Print this page

Πρωτότυποι (αλλά απλοί) τρόποι να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα

Εντυπωσιάστε στο γιορτινό τραπέζι με μια πραγματικά «διαφορετική» βασιλόπιτα και… μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Είτε ακολουθείτε την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς σας είτε έχετε σκοπό να πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά, η βασιλόπιτά σας είναι σίγουρο ότι θα ξεχωρίσει, αν φροντίσετε την εμφάνισή της όσο και τη γεύση της. Να, μερικές ιδέες για να στολίσετε την πίτα σας ώστε να «φωνάζει» πόσο νόστιμη είναι πριν ακόμα τη σερβίρετε.

 

Με σπασμένες καραμέλες

candy cane cake sl

Μια ιδέα για να κάνετε μια πολύ εντυπωσιακή βασιλόπιτα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσετε όλα αυτά τα γλειφιτζούρια που σας έμειναν από τα Χριστούγεννα.  Για να φτιάξετε αυτή την πρωτότυπη διακόσμηση το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να ετοιμάσετε μια απλή σαντιγί ή βουτυρόκρεμα στην οποία στο τέλος θα προσθέσετε τα γλειφιτζούρια που θα έχετε σπάσει σε μικρά κομματάκια στο multiή το γουδί. Καλύψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με την κρέμα αυτή.

Με αστέρια από αμυγδαλόπαστα

cake starsΑπλώστε πάνω στη βασιλόπιτα ένα φύλλο αμυγδαλόπαστας και από πάνω κολλήστε σχεδιάκια από το ίδιο υλικό που θα κόψετε με κουπ πατ (αστεράκια, καρδούλες, δεντράκια, κ.λπ.). Βάλτε τη για 2-3 λεπτά στο γκριλ μέχρι να πάρει ένα όμορφο «καμένο» χρώμα ή χρησιμοποιήστε το ειδικό φλόγιστρο ζαχαροπλαστικής.

Με σοκολατένια σχέδια

Chocolate Christmas tree cake

Αν και παραδοσιακά η βασιλόπιτα έχει λευκή εμφάνιση, όλοι αγαπούν τη σοκολάτα και σίγουρα θα εντυπωσιαστούν εάν φέτος η πίτα σας έχει σοκολατένια σχέδια στη διακόσμηση. Λιώστε κουβερτούρα ή σοκολάτα γάλακτος και βάλτε τη στρώσεις στα ειδικά καλούπια για σοκολατάκια, σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου, αστεριού ή ό,τι άλλο θέλετε. Αφού παγώσουν, στολίστε με αυτά την πίτα σας.

 

Με ξηρούς καρπούς και φρούτα

Ch17 christmas cake

Καλύψτε την επιφάνεια της πίτας με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, φροντίζοντας  να τα «τακτοποιήσετε» όμορφα σε ίσιες γραμμές. Από πάνω, αλείψτε με πινέλο ζαχαροπλαστικής λίγη μαρμελάδα (ζεστάνετέ τη πρώτα λίγο για να γλιστράει) ή γλάσο που θα φτιάξετε αναμειγνύοντας 150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη με 3-4 κουταλιές του γλυκού νερού ή γάλα.

Δέστε τη… φιόγκο

9e41080d1ea234ed92bcd0bb6bb0d4df

Το μόνο που χρειάζεστε για μια τόσο εντυπωσιακή βασιλόπιτα είναι ένα στένσιλ σε σχήμα φιόγκου (μπορείτε να το φτιάξετε και μόνοι σας σχεδιάζοντας το φιόγκο σας σε ένα σκληρό χαρτόνι και κόβοντάς το). Τοποθετείτε το στένσιλ επάνω στην πίτα σας και στη συνέχεια πασπαλίζετε ολόκληρη την επιφάνεια με άχνη ζάχαρη. Αφαιρείτε προσεκτικά το χαρτόνι και… η βασιλόπιτα είναι έτοιμη και πολύ εντυπωσιακή!

Με σοκολατένια δέντρα

Chocolate Raspberry Forest Cake

Φτιάξτε την πίτα σας με όποια συνταγη επιθυμείτε, πασπαλίστε όλη την επιφάνεια με ζάχαρη άχνη ή καλύψτε τη λευκό γλάσο και βάλτε τη σε μια πιατέλα. Σε λαδόκολλα, ζωγραφίστε δεντράκια σε διάφορα μεγέθη και στη συνέχεια σχεδιάστε ξανά το περίγραμμά τουε με λιωμένη σοκολάτα με τη βοήθεια ενός κορνέ. Αφήστε τα για μισή ώρα στο ψυγείο να κρυώσουν. Στη συνέχεια, στερεώστε τα όρθια γύρω γύρω από την πίτα (αλώστε το πίσω μέρος λίγη μαρμελάδα για να κολλήσουν).