Print this page

Έτσι θα κάνετε τα παιδιά σας να σταματήσουν να σας διακόπτουν!

Επιτέλους!
Για τα παιδιά, ό,τι κι αν είναι αυτό που περνάει από το μυαλό τους είναι σημαντικό κι αν θέλουν να μας το πουν ΠΡΕΠΕΙ να τα ακούσουμε ΤΩΡΑ! Αποτέλεσμα; Σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε στο τηλέφωνο ή να ολοκληρώσουμε μια συζήτηση με το σύντροφό μας ή μια φίλη μας χωρίς αυτό το ενοχλητικό «μαμά, κοίτα», «μαμά, να σου πω», «μαμά, ξέρεις ότι...» να μας διακόπτει συνέχεια!

Καλό θα ήταν λοιπόν να τους κόψουμε αυτή την κακή συνήθεια, όχι μόνο γιατί είναι κουραστική, αλλά κυρίως επειδή μεγαλώνοντας τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τους άλλους ώστε να μη συνεχίσουν να απαιτούν την προσοχή τους και ως ενήλικες.

Εμείς, σας προτείνουμε μερικές πρακτικές ιδέες για να κάνετε τα παιδιά χωρίς να σας διακόπτουν χωρίς σε καμία περίπτωση να τα προσβάλλετε. Ωστόσο, πριν τις εφαρμόστε, διαβεβαιώστε τα ότι πάντα θα είστε εκεί για να ακούσετε ό,τι έχουν να σας πουν και πως εάν πρόκειται για κάτι πραγματικά επείγον (εάν για παράδειγμα κάποιος έχει χτυπήσει ή δε νιώθει καλά) θέλετε να το μάθετε αμέσως και δεν θα τα μαλώσετε που σας διέκοψαν. Επίσης, εξηγήστε τους ότι ακόμα κι αν μπορείτε να τους δώσετε την προσοχή σας άμεσα, ασφαλώς και θέλετε να σας πουν αυτό που θέλουν, αρκεί να το κρατήσουν στο μυαλό τους και να σας το αναφέρουν κάποια άλλη στιγμή που θα μπορείτε να τους αφιερωθείτε αποκλειστικά.

- Ζητήστε από το παιδί αντί να φωνάζει «μαμά» να σας ακουμπάει στο χέρι κάθε φορά που θέλει να σας πει κάτι. Όταν το κάνει, δείξτε του ότι έχετε λάβει υπόψη το αίτημά του, ακουμπώντας με τη σειρά σας το χέρι του και αφήστε το να περιμένει έως ότου μπορείτε να διακόψετε τη συζήτηση που έχετε για να μιλήσετε μαζί του.

- Πείτε στο παιδί να ζητάει ευγενικά το λόγο όταν θέλει να πει κάτι, λέγοντας «συγνώμη» και κάθε φορά που το κάνει ακουμπήστε το στην πλάτη ή τον ώμο για να καταλάβει ότι το ακούσατε και ότι θα είστε στη διάθεσή του αμέσως μόλις μπορέσετε. Εάν το ξαναπεί πριν του δώσετε το λόγο, ζητήστε του να περιμένει στο δωμάτιό του.

- Όταν βλέπετε ότι το παιδί κατευθύνεται προς τα εσάς για να σας μιλήσει αλλά δεν μπορείτε να ασχοληθείτε άμεσα μαζί του, σηκώστε ψηλά το χέρι σας για να του δείξετε ότι κάνετε κάτι άλλο και θα το ακούσετε αμέσως μόλις μπορέσετε.

- Εάν πρόκειται για παιδί προσχολικής ηλικίας, βρείτε κάτι που θα το κρατήσει απασχολημένο μέχρι να μπορέσετε να του αφιερώσετε την προσοχή σας και εξηγήστε του γιατί το κάνετε. Π.χ. πείτε του, προσπάθησε να φτιάξεις αυτό το παζλ και μόλις κλείσω το τηλέφωνο θα μου πεις αυτό που ήθελες.

- Δείξτε κατανόηση. Ακόμα κι εμείς οι ενήλικες συχνά θέλουμε να μοιραστούμε αμέσως κάτι που μας έχει προκαλέσει ενθουσιασμό ή κάποιο άλλο έντονο συναίσθημα -πόσο μάλλον ένα παιδί! Θυμίστε του κάθε τόσο ότι καταλαβαίνετε την απογοήτευσή του λέγοντας για παράδειγμα «ξέρω ότι σου είναι δύσκολο να περιμένεις να κλείσω το τηλέφωνο για να μου μιλήσεις, αλλά κι εγώ δεν μπορώ να ακούω δύο άτομα ταυτόχρονα και σου υπόσχομαι ότι αμέσως μόλις μπορώ θα είμαι εκεί για να το κουβεντιάσουμε».

- Χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο σαν αυτό που έχετε στην κουζίνα. Είναι μια καλή ιδέα για να μπορούν να συλλάβουν τα μικρά παιδιά την έννοια του χρόνου. Έτσι, όταν τους πείτε «θα τα πούμε σε δύο λεπτά», θα μπορούν να ξέρουν πότε ακριβώς έχουν περάσει.

- Κάθε φορά που μιλάτε με το παιδί αφιερώστε του το 100% της προσοχής σας, χωρίς να χαζεύετε παράλληλα στο κινητό σας ή να κάνετε άλλα πράγματα. Έτσι, θα ξέρει πως όταν ασχολείστε με κάτι άλλο δεν μπορεί να έχει αυτού του είδους την επικοινωνία μαζί σας.