Print this page

Να ανοίξουμε τα δώρα την ώρα του πάρτι ή καλύτερα όχι;

Μερικοί καλοί λόγοι να το αφήσετε για αργότερα.

Αυτή την εποχή τα πάρτι έχουν την τιμητική τους και, φυσικά, ένα από τα καλύτερα συστατικά του πάρτι είναι τα δώρα! Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για να τα ανοίξει το παιδί σας; Μπροστά στους καλεσμένους ώστε να δουν πόσο πολύ του άρεσε η επιλογή τους ή μήπως όταν τελειώσει η γιορτή και φύγουν όλοι; Σίγουρα, η επιλογή είναι δική σας, όμως εμείς σας προτείνουμε κάποια πράγματα που καλό είναι να σκεφτείτε πριν την κάνετε.

Εάν το παιδί σας είναι ντροπαλό, θα νιώσει άβολα όταν όλοι το κοιτάζουν

Για ένα παιδί που δεν θέλει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να είναι μπροστά από μια στοίβα με δώρα και να πρέπει να τα ανοίξει υπό το βλέμμα εκείνων που τα έχουν επιλέξει. Νιώθει σαν να πρέπει να βρει ποια είναι η «σωστή» αντίδραση κάθε φορά που ανοίγει ένα πακέτο κι αυτό προσθέτει άγχος σε μια μέρα που θα έπρεπε να έχει να κάνει μόνο με χαρά  και διασκέδαση. Επιπλέον, διδάσκει στο παιδί ότι θα πρέπει να «λογοκρίνει» τις αντιδράσεις του προκειμένου να μη στενοχωρήσει τους άλλους κι αυτό του στερεί τον αυθορμητισμό πολύ νωρίς. (Παραδεχτείτε το, σίγουρα θα το δασκαλέψετε να κάνει ότι του άρεσαν όλα, ακόμα και όσα δεν είναι του γούστου του).

Στο επίκεντρο της γιορτής θα πρέπει να είναι η χαρά και όχι το δώρο

Τα παιδιά μπορεί εύκολα να χάσουν την αληθινή σημασία του εορτασμού των γενεθλίων ή οποιασδήποτε άλλης περίστασης και να εστιάσουν στα χρωματιστά πακέτα. Είναι τέλειο να κάνεις πάρτι επειδή μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά με φίλους και συγγενείς και να περάσουμε όμορφα όλοι μαζί. Αφήνοντας τα δώρα κάπου στην άκρη -όπου κανείς δεν μπορεί να τα δει- θα δείξετε στα παιδιά ότι αυτό που προέχει είναι να διασκεδάσουν με τους φίλους τους και όχι να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους για το τι έφερε ο  καθένας. Γιατί,  μην απατάστε, άπαξ και επιτρέψετε να ανοιχτεί ένα πακέτο, η προσοχή όλων των μικρών καλεσμένων σας θα πέσει στα καινούρια αποκτήματα του φίλου τους και όχι στις αναμνήσεις που θα μπορούσαν να χτίσουν όλοι μαζί παρέα.

Τα υπόλοιπα παιδιά μπορεί να νιώσουν άσχημα

Τα πάρτι είναι μια αφορμή για χαρά για όλους -όχι μόνο για το τιμώμενο παιδί. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να νιώθουν άνετα και αισθάνονται καλοδεχούμενοι. Ακόμα και όσοι έφεραν ένα μικρότερης αξίας δώρο ή δεν έφεραν καθόλου. Ανοίγοντας τα δώρα μπροστά σε όλο τον κόσμο η γιορτή μετατρέπεται σε ένα «διαγωνισμό» για το ποιος έχει φέρει το πιο cool, το πιο μεγάλο ή το καλύτερο δώρο -και οι «χαμένοι» σίγουρα θα νιώσουν άσχημα. Επιπλέον, είναι πιθανό να βγουν στην επιφάνεια συναισθήματα όπως ο ανταγωνισμός και η ζήλεια -στοιχεία που δεν εγγυώνται την επιτυχία του πάρτι... Κάθε άλλο!

Τι να κάνετε με τα δώρα της γιορτής

Καταρχάς, μπορείτε να ξεκαθαρίσετε στους καλεσμένους σας ότι η παρουσία τους και μόνο είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να σας κάνουν και δεν χρειάζεται να φέρουν κάτι ακόμα. Ωστόσο, όταν λάβετε κάποιο δώρο...

- Πείτε ευχαριστώ» και βάλτε το σε ένα σημείο που έχετε προκαθορίσει (κάπου όπου δεν μπορεί να τα δει κανείς).

- Ενημερώστε τον καλεσμένο ότι έχετε σκοπό να ανοίξετε τα δώρα μετά το πάρτι.

- Μην παραλείψετε να στείλετε την επόμενη μέρα ένα γραπτό μήνυμα ή μια ευχαριστήρια κάρτα για να ευχαριστήσετε ξανά.