Print this page

8 φράσεις που λένε τα παιδιά όταν έχουν στρες

Αν τις αποκρυπτογραφήσετε θα διαπιστώσουν ότι το μόνο που θέλουν είναι να τους βοηθήσετε να αντιμετωπίσουν το άγχος!

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσει ένας γονιός τα σημάδια του άγχους στη συμπεριφορά του παιδιού του. Επειδή εκείνα βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους δεν είναι πάντα σίγουρο ότι έχουν αναπτύξει τα λεκτικά μέσα που απαιτούνται για να εκφράσουν αυτό ακριβώς που νιώθουν. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το στρες, είναι ακόμα πιο δύσκολο να αναγνωριστεί γιατί συχνά μπερδεύουμε τα συμπτώματά του με αυτά ενός παιδιού ζωηρού ή άτακτου ή ακόμα και με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -πολλά αγχωμένα παιδιά είναι επιπλέον ευερέθιστα, τείνουν να ξεχνάνε, να εκνευρίζονται εύκολα ή δυσκολεύονται να θυμηθούν.

Τι είναι όμως αυτό που συνήθως στρεσάρει τα παιδιά; Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι οτιδήποτε! Η συμμετοχή του σε ένα καινούριο περιβάλλον, ένα επικείμενο διαγώνισμα, η αδυναμία του να απαντήσει στην ερώτηση του δασκάλου, ένας νέος φίλος... Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, επειδή ίσως δυσκολεύεται να εκφράσει με επιχειρήματα αυτό που νιώθει και να πει, για παράδειγμα, «δεν ξέρω με σιγουριά ότι οι επιδόσεις σου στο σπορ που ξεκίνησα θα είναι καλές», θα επιχειρήσει να δείξει την ψυχική του κατάσταση με άλλους τρόπους. Και πιθανότατα θα αρχίσει να εκτοξεύει ατάκες που αποτελούν «κωδικούς» που πρέπει να αποκωδικοποιήσετε για να ανακαλύψετε τη ρίζα του κακού. Μερικές τέτοιες φράσεις είναι οι εξής:

«Δεν θέλω να πάω για ύπνο»... μπορεί να σημαίνει «φοβάμαι να μείνω μόνος/η μου στο δωμάτιό μου»

«Σε μισώ»... μπορεί να σημαίνει «έχω ανάγκη να με κάνεις να νιώσω ασφάλεια» ή «πρέπει να μου βρεις έναν τρόπο να αποδράσω από αυτή την κατάσταση»

«Δεν ξέρω»... μπορεί να σημαίνει «δεν πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου ότι θα δώσω τη σωστή απάντηση»

«Μη μ' αφήνεις»... μπορεί να σημαίνει «δεν πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω με τις δικές μου δυνάμεις»

«Είμαι χαζός/η»... μπορεί να σημαίνει «δεν θέλω να προσπαθήσω γιατί φοβάμαι ότι θα αποτύχω»

«Άσε με»... μπορεί να σημαίνει «θα σε απορρίψω για φοβάμαι ότι πρόκειται να απορρίψεις εσύ εμένα»

«Δεν θέλω να πάω στο πάρτι»... μπορεί να σημαίνει «φοβάμαι να βρεθώ σε ένα μέρος όπου δεν έχω ξαναπάει» ή «νιώθω ότι κανείς δεν θέλει να είναι φίλος μου»

«Δεν θέλω να κάνω τις εργασίες μου»... μπορεί να σημαίνει «δεν πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω σωστά».