Print this page

Γεμιστό ρολό στο φούρνο με πατάτες

Το ρολό κιμά στο φούρνο λίγο πολύ το έχουμε συνηθίσει όλοι γεμιστό με αυγά. Αυτή τη φορά θα το κάνουμε λεμονάτο και θα το γεμίσουμε με χοιρινό καπνιστό ζαμπόν και μετσοβόνε. Δώστε προσοχή στο αλάτι μιας και η γέμιση είναι ήδη πικάντικη. Αν το φαγητό προορίζεται για παιδιά, ίσως μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνιστό τυρί με γκούντα για είναι πιο φιλικό προς τις γεύσεις τους. 

Υλικά

1,5 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

2 ντομάτες

2 κρεμμύδια

3 αυγά

2 κ.σ. μουστάρδα

6 φέτες ψωμί του τοστ

Ελαιόλαδο

Ρίγανη

Σκόρδο σε σκόνη

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο και λίγο καγιέν

Ξύδι

6 μεγάλες πατάτες

3 λεμόνια

5 μεγάλες φέτες καπνιστό ζαμπόν χοιρινό

100 γρ τυρί μετσοβόνε

Απλώνουμε το ψωμί του τοστ σε μια λαμαρίνα στην οποία πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ραντίζουμε τις φέτες με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, σκόνη σκόρδου και ρίγανη. Ψήνουμε στους 185°C για 15 λεπτά μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να γίνει φρυγανιά. Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αλέθουμε στο μούλτι ούτως ώστε να γίνει τρίμμα.

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ και βάζουμε μέσα τον κιμά, τις ντομάτες τριμμένες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα αυγά, το τρίμμα που ετοιμάσαμε προ ολίγου, τη μουστάρδα, αλάτι (1 με 1,5 κ.γλ.), πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο και ξύδι. Ζυμώνουμε καλά προκειμένου να ομογενοποιηθούν τα υλικά και βάζουμε στο ψυγείο έτσι ώστε να σφίξει η ζύμη. Μετά από μισή ώρα τη βγάζουμε από το ψυγείο, παίρνουμε μια λαμαρίνα και αφού βάλουμε λαδόκολλα, απλώνουμε τη ζύμη σε παχύ στρώμα. Στρώνουμε δυο λωρίδες με ζαμπόν και τυρί και με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε σε ρολό και τσιμπάμε λίγο τις άκρες για να κλείσει.

Το μεταφέρουμε με προσοχή στο ταψί που πρόκειται να ψήσουμε το φαγητό μας και απλώνουμε τριγύρω τις πατάτες κομμένες όπως μας αρέσει. Βάζουμε το χυμό των τριών λεμονιών, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο πιπέρι καγιέν και περίπου ένα ποτήρι του νερού ελαιόλαδο.Προσθέτουμε και ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε σκεπασμένο το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190°C για μια ώρα και για ακόμα μισή ώρα χωρίς το αλουμινόχαρτο. Επειδή μου αρέσουν οι πατάτες να βγουν μελωμένες, αφαίρεσα το ρολό στη 1,5 ώρα (με προσοχή!) και τις άφησα για ακόμα μισή ώρα στους 180°C να ψηθούν κι άλλο. Καλή επιτυχία!

Η συνταγή είναι της Γεωργίας Ζερβού από το www.cookwithme.gr