Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017 22:44

7 πράγματα που τα παιδιά ΔΕΝ χρειάζεται να ξέρουν όταν πάνε στο νηπιαγωγείο

Θα τα μάθουν, όταν έρθει η ώρα!

Το πιτσιρίκι σας πρόκειται να πάει στο νηπιαγωγείο κι αγχώνεστε εάν διαθέτει όλες εκείνες τις δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να συμμετέχει με επιτυχία και να αποκομίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από αυτή την πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία; Η αλήθεια είναι ότι πριν ξεκινήσουν αυτό το σημαντικό βήμα προς την αυτονομία, τα παιδιά καλό είναι να έχουν ήδη μάθει κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα, να βάζουν και να βγάζουν τα παπούτσια τους ή να χρησιμοποιούν την τουαλέτα χωρίς «ατυχήματα». Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που θα μάθουν εκεί, γι' αυτό δεν πρέπει να αγχώνεστε ούτε να προσπαθείτε να τους διδάξετε εσείς πράγματα όπως:

Να διαβάζουν

Μην ασχολείστε καν με εκείνες τις μαμάδες που ορκίζονται ότι τα δικά τους παιδιά μπορούσαν να διαβάζουν την εφημερίδα ήδη από τον παιδικό σταθμό. Η εξοικείωση με την αλφάβητο είναι κάτι που θα αναλάβουν οι νηπιαγωγοί, ενώ η ικανότητα της ανάγνωσης θα κατακτηθεί ουσιαστικά στο δημοτικό.

Μαθηματικές έννοιες

Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σας ήδη γνωρίζει κάποιες μαθηματικές έννοιες, ακόμα κι αν δεν προσπαθήσατε ποτέ να τις διδάξετε, όπως για παράδειγμα πόσο κάνει 1+1 ή 2+2 και μάλλον μπορεί να μετράει μέχρι το 10 ή το 20 ή έστω να αναγνωρίζει τα νούμερα όαν τα βλέπει. Ακόμα όμως κι αν δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα, μην αγχώνεστε. Αυτό είναι δουλειά του νηπιαγωγείου!

Να γράφουν

Στην ηλικία που ξεκινούν το νηπιαγωγείο, τα περισσότερα παιδιά δεν έχουν ακόμα εξελίξει τις απαραίτητες κινητικές δεξιότητες που απαιτούνται για να μπορούν να χρησιμοποιούν σωστά το μολύβι. Πολλά γράφουν ακόμα κάποια γράμματα ανάποδα, ενώ ο γραφικός τους χαρακτήρας μπορεί να είναι εντελώς δυσανάγνωστος. Μην ανησυχείτε, όλα αυτά πρόκειται να βελτιωθούν, αλλά όχι άμεσα.

Μια ξένη γλώσσα

Όλοι οι γονείς θέλουμε να δώσουμε όσα περισσότερα εφόδια γίνεται στα παιδιά μας. Όμως το να «φορτώνουμε» με μαθήματα ξένης γλώσσας (ακόμα κι αν το μόνο που κάνουν είναι να λένε παραμύθια ή τραγουδάκια) είναι μεγάλο στρες για ένα παιδί που ακόμα δεν έχει καν αρχίσει να διδάσκεται τη μητρική γλώσσα του.

Να παίζει κάποιο σπορ

Μέχρι αυτή την ηλικία, κάποια παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο ή πηγαίνουν στο κολυμβητήριο, αρκετά άλλα όμως δεν έχουν ακόμα ασχοληθεί με κανένα άθλημα. Στο σχολείο θα έρθουν πιο κοντά με τον αθλητισμό και οι εκπαιδευτικοί θα τα βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους.

Να κάθονται για πολλή ώρα ακίνητα

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας θα μπει στην αίθουσα και θα θέλει να τρέχει και να χοροπηδάει αντί να κάθεται ήσυχο να ακούει τη δασκάλα του; Τα νηπιαγωγεία δεν απαιτούν από τους μικρούς μαθητές να κάθονται ακίνητα σε καρέκλες -γι' αυτό εξάλλου και είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να επιτρέπουν στα παιδιά να αλλάζουν συνεχώς αντικείμενο πριν βαρεθούν και να μπορούν να εκτονώνουν την ενέργειά τους.

Να συνεργάζονται αρμονικά με άλλα παιδιά

Σ' αυτή την ηλικία, τα περισσότερα παιδιά ακόμα προσπαθούν να εξελίξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους. Υπάρχει η πιθανότητα να καυγαδίσουν με τους συμμαθητές τους ή να μη θέλουν να μοιραστούν τα παιχνίδια τους. Οι δάσκαλοι είναι εκεί για να τα βοηθήσουν να μάθουν να συνεργάζονται.

Δείτε κι εδώ εάν το παιδί σας είναι έτοιμο για το νηπιαγωγείο...


Εγγραφή στο Newsletter

Σήμερα, Αύριο, Μεθαύριο

City Guide

Φαρμακεία