Print this page

Πώς θα βοηθήσετε το πρωτότοκο παιδί σας να αποδεχτεί το αδερφάκι του

Η απόκτηση ενός μωρού είναι μεγάλη χαρά για όλη την οικογένεια. Για κάποιους όμως, μπορεί να είναι μια αληθινή πρόκληση! 

 

Ενώ οι περισσότεροι στο σπίτι είστε πολύ απασχολημένοι με τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας, το πρωτότοκο παιδί σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να διαχειριστεί τον καινούριο ρόλο του ως «μεγάλος αδερφός» ή «μεγάλη αδερφή» και να «θρηνήσει» για τη ζωή όπως την ήξερε που πλέον δεν είναι (και δεν θα είναι ποτέ) η ίδια. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν έχει αρχίσει ακόμα να διεκδικεί την προσοχή σας με κρίσεις υστερίας, ξεσπάσματα ζήλειας και αλλόκοτες συμπεριφορές, να είστε σίγουρη πως θα το κάνει. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε όχι μόνο να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να αποδεχτεί και να εκτιμήσει τα θετικά της νέας κατάστασης, αλλά και να μπουν οι βάσεις για να δημιουργήσουν τα παιδιά σας μια όμορφη αδελφική σχέση. Να πώς θα τα καταφέρετε:

- Δώστε την ευκαιρία στο μεγαλύτερο παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του. Μην το κάνετε να νιώθει ντροπή που κάποιες στιγμές δεν συμπαθεί και  τόσο το αδερφάκι του, αλλά δείξτε με τη συμπεριφορά σας ότι είστε διατεθειμένη να συζητήσετε μαζί του όλα όσα αισθάνεται.

- Αποφύγετε να κρίνετε τις εκφράσεις και τη συμπεριφορά του λέγοντας φράσεις όπως «μη γίνεσαι υπορεβολικός/ή» ή «έλα, τώρα συνήθισέ το» ή «αφού ξέρω ότι αγαπάς το αδερφάκι σου, δεν είναι πολύ χαριτωμένο;».

- Λάβετε υπόψη τις απόψεις του παιδιού, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με αυτές. Δείτε τις σαν ευκαιρία για συζήτηση και όχι κάτι που απλώς πρέπει να αντικρούσετε ή -ακόμα χειρότερα- να ζητήσετε από το ίδιο το παιδί να αντιμετωπίσει σαν ένα λάθος του.

- Ακόμα κι αν το πρώτο παιδί σας είναι ακόμα μικρό, φροντίστε να του εξηγήσετε αναλυτικά πώς θα αλλάξει η καθημερινότητά του μετά τον ερχομό του μωρό, ποιες είναι οι ανάγκες του βρέφους και τι μπορεί να περιμένει ότι θα κάνουν μαζί (σίγουρα όχι να παίξουν, τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα).

- Όταν διαπιστώνετε ότι το παιδί έχει ανάγκη από την προσοχή σας (θα το καταλάβετε γιατί θα τη διεκδικήσει με τους πιο... άκυρους τρόπους) φροντίστε να είστε διαθέσιμη για να περάσετε λίγο χρόνο μαζί του.