Print this page

Ταξίδι με το αυτοκίνητο; Έτσι θα αποφύγετε τη ναυτία

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειας ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, αυτές οι συμβουλές θα σας σώσουν!

Οι οικογενειακές διακοπές μπορεί να ξεκινήσουν κάπως δυσάρεστα εάν εσείς ή τα παιδιά παθαίνετε ναυτία όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα για τα παιδικά ηλικίας από 2 έως 12 ετών, πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αναγκάζει πολλές οικογένειες να περιορίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις τους, και να στερούνται έτσι τη δυνατότητα να επισκεφθούν πιο πολλά ή πιο μακρινά μέρη. Υπάρχουν όμως κάποια «κόλπα» με τα οποία μπορείτε να περιορίσετε το πρόβλημα, όπως:

- Προσφέρετε κάποιου είδους «αντιπερισπασμού» ώστε να εστιάσει το παιδί την προσοχή του σε κάτι που βρίσκεται εκτός του αυτοκινήτου, αντί να ασχολείται με πράγματα που βρίσκονται μέσα. Αποφύγετε να του δώστε παιχνίδια, βιβλία ή tablet γιατί η ενασχόληση μαζί τους μπορεί να κάνει τη ναυτία χειρότερη. Αντίθετα, μπορείτε να τα απασχολήσετε βάζοντας παιδικά τραγούδια ή παραμύθια στο CD ή παίζοντας παιχνίδια που τα αναγκάζουν να κοιτάνε έξω.

- Βεβαιωθείτε ότι η ατμόσφαιρα στο χώρο του αυτοκινήτου ανανεώνεται επαρκώς και ανοίξτε ένα παράθυρο εάν το παιδί διαμαρτυρηθεί ότι ανακατεύεται.

- Προγραμματίστε συχνές στάσεις στο ταξίδι σας, για να μπορείτε να βγαίνετε έξω από το αυτοκίνητο και να περπατάτε κάθε τόσο. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αίσθηση της ισορροπίας.

- Καλό είναι το παιδί να μην είναι εντελώς νηστικό όταν θα ξεκινήσετε, αλλά ούτε να έχει καταναλώσει λιπαρές ή καυτερές τροφές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δώστε του να πίνει μερικές γουλιές νερό κάθε τόσο και να μασουλάει κράκερ ή μπισκότα με τζίντζερ που δρα κατά της ναυτίας. Σε πολλά παιδιά βοηθάει και το να μασούν τσίχλα.

- Στα φαρμακεία θα βρείτε ειδικά βραχιόλια κατά της ναυτίας, τα οποία ασκούν πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο στο εσωτερικό του καρπού που σε κάποιους ανθρώπους δρα ανακουφιστικά.

- Βάλτε το παιδί που ζαλίζεται να καθίσει στο μέσο του πίσω καθίσματος ώστε να έχει ανεμπόδιστη θέα στο δρόμο μπροστά.

- Οδηγήστε όσο πιο ομαλά γίνεται, χωρίς απότομες εναλλαγές στην ταχύτητα και την κατεύθυνση.

- Εάν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ζητήστε από τον παιδίατρο να σας συστήσει κάποια φαρμακευτικό σκεύασμα κατά της ναυτίας.

- Έχετε πάντα διαθέσιμο ένα πλαστικό δοχείο ή ένα σακουλάκι για την περίπτωση που το παιδί νιώσει την ανάγκη να κάνει εμετό, καθώς και ό,τι χρειάζεται για να το καθαρίσετε (πετσέτα, μωρομάντηλα, αντιμικροβιακό τζελ, καθαρά ρούχα κ.λπ.)

- Προσπαθήστε να ξεχάσετε ότι πρόκειται πιθανότατα να τραβήξετε τα ίδια στο ταξίδι της επιστροφής!