Print this page

Πώς θα ταΐσετε πιο εύκολα ακόμα κι ένα δύσκολο στο φαγητό νήπιο

Η ώρα του φαγητού είναι συνήθως μια από τις πιο χαλαρές και απολαυστικές της ημέρας. Εκτός αν έχεις ένα μικρό παιδί που αρνείται να παραμείνει καθισμένο στην καρέκλα του / να δοκιμάσει ένα φαγητό που δεν έχει ξαναφάει / να βάλει στο στόμα του οτιδήποτε είναι πράσινο! Γι' αυτό, είναι σκόπιμο να ακολουθήσετε από νωρίς μια... τακτική που θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει ένας μικρός λάτρης της γευσιγνωσίας -όπως είστε άλλωστε κι εσείς. Να τι πρέπει να κάνετε:

Ξεκινήστε την ημέρα με ένα «αληθινό» γεύμα

Το πρωινό είναι πράγματι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και επιπλέον απαιτεί πολύ λίγη προετοιμασία. Φροντίστε να δίνετε στο παιδί «αληθινό» φαγητό, αντί για τυποποιημένες τροφές με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη. Μερικές καλές ιδέες είναι το γιαούρτι με φρούτα, ψωμί ολικής άλεσης με σπιτική μαρμελάδα, αυγό βραστό κ.λπ.

Σερβίρετε τροφές που μπορεί να φάει μόνο του

Στη νηπιακή ηλικία τα παιδιά λατρεύουν οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν ότι είναι ανεξάρτητα κι έχουν αυτονομία. Ακόμα και πολύ μικρά είναι ικανά να πιάσουν και να δοκιμάσουν μόνα τους τροφές όπως λωρίδες από χρωματιστή πιπεριά, μπαστουνάκια από βρασμένο καρότο, μπανάνα κομμένη σε λωρίδες, φρυγανιές κ.λπ.

Μαγειρέψτε για όλη την οικογένεια

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε κάτι διαφορετικό για το νηπιο της οικογένειας από αυτό που τρώνε οι υπόλοιποι. Είναι όμως πολύ καλύτερο να τρώμε όλοι το ίδιο στο τραπέζι. Μετά την ηλικία του ενός έτους τα παιδιά μπορούν να τρώνε οποιαδήποτε συνταγή μαγειρεμένη με απλά, φρέσκα υλικά, χωρίς πολύ αλάτι και μπαχαρικά.

Δείξτε πόσο απολαμβάνετε εσείς οι ίδιοι το φαγητό

Τα περισσότερα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιεχόμενο του δικού σας πιάτου, παρά του δικού τους. Εάν εσείς δείχνετε να απολαμβάνετε το φαγητό σας είναι πολύ πιο πιθανό να θελήσει να το δοκιμάσει κι εκείνο.

Βεβαιωθείτε ότι εκτός από νόστιμα τα φαγητά σας είναι και ευπαρουσίαστα

Τα φαγητά «τρώγονται» και με τα μάτια -όχι μόνο από τους μεγάλους αλλά και από τα παιδιά. Όσο πιο ευφάνταστη, αστεία και δημιουργική είναι η παρουσίαση ενός πιάτου τόσο πιο λαχταριστό θα γίνει.

Κάντε υπομονή

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να σερβίρουμε σε ένα νήπιο μέχρι και 7 φορές μια τροφή προκειμένου να δεχτεί να τη δοκιμάσει! Αντί, λοιπόν, να πάρετε απόφαση ότι απλώς δεν του αρέσει κάποιο συγκεκριμένο πιάτο, υποθέστε ότι δεν του έχετε ζητήσει αρκετά να το δοκιμάσει. Όταν κάτι μένει άθικτο στο πιάτο του, αποσύρετέ το χωρίς να κάνετε φασαρίες και ξαναδώστε του την ευκαιρία να το γευτεί κάποια από τις επόμενες μέρες.

Όταν όλες οι άλλες προσπάθειες αποτύχουν, φτιάξτε του ένα αβγό

Τα αβγά είναι μια νόστιμη, πλήρης και εύπεπτη τροφή που μπορεί χάρη στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει να αντικαταστήσει οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το δείπνο.