Print this page

Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο

Λίγο πριν φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι το ταξίδι σας θα είναι απόλυτα ασφαλές για όλη την οικογένεια.  

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η πιο ασφαλής θέση για το παιδί είναι σε ένα κάθισμα από αυτά που «κοιτάζουν» προς τα πίσω. Όσο το παιδί δεν διαμαρτύρεται, είναι προτιμότερο να κοιτάζει προς τα πίσω, ακόμα κι αν έχει ξεπεράσει την ηλικία που αυτό θεωρείται επιβεβλημένο, δηλαδή αυτή των 2 ετών. Εάν το βάρος του παιδιού και η κατασκευή του παιδικού καθίσματος το επιτρέπουν, αφήστε το εκεί για όσο περισσότερο γίνεται.

Βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι του παιδιού βρίσκεται το πολύ 3 εκατοστά από το επάνω μέρος του παιδικού καθίσματος.

Όσο κι αν το παιδί σας επιμένει ότι οι φίλοι του ταξιδεύουν χωρίς ειδικό κάθισμα ή booster μην ενδώσετε στην επιθυμία του να το ασφαλίσετε μόνο με τη ζώνη του αυτοκινήτου εάν είναι σε τέτοιο ύψος που η ζώνη εφαρμόζει κοντά στο λαιμό του. Επίσης, το κάτω μέρος θα πρέπει να το κρατάει σταθερά από τη λεκάνη.

Μην αφήνετε ένα παιδί να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα πριν την ηλικία των 13 ετών.

Μην ξεχνάτε να κάνετε εγγραφή με το μοντέλο του παιδικού καθίσματος που αγοράσατε στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι θα ενημερωθείτε στην περίπτωση που υπάρξει απόσυρση του συγκεκριμένου μοντέλου από την αγορά ή κάποιο άλλο πρόβλημα.

Κάθε τόσο ελέγξτε το πώς είναι τοποθετημένο το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο. Ο βασικός κανόνας είναι ότι δεν θα πρέπει να μετακινείται περισσότερο από 3 εκατοστά προς κάθε κατεύθυνση.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο στρίψιμο στη ζώνη που ασφαλίζει το παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο επειδή σ' αυτή την περίπτωση, δεν θα είναι όσο σταθερό πρέπει.