Print this page

5 είδη παιχνιδιών που ενισχύουν τη δημιουργικότητα των παιδιών

Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

Τα παιδιά σήμερα έχουν ένα σωρό παιχνίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι όλα χρήσιμα για την ανάπτυξή τους. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι το παιχνίδι είναι η διαδικασία μέσω της οποία τα παιδιά μαθαίνουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Γι' αυτό, η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, ώστε να προτιμάμε όσα προάγουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την ανεξαρτησία των παιδιών. Ένα λάθος που κάνουμε συχνά όταν διαλέγουμε παιχνίδια είναι ότι εστιάζουμε στο τι μπορεί να κάνει το παιχνίδι (αν έχει φωτάκια, παίζει μουσική, κουνάει το κεφάλι του κ.λπ.). Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι τι μπορεί να κάνει το παιδί όταν ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Ένα καλό παιχνίδι είναι, κατά κανόνα, αυτό που δεν ορίζει στο παιδί το πώς θα παίξει μαζί του.

Πριν καταλήξετε στην επιλογή σας, αναρωτηθείτε τα εξής:

- Είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού;

- Είναι ασφαλές;

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να αναπτύξει τη φαντασία, την περιέργεια ή τη δημιουργικότητά του;

- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να ξεκινήσει ένα είδος αλληλεπίδρασης;

- Είναι χρήσιμο στο να διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης;

Και μην ξεχνάτε ότι ένα καλό παιχνίδι δεν είναι απαραίτητα ακριβό -στην πραγματικότητα, τα παιδιά διασκεδάζουν περισσότερο με τα πιο απλοϊκά παιχνίδια. Κι αυτά είναι τα πέντε καλύτερα είδη:

Παιχνίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους

Είναι αυτά που βασίζουν τους «κανόνες του παιχνιδιού» στη φαντασία του παιδιού. Τα τουβλάκια, τα παιχνίδια κατασκευών, τα σφηνώματα είναι μερικά από αυτά. Το παιδί μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους για ώρες -είτε μόνο είτε μαζί με άλλους- και να τα χειριστεί κάθε φορά όπως θέλει.

Boikido building blocks

Παιχνίδια που σχετίζονται με την τέχνη

Τα μουσικά όργανα, ο εξοπλισμός ζωγραφικής και κατασκευών βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν την καλλιτεχνική φύση τους, αλλά και να εκφραστούν, κάτι που έχουν ανάγκη από πολύ μικρή ηλικία. Ακόμα κι ένα τάπερ και μια ξύλινη κουτάλα μπορούν να μετατραπούν σε αυτοσχέδια ντραμς για ένα παιδί.

RMXZH Xylophone Wooden 8 Notes , Children Musical Toy Musical Instrument for Kids with 2 Wood Mallets For Fun. #RMXZH #Xylophone #Wooden #Notes #Children #Musical #Instrument #Kids #with #Wood #Mallets

Aυτοσχέδια παιχνίδια

Ένα κλαδί που με τη βοήθεια της φαντασίας μετατρέπεται σε σπαθί, ένας σωρός από πεσμένα φύλλα που λειτουργεί σαν τραμπολίνο, ένας κουβάς με νερό... Η φύση ανέκαθεν προμήθευε τα παιδιά με τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια, αυτά που αξιοποιούν το δημιουργικό πνεύμα τους για να μετατραπούν σε κάτι θαυμαστό και πολύ διασκεδαστικό!

Creative painting with sticks, i could do the stick lattice thing

Επιτραπέζια παιχνίδια

Εξασκούν τις δεξιότητες αντιμετώπισης ενός προβλήματος και μαθαίνουν στα παιδιά να περιμένουν τη σειρά τους και να αλληλεπιδρούν με άλλους. Έτσι, σταδιακά μαθαίνουν τη φιλία, την επικοινωνία και την τέχνη της διαπραγμάτευσης.

Practice Debit/Credit & Personal Finance with Monopoly - learning objective: Keep a running balance on a checking account. Instead of cash students played with a checkbook register.

Παιχνίδια ρόλων

Οι παιδικές «ηλεκτρικές» κουζίνες, το βαλιτσάκι με τα εργαλεία του γιατρού, η στολή του μηχανικού αυτοκινήτου και άλλα τέτοια παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να δημιουργούν τους δικούς τους κόσμους και αναπτύσσουν τη φαντασία τους. 

Montessori Mini Kitchen