Print this page

Μερικές ιδέες για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από smartphones και tablets

Έστω, για λίγο.

Ας το παραδεχτούμε: είναι πρακτικά αδύνατο να μεγαλώσουμε παιδιά σ' αυτή την εποχή έχοντας την απαίτηση να ασχολούνται με ό,τι κάναμε εμείς στη δική τους ηλικία. Οι εποχές αλλάζουν, η τεχνολογία τρέχει και είναι φυσικό τα παιδιά μας να μεγαλώσουν όπως τα άλλα παιδιά της εποχής τους. Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στα αγαπημένα τους παιχνίδια θα είναι σίγουρα εκείνα που μπορούν να παίξουν στο κινητό μας ή στο τάμπλετ. Επειδή όμως θέλουμε να μη χάσουν τις χαρές της πιο ανέμελης ηλικίας, εγκλωβισμένα μπροστά σε οθόνες, είναι σκόπιμο να περιορίσουμε τη χρήση αυτών των συσκευών στο ελάχιστο δυνατό. Να μερικές ιδέες για να το καταφέρουμε:

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μας μας θεωρούν πρότυπο σε όλα -και η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών δεν αποτελεί εξαίρεση. Αφήστε στην άκρη το κινητό, το τάμπλετ ή το lap-top σας όταν μπαίνετε στο σπίτι, Εάν πρέπει να ελέγχετε τα e-mail σας για επαγγελματικούς λόγους, φροντίστε να το κάνετε όταν δεν βρίσκεστε σε οικογενειακές στιγμές, δηλαδή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, όταν τα παιδιά κοιμούνται.

Απαγορεύστε τις ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα του φαγητού

Όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες. Καθιερώνοντας αυτόν τον κανόνα στο σπίτι θα μετατρέψετε την ώρα του φαγητού σε μια τελετουργία που θα απολαμβάνετε όλοι μαζί, συζητώντας και μαθαίνοντας περισσότερα ο ένας για την καθημερινότητα του άλλου.

Παίξτε οικογενειακών επιτραπέζια παιχνίδια

Το πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ότι κάνουν το παιδί να απομονώνεται σε ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τα κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια κάνουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ παράλληλα οξύνουν την κρίση. Και τα παιδιά τα λατρεύουν!

Καλέστε φίλους και συγγενείς στο σπίτι

Τονώστε την κοινωνική ζωή τη δική σας και των παιδιών σας φροντίζοντας να κάνετε συχνά παρέα με φίλους και συγγενείς. Ο ενθουσιασμός που συνεπάγεται ο ερχομός ενός αγαπημένου θείου, των ξαδερφιών τους ή των φίλων τους στο σπίτι θα κάνει τα παιδιά να ξεχάσουν για αρκετή ώρα τον ψηφιακό κόσμο.

Ορίστε κανόνες για τη χρήση τους

Εξηγήστε στα παιδιά ότι μπορούν να ασχολούνται με τα gadget συγκεκριμένη ώρα, την οποία θα ορίσετε ανάλογα με την ηλικία τους. Για τα παιδιά του δημοτικού μισή έως μία ώρα την ημέρα είναι υπέρ-αρκετή, ενώ μπορείτε να τα απαγορεύσετε εντελώς τις καθημερινές και να επιτρέψετε τη χρήση τους μόνο τα Σαββατοκύριακα, αλλά και πάλι με σαφείς χρονικούς περιορισμούς.

Επικοινωνήστε με τα παιδιά

Πολύ συχνά, τα παιδιά βρίσκουν καταφύγιο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή στα social media, επειδή νιώθουν ότι στην «αληθινή» ζωή δεν βρίσκουν κατανόηση -ιδιαίτερα στην προεφηβική και εφηβική ηλικία. Φροντίστε να αφήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μαζί τους και να ξέρουν ότι μαζί σας μπορούν να συζητάνε οτιδήποτε τα απασχολεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα κριτικάρετε ή τα μαλώσετε.