Print this page

Η έλλειψη ύπνου στην παιδική και εφηβική ηλικία προκαλεί παχυσαρκία

Σύμφωνα με νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Warwick διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αλλά και οι έφηβοι που δεν κοιμούνται όσο οι συνομήλικοί τους παίρνουν παίρνουν περισσότερα κιλά καθώς μεγαλώνουν και είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όπως σχολίασε μία από τους ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη, η δρ. Michelle Miller, «το να είναι κανείς υπέρβαρος μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη, ο οποίος είναι επίσης σε αύξηση στα παιδιά. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ο ύπνος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να μπορούμε να προβλέψουμε τις πιθανότητες παχυσαρκίας στο μέλλον«.

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Sleep αποτελεί μετα-ανάλυση στοιχείων πάνω από 75 χιλιάδων ατόμων, από 42 μεγάλες μελέτες για παιδιά και εφήβους, ηλικίας 0 έως 18 ετών. Η διάρκεια του ύπνου εκτιμήθηκε με διάφορους τρόπους, από ερωτηματολόγιο μέχρι τεχνολιγκιά gadget που φορούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα άτομα που συμμετείχαν χωρίστηκαν έτσι σε δύο κατηγορίες: αυτούς που κοιμούνταν λίγο και αυτούς που κοιμούνταν κανονικά -σε σχέση με τις συστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου των ΗΠΑ που είναι 12-15 ώρες βραδινού ύπνου για τα βρέφη έως 11 μηνών, 11-14 ώρες για νήπια έως 2 ετών, 10-13 ώρες για παιδιά έως 5 ετών, 9 – 11 ώρες για παιδιά ηλικίας έως 13 ετών και 8-10 ώρες για τους εφήβους.

 

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ελέχθηκαν ξανά σε μια περίοδο τριών ετών κατά μέσο όρο και διαπιστώθηκε ότι όσοι ανήκαν στην κατηγορία όσων κοιμούνταν λίγο είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ανεξάρτητα από το ηλικιακό τους στάδιο.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί τόσο στο δυτικό κόσμο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει ανακηρύξει παγκόσμια επιδημία. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, η διατροφή και η άσκηση παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη της νόσου, αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και η σημασία του ύπνου και μάλιστα από την παιδική ηλικία.