Print this page

8 πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κοντά στο νερό

Για την ασφάλεια τη δική μας και των παιδιών μας πρέπει να τα σταματήσουμε!

Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη εποχή, συνώνυμη της ξεγνοιασιάς, της χαράς και της διασκέδασης. Για να παραμείνει όμως έτσι, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα ΄στο νερό γενικότερα. Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 20% των θαλάσσιων ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο αφορούν παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω. Για να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των παιδιών μας (αλλά και τη δική μας) είναι σκόπιμο να αποφύγουμε αυτά τα πολύ συνηθισμένα λάθη που μερικές φορές είναι αρκετά για να μετατρέψουν το όενιρο των διακοπών σε εφιάλτη!

Πηγαίνουμε για κολύμπι σε απομονωμένα σημεία

Είναι πολύ ωραίο να αισθάνεσαι ότι έχεις μια ολόκληρη παραλία μόνο για σένα, όμως είναι πιο ασφαλές να κολυμπάμε κάπου όπου υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι. Ακόμα και οι πιο δεινοί κολυμβητές μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως μια μυική κράμπα ή ένα ρεύμα που θα τους παρασύρει πιο μακριά. Εάν δεν υπάρχει κανείς εκεί κοντά για να βοηθήσει, οι πιθανότητες να υπάρξει ατύχημα αυξάνονται δραματικά.

Κάνουμε βουτιές χωρίς να εκτιμήσουμε το βάθος του νερού

Μια προβλήτα ή ένας βράχος δίπλα στη θάλασσα είναι το μόνο που χρειάζεται κανείς για ατελείωτες ώρες διασκέδασης με βουτιές. Πριν αρχίσουμε το παιχνίδι όμως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νερό στο συγκεκριμένο σημείο έχει αρκετό βάθος ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να τραυματίσουμε πέφτοντας το κεφάλι ή τα πόδια μας. Τα χτυπήματα σε κεφάλι και αυχένα αποτελούν περίπου το 70% των τραυματισμών που γίνονται σε ρηχά νερά!

Δεν φροντίζουμε για την ενυδάτωσή μας

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, όμως οι άνθρωποι έχουν την τάση να παθαίνουν αφυδάτωση πιο συχνά όταν ασχολούνται με το κολύμπι σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σπορ. Ο λόγος είναι ότι το παιχνίδι με το νερό προκαλεί έντονη εφίδρωση, την οποία όμως δεν αντιλαμβανόμαστε αφού είμαστε έτσι κι αλλιώς βρεγμένοι! Όμως η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσεις κράμπες, πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα που μας καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτους σε τραυματισμούς μέσα στο νερό!

Κάνουμε θαλάσσια σπορ χωρίς σωσίβιο

Πριν ανεβούμε σε κανό, βάρκα, τζετ σκι ή οποιοδήποτε πλεούμενο ή θαλάσσιο παιχνίδι όπως η «μπανάνα», εμείς και τα παιδιά μας είναι απαραίτητο να φοράμε σωσίβιο. Δεν έχει σημασία εάν ξέρουμε μπάνιο ή όχι ούτε ένα έχουμε μαζί μας κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να επιπλεύσουμε όπως ένα φουσκωτό στρώμα, ένα «μακαρόνι» ή μια μπάλα. Αυτά δεν μπορούν να μας σώσουν εάν βρεθούμε σε μια έκτακτη κατάσταση όπου δεν είμαστε σε θέση να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας.

Αφήνουμε τα παιδιά στο νερό χωρίς επίβλεψη

Ο πνιγμός αποτελεί τη Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών και τη Νο2 αιτία θανάτου παιδιών έως 15 ετών -ακόμα κι αν γνωρίζουν κολύμπι και θεωρούνται «καλοί κολυμβητές». Οι γονείς πρέπει να παρατηρούμε διαρκώς τα παιδιά μας όταν βρίσκονται στη θάλασσα ή την πισίνα. Χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να βυθιστεί ένα παιδί και λιγότερα από δύο λεπτά για οποιονδήποτε άνθρωπο να πνιγεί!

Παίζουμε πολύ έντονα παιχνίδια

Η παραλία είναι αλήθεια ότι προκαλεί ένα αίσθημα απελευθέρωσης και ξεγνοιασιάς. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε μια διάθεση να παίξουμε σκληρά και «άγρια» παιχνίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς. Από το να κάνουμε «πατητές» μέχρι να πετάμε νερά ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, αυτά τα φαινομενικά «αθώα» παιχνίδια μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Όσο κι αν θέλουμε να διασκεδάσουμε, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε τον παράγοντα «ασφάλεια».

Τρέχουμε πάνω σε λείες υγρές επιφάνειες

Ο χώρος γύρω από την πισίνα αλλά και τα ντους, τα βρεγμένα βότσαλα καθώς και άλλες περιοχές κοντά σε θάλασσες και πισίνες είναι γεμάτοι από κινδύνους. Τα παιδιά -αλλά και οι μεγάλοι- πάνω στη βιασύνη τους να βουτήξουν και τον ενθουσιασμό τους κυκλοφορούν εκεί τρέχοντας, ρισκάροντας μια πτώση που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μπορεί να μην είναι εξίσου διασκεδαστικό να περπατάς προσεκτικά, είναι όμως σαφώς πιο ασφαλές!

Δεν βάζουμε αντηλιακό παρά μόνο όταν καθίσουμε για ηλιοθεραπεία

Όταν βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα ή την πισίνα νιώθουμε τη δροσιά του νερού και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να προστατευτούμε από τον ήλιο, αφού δεν «καιγόμαστε». Όμως οι ηλιακές ακτίνες UVA και UVB είναι εξίσου επικίνδυνες είτε είμαστε έξω είτε μέσα στο νερό και το αντηλιακό είναι απαραίτητο για μικρούς και μεγάλους.