Print this page

Ασβέστιο: Γιατί είναι απαραίτητο στα παιδιά

Kαι πώς θα το εξασφαλίσουμε στη διατροφή τους

Υπάρχει λόγος που όλοι οι γονείς πιέζουμε τα παιδιά μας να πίνουν το γάλα τους ή συνοδεύουμε με τυρί τα γεύματά τους. Ο λόγος ονομάζεται «ασβέστιο» και είναι πραγματικά ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Τι προσφέρει το ασβέστιο

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να εξασφαλίσουμε στη διατροφή των παιδιών μας. Επειδή ο σκελετός τους αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, το ασβέστιο είναι απαραίτητο, όχι μόνο για να αποκτήσουν τώρα δυνατά και γερά οστά, αλλά και για να αποφύγουν την απώλεια οστικής πυκνότητας αργότερα στη ζωή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι (κυρίως τα κορίτσια) που δεν καταναλώνουν αρκετό ασβέστιο, ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση όταν ενηλικιωθούν. Επιπλέον, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του μυϊκού συστήματος, στη μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος και την απελευθέρωση των ορμονών. Σε μεγαλύτερη ηλικία, κάποιες κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη, δυσκολεύουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Οπότε, καλό είναι να δώσουμε στο παιδί το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών, ώστε να περιορίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τις απώλειες που μπορεί να έχει αργότερα, όταν εμείς οι γονείς δεν θα μπορούμε να ελέγχουμε τις διατροφικές του συνήθειες.

Ποιες τροφές περιέχουν ασβέστιο;

- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

- Τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (σπανάκι, μπρόκολο, ραδίκια κλπ.)

- Τα όσπρια

- Μερικά ψάρια, όπως οι σαρδέλες (ιδιαίτερα όταν τρώγονται με το κόκαλο).

Πόσο ακριβώς ασβέστιο χρειάζονται τα παιδιά;

Τα παιδιά ηλικίας από ενός έως τριών ετών πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 700mg ασβεστίου. Για τα παιδιά από τεσσάρων έως οχτώ ετών η ποσότητα αυξάνεται στα 1.000 mg ημερησίως. Στην εφηβεία, οι ανάγκες τους αυξάνονται σε 1.300 mg την ημέρα. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες ποσότητες δεν είναι απαραίτητο να συμπληρώνονται κάθε μέρα -αρκεί να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του στη διάρκεια μερικών ημερών ή μιας εβδομάδας.

Μερικοί απλοί τρόποι να προσθέσετε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους

- Βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει ένα-δύο φλιτζάνια γάλα την ημέρα. Εμπλουτίστε το με δημητριακά ή μπισκότα ολικής άλεσης.

- Βάλτε τυρί σε ομελέτες, σάντουιτς, λαχανικά και όπου αλλού μπορείτε. Τώρα, με το Arla Τυρί Κρέμα σε μπουκάλι είναι πολύ απλό με μια κίνηση,να προσθέσετε γευστικό, θρεπτικό τυρί κρέμα, κυριολεκτικά σε οποιοδήποτε σνακ, αφού συνοδεύεται τέλεια με ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, λαχανικά ωμά, ψητά ή βραστά, ακόμα και φρούτα.

cheece

- Εμπλουτίστε με ασβέστιο τα γλυκά του. Το Arla Τυρί Κρέμα σε μπουκάλι με γεύση σοκολάτα είναι ο πιο νόστιμος τρόπος να βάλετε περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού, χωρίς να συναντήσετε καμία αντίσταση -ούτε καν από τα παιδιά που δεν τους αρέσει το τυρί. Είναι πανεύκολο στη χρήση γιατί το σερβίρετε απευθείας από το μπουκάλι και συνοδεύει με τη λαχταριστή γεύση του κρέπες, φρούτα, γλυκά σάντουιτς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

choco