με το πόσο ακατάστατο είναι το δωμάτιο του παιδιού σας, ήρθε η ώρα να εκτιμήσετε το γεγονός ότι αυτή η ροπή προς την ακαταστασία μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας είναι ιδιαιτέρως έξυπνο! Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι άνθρωποι που μπορούν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους ακόμα κι όταν γύρω τους επικρατεί ένα χάος, είναι πιο έξυπνοι από τους άλλους! Επιπλέον, οι πιο ακατάστατοι τείνουν να είναι περισσότερο δημιουργικοί και να έχουν πιο καινοτόμες ιδέες. Κι όπως έχει πει ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έχουν υπάρξει ποτέ, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν «εάν αναστατωμένο γραφείο σημαίνει αναστατωμένο μυαλό, τότε τι σημαίνει ένα άδειο γραφείο;»

Τα έξυπνα παιδιά έχουν πιο μεγάλο κεφάλι

Τα παιδιά γεννιούνται με περίμετρο κεφαλιού γύρω στα 34-35 εκατοστά. Φαίνεται όμως πως όσα έχουν κατά τη γέννηση κεφάλι μεγαλύτερο από αυτό το μέσο όρο έχουν και πιο πολλές πιθανότητες να αποφοιτήσουν με καλύτερους βαθμούς από το σχολείο και να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Molecular Psychiatry.

Τα έξυπνα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με τον μπαμπά τους

Υπάρχει μια έρευνα που μπορεί να πείσει το μπαμπά να κλείσει την τηλεόραση και να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με τα παιδιά του! Σύμφωνα με αυτήν, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Newcaslte, τα παιδιά που περνούν αρκετό χρόνο με τον πατέρα τους γίνονται πιο έξυπνοι ενήλικες από όσα περνούν λιγότερο. Σύμφωνα μάλιστα με τους επικεφαλής της έρευνας, όσο πιο πολύ ασχολιόταν ο πατέρας τόσο περισσότερο αυξανόταν το IQ του παιδιού και τόσο πιο πετυχημένο γινόταν στη ζωή του!