Print this page

Τα δεύτερα παιδιά είναι πολύ πιο «ζόρικα»

Εμείς το γνωρίζαμε ήδη -τώρα το αποδεικνύει και η επιστήμη!

Υπάρχουν νέα για όλους εσάς που έχετε δύο παιδιά -δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν πρόκειται για καλά ή κακά νέα, σίγουρα όμως έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον! Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, τα δεύτερα παιδιά είναι πολύ πιο ζωηρά και ατίθασα από τα πρώτα -και η επιστήμη ξέρει το λόγο!

Όπως έδειξε μια νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, η σειρά γέννησης παίζει ένα αρκετά σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της προσωπικότητας ενός παιδιού. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από έναν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών από τις ΗΠΑ και τη Δανία και ανακάλυψαν ότι τα μικρότερα αδέρφια είναι πολύ πιο πιθανό να επιδείξουν προβλήματα πειθαρχίας σε σχέση με τα πρωτότοκα.

Μάλιστα αυτό το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο όταν πρόκειται για οικογένειες με δύο αγόρια (η παρουσία ενός κοριτσιού στην εξίσωση μειώνει σημαντικά τα ποσοστά).

Έτσι, τα δευτερότοκα αγόρια έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μπλεξίματα με το νόμο κατά την εφηβεία, αλλά και να πάρουν τιμωρία στο σχολείο (αν και σε ό,τι αφορά το σκασιαρχείο, τα ποσοστά βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα ανάμεσα στα αδέρφια).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι τα αποτελέσματα είναι παρόμοια ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παιδιά που μεγαλώνουν στις ΗΠΑ ή τη Δανία -δύο πολύ διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα.

Για ποιο λόγο τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζόρικα;

Υποθέτουμε ότι μαντεύετε την απάντηση: ο λόγος που τα δεύτερα παιδιά είναι πιο ζωηρά και «δύσκολα» έχει να κάνει με την προσοχή που έχουν λάβει από τους γονείς τους. Κατά κανόνα, οι γονείς αφιερώνουν πολύ χρόνο στα πρωτότοκα παιδιά τους, ενώ επωφελούνται από το γεγονός ότι η μητέρα τους εγκαταλείπει για ένα διάστημα τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της για να βρίσκεται αποκλειστικά στο σπίτι τόσο όταν γεννιούνται τα ίδια όσο όταν αποκτήσουν και αδερφάκι. Ασφαλώς, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υπονοούν ότι όλα τα δευτερότοκα παιδιά αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην οικογένειά τους αλλά ενδεχομένως βοηθάνε να λύσουμε την απορία μας «μα, γιατί δεν μπορεί ο μικρός να είναι λίγο σαν τον αδερφό του;»