Print this page

Ένα τοστ είναι αρκετό για βραδινό, όταν δεν έχουμε κάτι άλλο;

Τα παιδιά το προτιμούν, είναι όμως μια θρεπτική λύση;

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες: έρχεται το βράδυ και δεν υπάρχει φαγητό αλλά ούτε και η διάθεση να ετοιμάσουμε κάτι! Ευτυχώς, έχουμε τη λύση: ένα τοστάκι είναι μια χαρά βραδινό για το παιδί σωστά; Ναι, αρκεί να δώσουμε προσοχή σε μερικά σημεία!

Το ψωμί

Φυσικά, δεν νοείται τοστ χωρίς ψωμί -εξάλλου το ψωμί βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, που σημαίνει ότι είναι καλό να περιλαμβάνεται σε κάθε γεύμα. Το κλειδί είναι η επιλογή του κατάλληλου ψωμιού! Γι' αυτό προτιμήστε το ολικής άλεσης από το λευκό. Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσφέρουν ενέργεια που εκλύεται σταδιακά, βοηθώντας μας να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο και αποφεύγοντας τα απότομα σκαμπανεβάσματα των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Και επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένο σε σχέση με το λευκό, μάς δίνει περισσότερες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Το τυρί

Ένα από τα απαραίτητα -και  πιο νόστιμα- συστατικά ενός τοστ. Ανήκει στα γαλακτοκομικά που ωφελούν τα παιδιά παρέχοντάς τους ασβέστιο που έχουν ανάγκη για την ανάπτυξή τους, πρωτεΐνη και μια σειρά από θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά χρειάζονται περίπου 2-2 1/2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (μια μερίδα ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι, μισό φλιτζάνι τυρί τύπου κότατζ ή 2 φέτες τυρί του τοστ). Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι θα πρέπει να προτιμάτε κάποιο τυρί με λίγα λιπαρά, ώστε να μειώσετε τη συνολική ποσότητα των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή του παιδιού και στον περιορισμό των θερμίδων. Ελέγξτε επίσης την περιεκτικότητα σε νάτριο, η οποία σε μερικά είδη τυριού είναι πραγματικά πολύ υψηλή. Μερικές καλές επιλογές είναι η ρικότα και το τυρί τύπου κότατζ που είναι ελαφριά και νόστιμα τυριά.

Τα υπόλοιπα συστατικά

Είναι καλύτερο να αποφύγετε εντελώς τα αλλαντικά αλλά και το βούτυρο που είναι πολύ πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Αντίθετα, εξασφαλίστε καλά λιπαρά οξέα αλείφοντας αντί για βούτυρο μια φετούλα ώριμο αβοκάντο. Και, φυσικά, προσθέστε τουλάχιστον ένα λαχανικά. Η ντομάτα είναι η πιο προφανής και συνηθισμένη επιλογή, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μαρούλι, φέτες από αγγούρι, πιπεριά σε λωρίδες ή τριμμένο λάχανο. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνοδέψετε το σοστ του παιδιού με μια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά εποχής, και έχετε ένα ολοκληρωμένο, ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα που -επιπλέον- είναι έτοιμο σε ελάχιστα λεπτά! Τέλειο!