Print this page

5 εκνευριστικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας που κάποτε θα αποδειχτούν πολύ χρήσιμα

Προσπαθήστε να τα αποδεχτείτε αντί να το πιέσετε να τα αποβάλει.
Ως γονείς, όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι δυναμικά, να ξέρουν τι επιθυμούν στη ζωή και να προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να το πετύχουν. Θέλουμε να είναι δημιουργικά, αποφασιστικά και να έχουν εκείνα τα ψυχικά αποθέματα που απαιτούνται για να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Το πρόβλημα είναι ότι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, περνάμε τον περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να καταστείλουμε τα χαρακτηριστικά που μια μέρα θα τους επιτρέψουν να πετύχουν στη ζωή τους, όπως η αποφασιστικότητα και η επαναστατική διάθεση, ακριβώς επειδή δυσκολεύουν τη δική μας καθημερινότητα. Αν το παιδί σας έχει κάποια από αυτά, σκεφτείτε το καλύτερα πριν επιδιώξετε να τα καταπνίξετε... Μετά από μερικά χρόνια θα ξέρετε ότι θα ήταν λάθος!

Αποφασιστικότητα

Τα πεισματάρικα παιδιά, αυτά που ξέρουν τι θέλουν και από πολύ μικρά το απαιτούν, χωρίς να αφήνουν περιθώρια για καλοπιάσματα, απειλές ή δωροδοκίες προκειμένου να αλλάξουν γνώμη, είναι ομολογουμένως μια «δύσκολη» κατηγορία παιδιών. Είναι αυτά που θα επιμένουν μέχρι τέλους για να γίνει το δικό τους -κάτι που σε μικρές ηλικίες μεταφράζεται σε ξεσπάσματα και υστερίες μέσα στο σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα μπροστά στο ράφι με τις σοκολάτες. Και που κανένα επιχείρημα δεν πρόκειται να τα κάνει να αλλάξουν γνώμη, κυρίως όταν αυτή είναι ότι μπορούν μια χαρά να φορέσουν σορτσάκι και πέδιλα μέσα στο χειμώνα. Διευρύνετε το κόνσεπτ σε ένα σωρό από καθημερινά ζητήματα -από την ώρα του ύπνου μέχρι το είδος του φαγητού, κι έχετε μια γενική εικόνα.

Είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς το γονιό ενός τέτοιου παιδιού. Είναι αυτός που έχει ένα μόνιμο σφίξιμο στο σαγόνι, επειδή προσπαθεί να συγκρατήσει όλες εκείνες τις θυμωμένες λέξεις πριν τις ξεστομίσει. Γι' αυτούς τους γονείς, έχουμε καλά νέα! Η αποφασιστικότητα των παιδιών τους θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη μια μέρα. Θα τα εμποδίζει αργότερα, στην εφηβεία τους, να κάνει «ό,τι κάνουν οι άλλοι», επειδή θα είναι απασχολημένα να κυνηγούν με πάθος αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Και κάποτε θα είναι οι άνθρωποι που θα αλλάξουν τον κόσμο και θα μας πάνε όλους ένα βήμα πιο μπροστά. Γιατί όπως τώρα δεν παίρνουν από απειλές και τιμωρίες, έτσι και τότε δεν θα αφήσουν τίποτα να μπει εμπόδιο στο όραμά τους. Είναι οι λεγόμενοι «γεννημένοι ηγέτες» -μόνο που μέχρι να αναλάβουν τα ηνία μιας επιχείρησης, κάνουν εξάσκηση στο να πώς να είναι τα αφεντικά στο σπίτι σας!

Εσωστρέφεια

Μήπως έχετε ένα παιδί που προτιμά να κρύβεται κάτω από τα φουστάνια σας, παρά να πιάσει φιλίες με άλλα παιδάκια στην παιδική χαρά. Που για να πει έστω ένα «γεια» όταν θα μπει στο πάρτι είναι αναγκαίο να του κάνετε μαθήματα μέρες πριν; Ας είμαστε ρεαλιστές. Σίγουρα, θα έρθει μια μέρα που θα βρουν τη φωνή τους και δεν θα είναι τόσο νευρικά όταν βγαίνουν έξω από τα νερά τους, αλλά πιθανότατα δεν θα μεταλλαχθούν ποτέ σε εξωστρεφείς ανθρώπους και δεν θα γίνουν τέρατα κοινωνικότητας. Επιπλέον, όπως συνήθως συμβαίνει με τους ντροπαλούς, εσωστρεφείς ανθρώπους, θα είναι πάντα ιδιαίτερα συναισθηματικά άτομα -συχνά παραπάνω από το φυσιολογικό- κάτι που ίσως τα φέρει σε δύσκολη θέση στην εφηβεία, όταν ένα προσωπικό σχόλιο μπορεί να σε κάνει να μη θες να βγεις από το δωμάτιο για την υπόλοιπη ζωή σου.

Όμως, έχετε υπομονή! Τα ήσυχα, «σιωπηλά» παιδιά γίνονται τις περισσότερες φορές συμπονετικοί, καλόψυχοι ενήλικες που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους. Είναι εκείνα που για να βρουν δύναμη όταν τη χρειάζονται -για τον εαυτό τους ή τους άλλους- στρέφοντας στα ανεξάντλητα ψυχικά τους αποθέματα και που μια μέρα μπορεί να γίνουν επιτυχημένοι ψυχολόγοι, συμπονετικοί γιατροί ή εμπνευσμένοι δάσκαλοι.

Ξεροκεφαλιά

Είναι πράγματι εκνευριστικό να έχεις απέναντί σου κάθε μέρα έναν... δικηγόρο σε μίνι συσκευασία. Έναν ακάματο διαπραγματευτή, που λατρεύει να εφευρίσκει συνεχώς επιχειρήματα, που πρέπει πάντα να έχει την τελευταία λέξη και την ανάγκη να αμφισβητεί το καθετί... Η τάση αυτού του παιδιού να αμφισβητεί κάθε έννοια εξουσίας, πολλές φορές εκλαμβάνεται από τους γονείς και τους άλλους ενήλικες σαν έλλειψη σεβασμού, όμως αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μπορεί να το οδηγήσει μια μέρα στο γωνιακό γραφείο μια μεγάλης δικηγορικής εταιρείας. Ναι, είναι «ξεροκέφαλο», συχνά ακόμα και αδίστακτο, όμως ο κόσμος έχει ανάγκη από ανθρώπους με ισχυρή άποψη. Αυτό το παιδάκι που σήμερα σάς αντιμιλάει ό,τι κι αν του πείτε, απλά εκπαιδεύεται για να βρίσκει αργότερα στη ζωή του τα σωστά επιχειρήματα που θα φέρουν τον κόσμο στα πόδια του!

Επαναστατικότητα

Τρέχει, σκαρφαλώνει, κάνει τρέλες, πέφτει. χτυπάει, ξανασηκώνεται, πέφτει ξανά, εξερευνά τα πάντα, αναζητά συνεχώς μια καινούρια περιπέτεια. Αυτό το παιδί ζει για να δοκιμάζει τα όρια (τα δικά του και, σ' αυτή τη φάση κυρίως τα δικά σας). Αψηφούν τους κανόνες, ακόμα και της φυσικής και δείχνουν να μην έχουν καμία αίσθηση φόβου, ακόμα κι όταν τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Είναι πραγματικά κουραστική δουλειά να μεγαλώνεις ένα τέτοιο παιδί γιατί ξέρεις ότι δεν μπορείς να γυρίσεις την πλάτη σου ούτε για ένα λεπτό, χωρίς να έχεις το στρες ότι θα κάνει κάτι επικίνδυνο ή απαγορευμένο.

Στην εφηβεία τους είναι ο ορισμός των «ατίθασων νιάτων», αναζητούν την αδρεναλίνη και το μυστήριο κανείς δεν θα εκπλαγεί στ' αλήθεια εάν αποφασίσουν στα 18 να γυρίσουν την Ευρώπη με τρένο και 20 ευρώ στην τσέπη. Όμως είναι και οι ενήλικες που πάντα θα απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής και δεν θα διστάζουν να παίρνουν ρίσκα -ακόμη κι αν είναι για να κάνουν bungee jumping από τον Ισθμό της Κορίνθου. Επιπλέον, είναι οι μοναδικοί άνθρωποι που μπορούν να χειριστούν το στρες που συνεπάγονται κάποια επαγγέλματα όπως χειρουργοί, πυροσβέστες ή πιλότοι. Όπως, αντιλαμβάνεστε, ο κόσμος τούς έχει ανάγκη.

Ονειροπόληση

«Γη καλεί Γιωργάκη... Είσαι εδώ;». Ο Γιωργάκης -και όλα τα παιδιά που είναι σαν αυτόν- είναι αυτό που λέμε «στον κόσμο του» και η μαμά του πρέπει να του λέει κάθε στιγμή τι να κάνει, όχι επειδή δεν καταλαβαίνει, αλλά επειδή είναι απασχολημένος μέσα στη διάφανη φούσκα του με την οποία ταξιδεύει σε τόπους όπου κανένας άλλος δεν έχει βρεθεί.

Είναι το παιδί που μπορεί να στέκεται όρθιο έχοντας φορέσει υη μία κάλτσα και το παντελόνι πάνω από την πιτζάμα και να κοιτάζει έναν άδειο τοίχο, τη στιγμή που το κουδούνι του σχολείο χτυπάει σε ένα λεπτό και μισή ώρα αφότου του ζητήσατε να ετοιμαστεί.

Στην εφηβεία, είναι ικανό να μπει στο αυτοκίνητο για να το πάτε στο σχολείο χωρίς να πάρει μαζί τη σάκα του και να σας κοιτάζει γεμάτη ειλικρινή απορία όταν το ρωτήσετε «μήπως έχεις ξεχάσει κάτι;».

Είναι και ο ενήλικες που πάντα βρίσκει κάτι θετικό από κάθε κατάσταση, δεν ανησυχεί ποτέ και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πάθει έλκος εξαιτίας του στρες. Τέλος, θα ακολουθήσει πιθανότατα καριέρα που έχει σχέση με την Τέχνη και δεν θα σταματήσει ποτέ να ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο.