Print this page

Πρωτομαγιά στην Αθήνα: τα καλύτερα πάρκα για βόλτες στη φύση!

Μπορεί η Αθήνα να μην έχει ένα Ηyde Park με διεθνή αναγνώριση, έχει όμως διάφορες καταπράσινες γωνιές που μπορεί κανείς να χαρεί τη φύση. Η πρώτη μέρα του Μάη επιβάλει να τηρήσετε την παράδοση και να χαρείτε τον ανοιξιάτικο καιρό βολτάροντας και κάνοντας πικ νικ στις μικρές αλλά πολύτιμες εστίες πρασίνου που δίνουν ανάσα ζωής στην πόλη!


Λόφος του Στρέφη
lofos
Μεταξύ Εξαρχείων και Νεάπολης, όλο ευθεία από Ιπποκράτους και στο τέρμα της Θεμιστοκλέους δεξιά, κάπου εκεί κρυμμένος στην καρδιά της Αθήνας, βρίσκεται ο λόφος του Στρέφη. Παιδιά, ενήλικες, ζευγάρια κυκλοφορούν στο πράσινο τοπίο με τους κόκκινους βράχους, με το μικρό υπαίθριο θεατράκι που φιλοξενεί το ετήσιο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, με το γήπεδο μπάσκετ που πήζει από τον Αστέρα Εξαρχείων και την παιδική χαρά του. Αν ρωτήσετε τους πιο ψαγμένους επιμένουν να τον λένε λόφο Αγχέσμου -από το άγαλμα του Αγχέσμιου Διός που πιθανολογείται να βρισκόταν εκεί-. "Τόσο το λατομείο όσο και ο λόφος άνηκε στην οικογένεια Στρέφη, μόλο που το λατομείο ανέστειλε την λειτουργία του την δεκαετία του ΄20, όταν η γυναίκα του αξιωματικού Στρέφη βρήκε την μπουγάδα της κατακόκκινη, πείθοντας τον άντρα της να δενδροφυτεύσουν την περιοχή, παρά τις αντιρρήσεις του αδερφού του και ιδιοκτήτη του λατομείου" θα τους ακούσεις να λένε σαν παραμυθάκι. Σημαντικό στέκι του λόφου, ο Εξωστρεφής, με νόστιμους, καθαρούς και φτηνούς μεζέδες, που ανοίγει κάθε άνοιξη και φιλοξενεί φυσιοδίφες και καλοφαγάδες!


Ακαδημία Πλάτωνος
akadimia-platonos
Βαφτίστηκε από τον πρώτο οικιστή και ήρωα Α(Ε)κάδημο, και τη φιλοσοφική σχολή, την Ακαδημία, που ίδρυσε ο Πλάτων το 387 π.Χ.. Η Ακαδημία Πλάτωνος, κοντά στην οδό Λένορμαν και τη Λεωφόρο Αθηνών, αποτελεί μια από τις παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας με λαμπρό παρελθόν. Δίπλα στην Ακαδημία Πλάτωνα, το πνευματικό κέντρο της Αρχαίας Αθήνας που καθόρισε τη φιλοσοφική σκέψη του σύγχρονου πολιτισμού μας, το πάρκο της Ακαδημίας φιλοξενεί καθημερινά ποδηλάτες, πικ νικ-τζάδες, δράσεις οργανώσεων και οικογενειακές περατζάδες. Επισκεφτείτε οπωσδήποτε και το συνεργατικό καφενείο, μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας, που λειτουργεί από το 2009 κοντά στο πάρκο, γνωστό για τους λίγους και καλούς θαμώνες του.

Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
filadelfeia
Καλύπτει έκταση 480 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών. Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας πρωτοδενδροφυτεύτηκε το 1976, ενώ μέχρι μέχρι το 1997 φιλοξενούσε ζωολογικό κήπο, με άγρια ζώα που σήμερα έχουν μεταφερθεί στο φυσικό τους περιβάλλον (Περιβαλλοντικό Κέντρο "Αρκτούρος", στο Νυμφαίο της Φλώρινας). Ιδανική απόδραση για την Πρωτομαγιά αφού κάθε χρόνο διοργανώνει πανηγύρι, παράδοση που κρατάει χρόνια. Μικροπωλητές στήνονται στη Λεωφόρο Δεκελείας, προσφέροντας ατελείωτες περαντζάδες, σε πάγκους με ρούχα, βιβλία, παιχνίδια, φυτά και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Αγοράστε από το παζάρι λιχουδιές και άλλα και καταλήξτε στο άλσος για άραγμα στον ήλιο!

Πάρκο Σχολής Χωροφυλακής
55 big
Στη Λεωφ. Μεσογείων λίγο πριν φτάσουμε στη διασταύρωση Κατεχάκη, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, στεγάζεται το Πάρκο σχολής Χωροφυλακής. Ο χώρος διαθέτει ένα μικρό δασάκι με ψηλά πεύκα, ευκαλύπτους, θάμνους και πράσινο, παγκάκια και χώρους ξεκούρασης, μια μικρή παιδική χαρά και ένα μικρό ζωολογικό κήπο που περιλαμβάνει πάπιες, χήνες, κότες, φραγκόκοτες, παπαγαλάκια, ωδικά πτηνά, κουνέλια, παγόνια αλλά και σκυριανά αλογάκια! Ιδανικό για αθλητικές δραστηριότητες και βόλτες, χωρίς όμως την ιστορική του καφετέρια, που είχε φιλοξενήσει τα πρώτα τερτίπια των παλαιότερων, και μαράζι το έχουν να ξαναλειτουργήσει.

Πάρκο Στρατάρχου Παπάγου
papagou
Ανάμεσα στις οδούς Πεντέλης και Κορυτσάς βρίσκεται το πάρκο Στρατάρχου Παπάγου. Κάποιοι ακόμα θυμούνται τις μοτοκούρσες που έκαναν στον άπλετο χώρο του που σήμερα είναι γεμάτος από πλακόστρωτους διαδρόμους για περπάτημα, 10.000 είδη φυτών, μεγάλη ποικιλία δέντρων, χώρο για πικ-νικ και παιδική χαρά. Παράλληλα, λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις όπως γήπεδο τέννις με κερκίδες, ενώ στο κηποθέατρο του πάρκου διοργανώνονται συχνά πλούσιες καλοκαιρινές εκδηλώσεις.

Άλσος Τατοΐου
tatoi-anaktora
Η Πάρνηθα εξακολουθεί να κλέβει τις εντυπώσεις με το καταπράσινο τοπίο και τα κρυφά μονοπάτια της. Με απίστευτη θέα και "άπλα", προσφέρεται για τους λάτρεις της πεζοπορίας και για όσους θέλουν να κουβαλήσουν ποδήλατα στο βουνό. Αρχίστε με μια βόλτα μέχρι τα βασιλικά και ιστορικά ανάκτορα στο Τατόι και καταλήξτε σε άραγμα στο γρασίδι μετά από ένα καλό πικ νικ. Αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε ζωγράφους που έχουν στήσει τα καβαλέτα τους μπροστά από τα ανάκτορα ή και ελάφια!

Δάσος Συγγρού
ceb4ceb1cf83cebfcf83-cf83cf85ceb3ceb3cf81cebfcf85-4
950 στρέμματα πρασίνου και οξυγόνου παρέχει το άγνωστο για τους περισσότερους Αθηναίους του κέντρου, Δάσος Συγγρού. Ένα δασόκτημα στα σύνορα των δήμων Μελισσίων, Αμαρουσίου και Κηφισιάς, με όμορφα μονοπάτια για βόλτες, μικρή παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια και μνημεία, όπως η ορθόδοξη εκκλησία νεογοτθικού ρυθμού, και το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλερ. Το δάσος Συγγρού αποτελεί ιδανική επιλογή για την ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
tritshs Αν και λίγο απόκεντρο, το γνωστό ως "πάρκο του Τρίτση", βρίσκεται στα σύνορα των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού. Ένας μικρός αττικός παράδεισος ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το πάρκο διαθέτει έξι τεχνητές λίμνες αλλά και τεχνητό κανάλι, εξασφαλίζοντας τη ροή του νερού μεταξύ των λιμνών και την ανακύκλωσή του. Καταπράσινο τοπίο με μυρωδάτες χαρουπιές, ιδανικό για περιπάτους και ποδηλατάδες, το πάρκο διαθέτει café με καλή μουσική και ποικιλίες φαγητού.

Πηγή: monopoli.gr