Print this page

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας αρνείται να κοιμηθεί στο δικό του δωμάτιο

Πώς θα σταματήσετε τα νυχτερινά πηγαινέλα ανάμεσα στις κρεβατοκάμαρες.

Το παιδί σας δεν έχει κανένα πρόβλημα να κοιμηθεί χωρίς να ανοίξει βλέφαρο όλη νύχτα εάν του επιτρέψετε να ξαπλώσει στο κρεβάτι σας, αλλά όταν το βάζετε στο δικό του -ακόμα κι αν είναι ήδη κοιμισμένο όταν το μεταφέρετε- είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ξυπνήσει σύντομα και θα σας επισκεφθεί στο δωμάτιό σας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο να το αφήσετε απλώς να ξαπλώσει και να κοιμηθεί δίπλα σας, όμως εάν αυτή η συνήθεια σάς έχει κουράσει και θέλετε να του βάλετε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα ύπνου, να τι πρέπει να ελέγξετε:

- Σκεφτείτε λίγο τη ρουτίνα που προηγείται του ύπνου. Είναι σταθερή και χαλαρωτική; Εάν όχι, θα πρέπει να υιοθετήσετε μία καινούρια.

- Βάλτε ένα μικρό φωτάκι ή κολλήστε αστεράκια που φωσφορίζουν στο ταβάνι του δωματίου του και δίπλα στο διακόπτη που ανάβει το φως, ώστε να μη βρεθεί στο απόλυτο σκοτάδι εάν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Βάλτε μια οικογενειακή φωτογραφία στο κομοδίνο του για μπορεί να σας δει εάν ανοίξει τα μάτια του.

Glow in the Dark Ceiling Stars

- Μην περιμένετε να αποκοιμηθεί για να το βάλετε στο δωμάτιό του. Αφήστε το στο κρεβάτι του όταν είναι νυσταγμένο αλλά όχι κοιμισμένο και περιμένετε για λίγο έξω από την πόρτα του. Εάν σηκωθεί και κατευθυνθεί προς το δικό σας, κάντε το μια αγκαλιά και οδηγήστε το πίσω στο κρεβάτι του.

- Εάν έχετε αποφασίσει να το γυρίζετε πίσω στο δωμάτιό του όταν έρχεται σε εσάς, θα πρέπει να το κάνετε συστηματικά ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που έρχεται στο κρεβάτι σας, μέχρι να σταματήσει αυτή τη συνήθεια.

- Πριν το βάλετε στο κρεβάτι, βεβαιωθείτε ότι έχει πιει νερό, έχει πάει στην τουαλέτα, το έχετε πάρει αγκαλιά και γενικά έχετε κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μη βρει δικαιολογία που δεν μπορεί να κοιμηθεί.

- Ζητήστε του να διαλέξει ένα αγαπημένο κουκλάκι ή μαξιλάρι για να πάρει μαζί του στο κρεβάτι.

- Βάλτε το για ύπνο λίγη ώρα νωρίτερα από ό,τι συνηθίζετε. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως συχνά τα παιδιά δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν εύκολα επειδή είναι υπερβολικά κουρασμένα όταν πέφτουν στο κρεβάτι κι αυτό τους δημιουργεί υπερένταση.

- Χρησιμοποιήστε μια ενδοεπικοινωνία από αυτές στις οποίες μπορείτε να μιλάτε κι εσείς από το δωμάτιό σας κι να σας ακούει το παιδί. Αν ακούσετε ότι σηκώνεται από το κρεβάτι του, πείτε του ήρεμα «πέσε για ύπνο», ώστε να ξέρει ότι είστε κάπου εκεί κοντά.