Print this page

3 μύθοι για τον παιδικό σταθμό που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Καλό είναι να τους ξεδιαλύνετε, πριν αποφασίσετε εάν θα στείλετε το παιδί σας στον παιδικό ή όχι. 

Κάποτε, ο παιδικός σταθμός ήταν απλώς μια αναγκαιότητα για τις εργαζόμενες μητέρες που έπρεπε κάπου να αφήνουν τα παιδιά τους όσες ώρες ήταν στη δουλειά ή μια πολυτέλεια για εκείνες που ήθελαν να έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο τα πρωινά. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι ο παιδικός σταθμός είναι πολύ περισσότερα από... πάρκινγκ για τα παιδιά. Εκεί αποκτούν δεξιότητες που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες αργότερα όταν ξεκινήσουν το «κανονικό» σχολείο, ενώ έχουν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν ενδιαφέρονται πράγματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να επικρατούν κάποιοι μύθοι που κάνουν πολλούς γονείς να διστάζουν να πάρουν την απόφαση να αποκόψουν τα παιδιά τους από το οικείο περιβάλλον για μερικές ώρες κάθε μέρα. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι:

Το παιδί μου είναι πολύ κοινωνικό και έχει συχνά την ευκαιρία να παίζει με άλλα παιδάκια, οπότε δεν χρειάζεται να πάει στον παιδικό

Οι πιο πολλοί γονείς προσπαθούμε ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας να εξασφαλίσουμε ότι αποκτά πολλές εμπειρίες και έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και ιδιαίτερα με συνομηλίκους του. Αυτό είναι σίγουρα πολύτιμο τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, όμως δεν αντικαθιστά τα οφέλη που έχει να προσφέρει ο παιδικός στην κοινωνικοποίησή του. Εκεί, το παιδί μαθαίνει πώς να αλληλεπιδρά με άλλους σε ένα συγκεκριμένο «σχολικού» τύπου περιβάλλον και αποκτά δεξιότητες, όπως να κάθεται ήσυχο, να σηκώνει το χέρι για να πάρει το λόγο και να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του -κάτι που δύσκολα θα έχει την ευκαιρία να εξασκήσει στην παιδική χαρά ή τον παιδότοπο.

Το παιδί μου είναι πολύ φρόνιμο, άρα δεν έχει τίποτα παραπάνω να μάθει στον παιδικό

Στον παιδικό σταθμό ένα παιδί δεν μαθαίνει μόνο «καλή συμπεριφορά». Εκεί, μαθαίνει επίσης να προσπαθεί ξανά, να μοιράζεται, να υπακούει σε κανόνες. Όσο ευγενικό και φρόνιμο κι αν είναι ένα παιδί, μπορεί να δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον χωρίς να περάσει από το προπαρασκευαστικό στάδιο του παιδιού σταθμού.

Το παιδί μου είναι πολύ έξυπνο και ο παιδικός θα του φανεί βαρετός

Ο παιδικός σταθμός δεν είναι «κανονικό» σχολείο -ευτυχώς! Μπορεί να βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με κάποιες έννοιες, όπως οι αριθμοί, τα γράμματα, τα σχήματα κ.λπ., όμως στόχος είναι να μάθουν πολύ πιο ουσιαστικά (για την ηλικία τους) πράγματα, όπως να σέβονται την ιεραρχία αλλά και να αποχωρίζονται τους γονείς και το σπίτι τους για λίγο κάθε μέρα. Τέλος, κινητοποιεί την περιέργεια και τη φιλομάθεια των παιδιών και τα κάνει να ενθουσιάζονται στην προοπτική του «κανονικού» σχολείου που ακολουθεί!

Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα σημάδια ότι ο παιδικός σταθμός που έχετε επιλέξει ΔΕΝ είναι καλός...