Print this page

Πατατούλες σα βαρκούλες

Ένα λαχταριστό πιάτο που θα λατρέψουν τα παιδιά, γεμάτο λαχανικά και βιταμίνες!

Μια συνταγή εύκολη, γρήγορη και πολύ οικονομική, την αγάπησα από την αρχή για όλους αυτούς τους λόγους αλλά και επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες χωρίς να χάνει από γεύση. 

Υλικά για 12 βαρκούλες

6 πατάτες

5-6 φουντίτσες μπρόκολο

1 μεγάλο καρότο

1 πορτοκαλί πιπεριά

1 φλυτζάνι κίτρινη κολοκύθα

2 φλυτζάνια κίτρινα τυριά της αρεσκείας μας

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Μυρωδικά της αρεσκείας μας

1 φλυτζάνι φρέσκο γάλα μαζί με ένα χτυπημένο αυγό

Για τις «βούτες»

1 γιαούρτι στραγγιστό

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 ώριμο αβοκάντο

Λίγο ελαιόλαδο

Χυμός μισού λεμονιού

 

Πλένουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε καλά εξωτερικά για να φύγουν τα χώματα. Αν θέλουμε μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε. Τις τυλίγουμε ανά δύο σε αλουμινόχαρτο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και μυρωδικά. Μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε στις μισές θυμάρι και στις άλλες μισές δενδρολίβανο. Ψήνουμε τις πατάτες μας στο φούρνο στους 190°C στον αέρα για περίπου 50 λεπτά, ενώ πριν τις βγάλουμε τρυπάμε με ένα πηρούνι για να βεβαιωθούμε ότι είναι καλοψημένες. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξετυλίγουμε τα αλουμινόχαρτα.


Όσο οι πατάτες μας ψήνονται, βράζουμε το μπρόκολο και τα καρότα για 10 λεπτά τόσο ώστε να «κρατάνε» και να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Παράλληλα, ζεματάμε τους κύβους της κολοκύθας σε λίγο νερό ή μπορούμε επίσης να την τρίψουμε στον τρίφτη αλλά μετά να τη στύψουμε πολύ καλά. Την πιπεριά θα την κόψουμε σε μικρά κομματάκια και θα τη βάλουμε ωμή στις πατατούλες μας.Κόβουμε τις πατάτες στα δυο και τις σκάβουμε αφαιρώντας το εσωτερικό έτσι ώστε να γίνουν σα βαρκούλες. Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου ένα φύλλο λαδόκολλας και τοποθετούμε τις πατάτες τη μια δίπλα στην άλλη. Για να σταθούν καλά μπορούμε να κόψουμε πολύ προσεκτικά μια λεπτή φέτα από κάτω ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια βάση. Προσθέτουμε σε κάθε πατάτα λίγα βρασμένα λαχανικά, κίτρινη κολοκύθα, λίγα κομματάκια πορτοκαλί πιπεριάς και περιχύνουμε με δυο κουταλιές της σούπας από το μίγμα με το γάλα και το αυγό.Πασπαλίζουμε με τριμμένα τυριά και βάζουμε τις πατάτες στο φούρνο στους 185°C στον αέρα για 15 λεπτά ώσπου να λιώσουν καλά τα τυριά.Μπορούμε να συνοδεύσουμε τις βαρκούλες μας με γιαούρτι στραγγιστό και λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και με μια εύκολη και γρήγορη σος με αβοκάντο, λάδι, λεμόνι και λίγο αλάτι.

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr