Print this page

6 σνακ για παιδιά που δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νομίζετε

Τα επιλέγουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι ιδανικά για τα παιδιά μας. Είναι όμως έτσι;

Όταν πρόκειται για τη διατροφή των παιδιών μας θέλουμε πάντα το καλύτερο. Είμαστε όμως σίγουροι ότι κάνουμε πάντα τις ιδανικές επιλογές. Συχνά, θεωρούμε κάποιες τροφές ως απόλυτα υγιεινές και θρεπτικές, χωρίς όμως να είναι. Όπως αυτές:

 

Frozen Yogurt

Το παιδί ζητάει παγωτό κι εσείς αρνείστε γιατί δεν θέλετε να φάει κι άλλο γλυκό! Ένα παγωμένο γιαούρτι, όμως, δεν είναι και τόσο κακό, σωστά; Από την άποψη των λιπαρών, το frozen yogurt είναι όντως καλύτερη επιλογή από το παγωτό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει μπόλικη ζάχαρη και αρκετές θερμίδες. Εάν μάλιστα το εμπλουτίσετε με τα topping που συνήθως αρέσουν στα παιδιά (όπως γκοφρέτες, σιρόπι σοκολάτας κ.λπ.) τότε καταλήγει να είναι εξίσου γλυκό και παχυντικό με το παγωτό. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τις περισσότερες φορές το γιαούρτι που χρησιμοποιείται δεν περιέχει τις ζωντανές καλλιέργειες που κάνουν το «κανονικό» γιαούρτι ένα αληθινό superfood.

 

Smoothies

Εάν δεν τα φτιάχνουμε μόνοι μας ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι περιέχουν, τα smoothies μπορεί να έχουν ακόμα και 700 ή 1000 θερμίδες, κάτι που τα καθιστά περισσότερο κύριο γεύμα παρά σνακ για τον καθένα -πόσο μάλλον για τα παιδιά. Προσέξτε ιδιαίτερα όταν στα συστατικά υπάρχουν πολλά φρούτα, σιρόπι σοκολάτας ή παγωτό, που το καθιστούν κανονική «βόμβα» θερμίδων και ζάχαρης.

 

Μπάρες δημητριακών

Αρχικά, το συγκεκριμένο σνακ προοριζόταν για αθλητές ώστε να παίρνουν ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης προπόνησης από κάτι απλό που μπορούσαν να έχουν ανά πάσα στιγμή μαζί τους. Πλέον, οι μπάρες είναι μια πολύ συνηθισμένη ιδέα για σνακ για μικρούς και μεγάλους, όμως όχι πάντα υγιεινά, αφού συχνά εμπλουτίζονται με σακολάτα, σιρόπι φρουκτόζης και λιπαρά, ενώ πολλά περιέχουν ακόμα και 20 γραμμάρια ζάχαρης ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο αυτής που «επιτρέπεται» σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας να τρώει ένα παιδί την ημέρα (25 γραμμάρια). !

 

Χυμοί

Πολλοί γονείς τους επιλέγουμε ως μέρος ιας ισορροπημένης και σωστής διατροφής για τα παιδιά μας. Όμως, οι χυμοί φρούτων (ακόμα και οι φυσικοί) εκτός από το ότι περιέχουν πολλή ζάχαρη, δεν έχουν καθόλου φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για όλους και υπάρχουν σε αφθονία στα ίδια τα φρούτα. Είναι προτιμότερο να περιορίσετε τους χυμούς και να δίνετε στο παιδί ολόκληρο το φρούτο.

 

Ριζογκοφρέτες

Δεν έχουν λιπαρά ή ζάχαρη, ούτε πολλές θερμίδες, οπότε είναι ένα καλό σνακ για τα παιδιά, σωστά; Σίγουρα δεν είναι κάτι κακό, εάν όμως μιλάμε για τη διατροφική αξία των γευμάτων του παιδιού μας, δεν έχουμε και πολλά να πούμε γα τις ριζογκοφρέτες, αφού δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Έτσι, το μόνο που κάνουν είναι να κόβουν την όρεξη για το επόμενο γεύμα που θα ήταν πιθανότατα πιο θρεπτικό.

 

Ζελεδάκια

Παρόλο που λανσάρονται ως σνακ που φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από φρούτα, στην πραγματικότητα όταν περιέχουν φρούτα εννοούν συμπυκνωμένο χυμό, χωρίς δηλαδή φυτο-θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα στην κανονική μορφή τους. Επιπλέον, περιέχουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης, τεχνητά πρόσθετα ή ακόμα και υδρογονοποιημένα λίπη.